Interviu cu Dr. Norina Alinta Gâvan



Certificarea programelor pentru picior diabetic

 

Abu Dhabi 2017

Doamna Gâvan, aţi fost speaker invitat la congresul IDF 2017 din Abu Dhabi şi aţi prezentat lucrarea „Certificarea programelor pentru picior diabetic”. Care au fost obiectivele acestei lucrări?

În lucrarea prezentată la congresul IDF 2017, am avut câteva obiective clare cu privire la existența programelor adresate persoanelor cu picior diabetic și recunoașterea lor oficială la nivelul fiecărei țări în parte, dar și pregătirea medicilor și asistenților medicali în ceea ce privește abordarea și îngrijirea pacienților cu neuropatie și picior diabetic.

Care ar fi numărul pacienților cu diabet și cum se preconizează evoluția până în 2045?

La nivel mondial vorbim de 425 de milioane de pacienți în 2017, cu o creștere impresionantă până în 2045 de 48%, ceea ce înseamnă 629 de milioane de pacienți. În Europa, creșterea este estimată la aproximativ 16%, de la 58 de milioane în prezent la 67 de milioane de pacienți cu diabet în 2045.

Ce ne puteți spune despre complicațiile diabetului?

Majoritatea pacienților cu diabet nu sunt conștienți că au complicații ale diabetului. Aceste complicații, majoritatea dintre ele, pot fi detectate în stadii precoce, prin implementarea unor programe de screening. Prevalența raportată a neuropatiei diabetice periferice se situează la procente cuprinse între 16% și 66%. Amputația la cei cu diabet este de 10-20 de ori mai comună, comparativ cu cei care nu au diabet.

Ce implicații apar?

Vorbim despre costuri care apar la nivelul sistemelor de sănătate, care sunt cam de 5 ori mai mari decât cei fără ulcere la nivelul piciorului. La fiecare 20 de secunde se pierde un picior din cauza diabetului în lume. Numărul deceselor prin ulcerații ale piciorului diabetic este egal sau îl depășește pe cel al deceselor prin cancer de prostată, cancer de sân sau limfom Hodgkin combinate. Pacienții cu picior diabetic se tem de amputația majoră a extremității piciorului mai mult decât de moarte în sine.

De ce este necesară certificarea programelor pentru picior diabetic?

Există mai multe perspective. Din punct de vedere al autorităților din domeniul sănătății, certificarea este importantă pentru: a avea o îngrijire organizată și standardizată a piciorului diabetic, pentru a avea o educație standardizată în îngrijirea piciorului diabetic, pentru a monitoriza educația medicală continuă și procesul de îngrijire a sănătății pentru piciorul diabetic, îmbunătățirea eficienței, reducerea pierderii timpului, evaluarea bazată pe parametrii, verificarea și coordonarea că furnizorii de certificate validează efectiv aptitudinile pentru profesioniștii din domeniul sănătății, salvarea unor costuri din sistemul public de sănătate, îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu diabet. Din punctul de vedere al profesioniștilor din domeniul sănătății este vorba despre: a arăta că aptitudinile și cunoștințele sunt curente și actualizate, a arăta inițiativă când certificarea nu e cerută, de a separa profesioniștii de omologii lor, de a păstra valoarea profesioniștilor în cazul unor schimbări sau fuziuni, de a furniza profesioniștilor satisfacție personală și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu diabet.

Care este statutul actual al certificărilor programelor pentru piciorul diabetic?

În ceea ce privește managementul piciorului diabetic, trebuie prioritizate două strategii: creșterea conștientizării și a cunoștințelor în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății asupra managementului și tratamentului piciorului diabetic și realizarea unor programe periodice de screening și de risc pentru picioarele care sunt expuse. Mai puțin de o treime din medici recunosc manifestările neuropatiei diabetice periferice, chiar și atunci când este simptomatică. În plus, există o lipsă de înțelegere a managementului și tratamentului piciorului diabetic printre profesioniștii din domeniul sănătății. De asemenea, educarea și certificarea îngrijirii piciorului de către asistentele medicale trebuie să furnizeze un serviciu profesionist.

Care ar fi rolul podiatrului în această ecuație?

Podiatrul, după cum s-a tot menționat, este profesionistul specializat în examinarea, diagnosticul, tratamentul, reabilitarea, prevenirea și educația despre afecțiunile piciorului și ale gleznei. Rolul său în îngrijirea piciorului diabetic presupune îngrijirea preventivă a piciorului, tratamentul ulcerului piciorului diabetic și prevenirea recurențelor. Există multe țări în care podiatria nu este recunoscută oficial, printre care se numără și țara noastră.

Cum s-a dezvoltat îngrijirea piciorului diabetic fără podiatrii?

Încă din anul 2012 noi am organizat anual Școala de Vară pentru medici tineri (diabetologi, neurologi, chirurgi, medici de medicină internă, endocrinologi, medici de familie) și asistente. Scopul urmărit a fost de a aduce împreună oameni implicați în îngrijirea piciorului diabetic și să arătăm ce înseamnă cu adevărat îngrijirea acestuia. De asemenea, în anul 2015, a avut loc primul curs de formatori în domeniul podiatriei, iar în 2016 un program certificat pentru traineri în piciorul diabetic, cu 11 medici și 8 asistente. În 2017 s-a organizat primul curs de podiatrie pentru asistenți medicali, având o zi întreagă de pregătire.

Ce presupun programele de screening și evaluare a riscului?

Toți pacienții cu diabet trebuie evaluați și supuși unui screening. Evaluarea riscului în această boală ca și îngrijirea piciorului bazată pe prevenție, educație și abordarea în cadrul unei echipe multidisciplinare vor reduce complicațiile piciorului și numărul amputațiilor până la 85%. Scopul acestor programe este să mențină pacienții activi, astfel încât să își controleze nivelul glicemiei cu simple exerciții.

Cum vedeți viitorul podiatriei în România?

Viitorul depinde foarte mult de ceea ce facem în prezent. Alinierea specialității de podiatrie în îngrijirea piciorului diabetic trebuie să devină un obiectiv de bază. Există și bariere care împiedică activitățile noastre: administrative, sociale, academice, economice. Multe ulcerații ale piciorului pot fi prevenite cu o îngrijire potrivită și un acces corect la informație. S-a estimat că 85% din toate amputațiile cauzate de diabet pot fi prevenite. Continuând ce am început, reușita nu va întârzia să apară.