Interviu cu Dr. Nikolaos Papanas, Grecia



Instituirea de echipe multidisciplinare este decisivă în reducerea amputațiilor piciorului diabetic

 

Interviu cu Dr. Nikolaos Papanas, Grecia

Vicepreşedinte al Grupului de Studiu pentru Piciorul Diabetic (DFSG) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului

Domnule Doctor, în calitate de Vicepreședinte al Grupului de Studiu pentru Piciorul Diabetic al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, vă rugăm să ne reamintiţi cum se dezvoltă piciorul diabetic.

Piciorul diabetic se dezvoltă în urma uneia sau mai multora din următoarele afecțiuni: neuropatia periferică (pierderea durerii și senzației protective), boala arterială periferică (reducerea fluxului de sânge către extremitatea inferioară) şi infecția, care apare în special în cazul rănilor îndelungate și/ sau după traumatisme.

Ce este ulcerul piciorului diabetic şi ce îl cauzează?

Ulcerul piciorului este principala și cea mai frecventă leziune a picioarelor persoanelor cu diabet. În mod obișnuit, acesta afectează suprafața plantară (talpa piciorului) sau marginile piciorului. Este o descompunere a pielii în toate straturile sale. Ulcerul piciorului este fundamental în istoria naturală a complicațiilor – 80% din amputațiile la nivelul extremității inferioare încep ca simple ulcerații. Neuropatia, scăderea fluxului sanguin și traumatismele minore sunt principalii factori cauzali. Neuropatia este considerată cel mai important factor, în măsura în care reduce durerea și senzația protectivă. Astfel, este posibil ca pacienții cu diabet zaharat să nu simtă leziunea provocată de un cui ascuțit sau de un pantof necorespunzător. Datorită absenței durerii, pacientul continuă să meargă și nu sunt luate măsuri de protecție, astfel că deteriorarea țesuturilor se agravează. Situația se înrăutăţeşte rapid în cazul scăderii fluxului sangvin și al apariției infecției.

Cum ar trebui tratat un ulcer al piciorului diabetic?

Tratamentul ar trebui să abordeze patologia de bază. Dacă există o ischemie considerabilă, o echipă vasculară ar trebui să încerce să îmbunătățească urgent fluxul de sânge. Îndepărtarea calusului, a țesutului necrozat și a bătăturilor este necesară pentru a reduce presiunile în zona plăgii. Odihna la pat, aparatul gipsat sau încălțămintea specială sunt esențiale pentru a reduce presiunea asupra tălpilor și a plăgii în timpul statului în picioare și mersului. Dacă există o infecție, sunt necesare antibioticele sistemice. În cazuri mai dificile și într-un cadru specializat, pot fi utilizate și alte măsuri complementare.

Care este rolul echipei multidisciplinare în managementul piciorului diabetic?

Echipa multidisciplinară are o importanță deosebită în ceea ce privește tratamentul. În mod ideal, toate ulcerele cronice ale piciorului ar trebui tratate în acest cadru. Membrii echipei includ mai mulți specialiști cu experiență, precum diabetologul, chirurgul vascular, radiologul, chirurgul ortoped, chirurgul generalist, podiatrul, educatorul pentru diabet etc. În diverse țări de pe mai multe continente s-a constatat în mod repetat că instituirea de echipe multidisciplinare este decisivă în reducerea amputațiilor piciorului diabetic.

Care este rolul podiatrului?

Podiatrul este un membru prețios al echipei multidisciplinare de experți. El are un rol cheie în debridarea și îngrijirea locală a piciorului, precum și în urmărirea pacientului. În spitale, podiatrul este cel chemat în alte departamente dacă un pacient cu diabet zaharat, care este internat pentru o altă afecțiune, dezvoltă probleme la picioare. La fel de important, podiatrul este vital în a oferi îngrijire periodică și educație pacientului, pentru a evita ulcerele piciorului sau reapariția acestora.

Care sunt factorii care trebuie avuți în vedere în alegerea tratamentului piciorului diabetic?

În alegerea tratamentului piciorului diabetic, este important să recunoaștem mecanismele care stau la baza acestuia. Însă, cea mai mare importanță o are diagnosticarea bolii arteriale periferice, astfel încât să se poată interveni urgent pentru îmbunătățirea fluxului sanguin. De asemenea, nici infecția nu ar trebui să scape din atenția noastră. Dacă situația este critică, se recomandă spitalizarea pacientului.

Care sunt indicaţiile pentru spitalizarea unui pacient cu picior diabetic?

Un pacient cu picior diabetic poate avea nevoie de spitalizare în cazul uneia sau mai multora dintre următoarele situații: necesitatea de a îmbunătății urgent fluxul de sânge către picior printr-o intervenție; necesitatea unei debridări chirurgicale extinse; necesitatea administrării de antibiotice intravenoase; starea generală instabilă (de exemplu, febră mare, hiperglicemie, deshidratare); necesitatea efectuării unor ample teste diagnostice de laborator și/ sau imagistică; izolarea sau privațiunea socială, care subminează complianța pacientului la domiciliu.

Poate fi prevenit piciorul diabetic?

Piciorul diabetic poate fi prevenit prin următoarele măsuri: educarea pacientului privind îngrijirea zilnică a piciorului și necesitatea unei vizite prompte la medic în cazul apariției unei noi probleme la picior; educația largă a medicilor generaliști și a tuturor celorlalți furnizori de asistență medicală din comunitate cu privire la importanța piciorului diabetic și la necesitatea de inițiere urgentă a terapiei; organizarea de echipe multidisciplinare de îngrijire a piciorului, precum şi trimiterea rapidă a pacienților cu ulcere ale piciorului către astfel de echipe multidisciplinare de experți.