Dr. Norina Alinta Gâvan, prezentă la D-Foot Implementation Summit, Madrid 2018



 

În perioada 16-18 noiembrie 2018 s-a desfăşurat la Madrid D-Foot Implementation Summit. România, a fost reprezentată de Norina Alinta Gâvan, şi de invitaţii Conf. Dr. Ioan Vereşiu şi Dr. Anca Bălan. 

Norina Alinta Gâvan este reprezentanta pentru România în D-Foot International şi împreună cu Dr. Roberto Anichini din Italia, conduce Grupul de Lucru pentru Europa în D-Foot International.

Summit-ul a reunit 125 de participanți din 116 tari. Cu o structură complexă, summit-ul a reușit să își atingă obiectivul principal, acela de a reuni reprezentanți ai D-Foot International din toate țările de la nivel global în vederea găsirii unei direcții strategice comune pentru următorii doi ani, dar și pentru viitor. La summit au participat, din partea Comitetului Executiv al D-Foot International: Kristien Van Acker, Neil Baker, Luc Hendrickx, Zulfiqarali Abbas, Nalini Campillo, Shigeo Kono, Stephan Morbach, Mounia Sabasse, Vilma Urbancic-Rovan, Emmi Van Nieuwenhuyzen, Sabine De Bruyne și Jose Luis Lazaro Martinez - Președinte ales al D-Foot International. Federația Internațională de Podiatrie a fost reprezentată de Christian Jerome –Preşedinte FIP-IFP, Caroline Teugels – Director Executiv, Matthew Garoufalis, Pauline Wilson, David Dunning, Robert Ashford și Esther Garcia Morales. Invitați speciali au fost: Lee Rogers şi David Armstrong, renumiţi chirurgi podiatri din SUA. Programul științific al summit-ului a cuprins sesiuni axate pe îngrijirea piciorului diabetic, politici de sănătate, dar și pe alte aspecte legate de podiatrie și preventia amoutatiilor in randul persoaneleor cu diabet. Mai mult, s-a pus accent pe modalitățile de implementare ale instrumentelor necesare îngrijirii pacienților cu diabet zaharat și picior diabetic în practica clinică prin adaptarea teoriei la practica curentă și la cultura clinică locală. Altfel spus, summit-ul a oferit reprezentanților regionali ai D-Foot ocazia de a-și expune și de a face schimb de experiență cu privire la piciorul diabetic și de a afla noutățile din domeniu. Cu acest prilej, a fost prezentat și Proiectul POINT, o colaborare dintre D-Foot International și Federația Internațională a Podiatrilor. Proiectul are drept obiectiv crearea unui cadru de competență standardizat la nivel internaţional (cel puţin european) în ceea ce privește podiatria şi prezenţa podiatrului în echipa de îngrijire multidisciplinară a persoanei cu diabet.

 

Interviu cu Dr. Norina Alinta Gâvan

Fondator Asociaţia de Podiatrie

Doamna Gâvan, ştim că aţi participat la Summit-ul de la Madrid. Care sunt noutățile discutate în cadrul acestei întâlniri la nivel înalt?

În cadrul Summit-ului de la Madrid, au fost discutate multe subiecte din domeniul podiatriei și al piciorului diabetic. Aici a fost prezentat și proiectul POINT, un proiect important și ambițios în care credem cu tărie. Înainte de toate însă, trebuie să spun că D-Foot este o organizație internațională al cărei profil la nivel global este promovarea prevenirii și îngrijirii piciorului diabetic, care se poate face prin conștientizare, implementarea ghidurilor, educație, cercetare și dezvoltare profesională. De altfel, scopul nostru, al tuturor celor care avem preocupări în domeniul piciorului diabetic, este acela de a preveni și de a reduce numărul amputațiilor cauzate de diabet, la nivel mondial. Această luptă trebuie să continue și trebuie să avem un consens, mai ales că estimările arată că până în anul 2045 vor fi 629 de milioane de persoane cu diabet zaharat, si ca actualmente la fiecare 20 de secunde undeva in lume are loc o amputatie datorita diabetului zaharat.

Sunteţi unul dintre autorii proiectului POINT. Ce îşi propune acest proiect?

Proiectul POINT (Podiatrie pentru echipe internaţionale implicate în managementul piciorului diabetic) este un proiect ambițios, care a demarat în anul 2017 și include definirea a 4 nivele de practică podiatrică în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat. Acest proiect oferă îndrumări pentru echipele care se ocupă de piciorul diabetic în identificarea punctelor forte, dar și a celor slabe, pentru echipele care nu au în componență un podiatru în vederea identificării necesității unui astfel de specialist, dar și pentru factorii de decizie care trebuie informați cu privire la beneficiile pe care le poate aduce podiatria.

 

Interviu cu Dr. Kristien Van Acker, Belgia

Preşedinte D-Foot international

Doamna Doctor, cine este organizația D-Foot International?

D-Foot International promovează profilul global al piciorului diabetic, prevenția și îngrijirea acestuia bazată pe conștientizare, ghidare, cercetare și dezvoltare profesională. Scopul nostru este să prevenim și să reducem numărul de amputații ce apar ca urmare a diabetului la nivel mondial. Prin rețeaua noastră globală de specialiști dedicați asigurării sănătății piciorului ne concentrăm pe implementarea unui ghid bazat pe Consensul Internațional in managementul și prevenția piciorului diabetic. De asemenea, pregătirea profesioniștilor din domeniul sănătății în vederea managementului problemelor ce apar la pacienții cu picior diabetic în mod eficient pentru a preveni amputațiile, dar şi oferirea de strategii noi specialiștilor pentru a putea dezvolta și susține serviciile ce au ca scop îngrijirea piciorului diabetic sunt o parte din obiectivele noastre. Mai mult, ghidarea specialiștilor pentru a putea la rândul lor să îşi instruiască și să își susțină colegii, precum şi promovarea recunoașterii specialiștilor în picior diabetic sunt celelalte obiective principale. D-Foot International este grupul de implementare internațională a International Working Group on the Diabetic Foot (IWGDF). D-Foot International este o asociație internațională, non-profit, înregistrată conform cadrului legislativ din Belgia şi are o rețea de apoximativ 200 de voluntari. Aceștia sunt reprezentanți naționali în peste 160 de țări.

