Ziua Mondială a Podiatrului



În data de 5 mai, Asociația de Podiatrie a organizat la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a campaniei ”Pășește cu încredere!”. Manifestarea s-a desfășurat cu prilejul Zilei Mondiale a Podiatrului, marcată în fiecare an, la nivel global, în luna mai. Asociația de Podiatrie a fost prezentă în Parcul Central din Cluj-Napoca cu un stand, unde toți cei interesați au putut beneficia de consultații gratuite, precum și de sfaturi cu privire la sănătatea picioarelor.

”Ne bucură să vedem că acțiunile Asociației de Podiatrie sunt atât de bine primite de către populație, ceea ce ne face să credem că efectele campaniei ”Pășește cu încredere!”, pe care am demarat-o anul trecut tot cu prilejul Zilei Mondiale a Podiatrului, au început să apară. Drept dovadă, la standul nostru din parc au venit foarte mulți oameni interesați să afle cum să aibă grijă de picioarele lor și cui ar trebui să se adreseze atunci când întâmpină o problemă la nivelul membrelor inferioare. Și aici mă refer atât la persoane cu diabet zaharat, cât și la populația generală. În acest sens, trebuie să reiterez rolul esențial pe care îl are podiatrul în menținerea sănătății picioarelor. Sperăm să avem și noi în România, cât mai curând, această profesie pentru că podiatrul este cel care îngrijește efectiv picioarele și care, la un moment dat, poate să îngrijească și ulcerațiile piciorului la pacienții cu diabet”, a subliniat Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

”În contextul Zilei Mondiale a Podiatrului, ne-am dorit să le oferim clujenilor ocazia să afle cât mai multe informații despre sănătatea picioarelor și îngrijirea corectă a acestora, despre cum să aibă un stil de viață cât mai sănătos. De altfel, campania ”Pășește cu încredere!”, aflată la cea de-a doua ediție, a urmărit să crească gradul de informare a populației în ceea ce privește îngrijirea picioarelor și prevenirea problemelor și a bolilor care pot apărea. Conform studiilor și organizațiilor internaționale de profil, prin prevenție putem reduce considerabil numărul de amputații. Astfel, persoanele care au trecut pe la standul nostru, pe lângă faptul că au beneficiat de consultații gratuite, au primit informații despre cum să își îngrijească picioarele, ce este neuropatia diabetică și cum se tratează, cum arată piciorul diabetic și ce trebuie să știe despre el, cum să se pregătească pentru vizita la medicul diabetolog, cum să își îngrijească picioarele dacă fac sport și chiar despre cum să își aleagă încălțămintea potrivită”, a menționat Dr. Norina Alinta Gâvan, fondatorul Asociației de Podiatrie.

Printre specialiștii care au fost prezenți la campanie și care au oferit consultații și informații clujenilor s-au regăsit Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu, Dr. Camelia Vonica, Dr. Bogdan Apan, Dr. Diana Sima, Dr. Daniel Cosma, Dr. Dan Cristian Paul, Dr. Dana Costan, Fiziokinetoterapeut Bianca Moț, Psiholog Iulia Iosep și Asistent medical Mădălina Todea.

”Mă bucur că am ajuns deja la a doua ediție a acestei campanii. Consider că aceste evenimente, care se bazează pe prevenție, sunt foarte importante pentru populația generală și pentru pacientul cu diabet, în special. Persoanele care suferă de această afecțiune trebuie să cunoască patologiile care pot apărea la nivelul picioarelor, trebuie să cunoască anumite măsuri pe care le pot lua pentru a preveni apariția acestor complicații ce pot fi cu adevărat invalidante. Vorbesc aici de neuropatia diabetică, de tot ce înseamnă spectrul patologiilor care fac parte din acest sindrom al piciorului diabetic, spre exemplu, boala arterială periferică. Această campanie are ca scop conștientizarea importanței patologiilor la nivelul membrelor inferioare și ne dorim să reducem numărul de amputații în rândul persoanelor cu diabet. Pe de altă parte, campania se adresează și populației generale, care nu au niciun fel de problemă la nivelul picioarelor. Este important pentru noi toți să știm cum să ne îngrijim în mod corect picioarele, este important pentru părinți să știe cum să aleagă o încălțăminte adecvată copiilor, să poată să identifice din timp anumite tulburări de mers, de biomecanică, care pot apărea la copii și care, dacă nu sunt depistate și tratate din timp, la vârsta adultă pot să ducă la complicații mai serioase”, a declarat Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu.

Persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită picioarelor, pentru că această afecțiune poate reduce fluxul de sânge către membrele inferioare și poate afecta nervii de la nivelul acestora. Odată afectați nervii, sensibilitatea se reduce considerabil și astfel ulcerațiile pot apărea mult mai ușor. Pentru a evita acest tip de complicații, specialiștii recomandă un control de sănătate a piciorului cel puțin o dată pe an. Specialistul examinează clinic piciorul, poate face un examen static și dinamic pe placa baropodometrică și indică direcțiile terapeutice. Toate aceste aspecte au fost împărtășite publicului în cadrul campaniei ”Pășește cu încredere!”.

”Această manifestare este una mai mult decât binevenită pentru toate persoanele cu diabet zaharat și nu numai, care acuză probleme la nivelul piciorului. Prin intermediul acestei întâlniri, persoanele interesate au avut oportunitatea de a ne adresa întrebări legate de tot felul de acuze pe care le au la nivelul piciorului, dureri, deformări, și despre ce pot face să le remedieze. Au beneficiat de informații prin pliante pe care le-au putut lua acasă, pentru a le studia mai bine. Pliantele au fost foarte variate, cu sfaturi despre activitatea fizică, despre nutriție, despre un stil de viață sănătos și despre cum trebuie îngrijit corect piciorul la domiciliu. Cred că este un lucru foarte important. Până acum în țara noastră nu prea s-a făcut această educație a pacientului și acesta este și unul dintre motivele pentru care persoanele se adresează medicului, de cele mai multe ori, în stadii tardive, când deja complicațiile au apărut și când sunt mai greu de tratat. Totodată, acestea sunt și mai costisitoare pentru tot sistemul de sănătate”, a adăugat Dr. Daniel Cosma.

”Vrem să facem publicul să înțeleagă cât de importantă este îngrijirea picioarelor, să înțeleagă cât de importantă este sănătatea lor și vrem să îi facem conștienți că trebuie să aibă grijă de ei, dar și de faptul că pot găsi un partener de încredere în noi, cadrele medicale și asistenții medicali”, a precizat Asist. Med. Mădălina Todea.