Care au fost cele mai importante subiecte discutate la Summit-ul de la Madrid?

Proiectul POINT a fost o parte foarte importantă și cel mai inovativ program, care a fost propus pentru implementare. Proiectul POINT este o colaborare între D-Foot International și Federația Internațională a Podiatrilor. Scopul este de a elabora un cadru standardizat de includere a abilităților și competențelor podiatrice la nivel mondial, în managementul piciorului diabetic. Prezența podiatrilor, care au un set de competențe și abilități unice ca și parte a echipei multidisciplinare care se ocupă de piciorul diabetic, este un lucru bine descris în literatură. În numeroase țări, mai ales cele din regiuni cu venituri mici sau medii nu există podiatri care să facă parte din aceste echipe. Documentul POINT, care este un consens multidisciplinar, identifică acele competențe necesare pentu a putea oferi servicii de podiatrie standardizate pe patru nivele in functie de prezenţa podiatrilor. Documentul POINT oferă îndrumare pentru trei grupuri țintă: în primul rând, pentru echipa care se ocupă de managementul piciorului diabetic pentru ca aceasta să poată identifica corect punctele tari și slabe. În al doilea rând, pentru echipele fără podiatri pentru a putea identifica abilitățile podiatrice de care au nevoie. În final, pentru cei care fac parte din echipa decizională, ca aceștia să poată să fie informați cu privire la abilitățile și competențele pe care le oferă podiatrii. Scopul acestui document este de a fi diseminat în masa și a putea fi tradus și implementant, la nivel local.

Au mai fost discutate şi alte subiecte?

Un alt subiect foarte important a fost arta de a implementa telemedicina la nivel global. O mare parte a programului a fost centrată pe interacțiunea dintre grupul care editează ghidurile și membrii noștri practicieni, cu scopul de a obține feedback pentru a putea reduce discrepanța dintre ghiduri și practica clinică. Suntem mândri de prezenţa celor peste 125 de participanţi de la Summit, dar şi a organizaţiilor care ne-au fost alături (FIP/ICRC/ISPO/UNFM/WDF/WHO).

Care sunt obiectivele D-FOOT International pentru viitor?

Academia piciorului diabetic D-Foot International este unul din obiectivele principale. Pentru ca această inițiativă să reușească ea trebuie să fie condusă în mod profesionist de o persoană care are cunoștiințe în domeniu, cu competențe administrative și de marketing. Ea trebuie, de asemenea, să aibă un flux corespunzător de fonduri, mai ales în primul an când se va afla în faza inițială. Aceasta are nevoie de o investiție financiară până când cursurile vor genera suficient venit pentru a asigura independența și stabilitatea economică a academiei. Un rezultat al acestui program ar fi mai mulți profesioniști pregătiți, lucru care include traineri care să țină cursuri de tipul Train-The-Foot Trainers. Academia va trebui să pregătească un spectru larg de cursanți, inclusiv un grup care la rândul lor vor fi traineri. Un alt rezultat vor fi trainerii care nu sunt parte a structurilor de conducere a D-Foot. Astfel, se va ajune la o delegare a eforturilor, o multiplicare și o mai bună realizare a sustenabilității. Câștigul constă în accelerarea procesului de execuție a proiectelor ce va duce la o accelerare a procesului de recomandare, care va implica pacienții. Acest lucru va duce în cele din urmă la o scădere a ratei de amputații și la o creștere a calității vieții pentru cei care au picior diabetic sau au un risc crescut de a dezvolta acest sindrom.

Care este părerea dvs. despre posibilitatea implicării Asociației de Podiatrie din Romania în cadrul unor proiecte viitoare ale D-Foot International?
avem convingerea că o colaborare puternică cu o organizație cum este Asociația de Podiatrie din Romania este o decizie bună atât pentru noi, cât și pentru ei. Sperăm că România va fi parte dintr-un proces permanent de implementare, cu scopuri bine definite, cum ar fi realizarea unui proiect POINT în România. Nu putem uita că România are deja o serie de colaborări în domeniul programelor de Medicină de familie initiate de Asociatia de Podiatrie pentru actualizarea cunostintelor medicale ale Medicilor de familie pnetru a contribui direct la ingrijirea persoanelor cu diabet, pentru preventia ulceratiilor si reducerea numarului de amputatii in Romania.

 

Interviu cu Prof. Dr. Jose Luis Lazaro Martinez, Spania

Preşedinte ales al D-Foot International

Domnule Profesor, sunteți noul președinte ales al D-Foot International. Care sunt obiectivele dvs. la început de mandat?

Obiectivele mele ca președinte ales al D-Foot International sunt în primul rând continuitatea acestui proiect global. Suntem o organizație internațională cu o viziune și o abordare globală. Obiectivul nostru principal este să prevenim și să reducem numărul de amputații la nivel global și să îmbunătățim calitatea vieții pacienților cu diabet. Pentru a atinge acest obiectiv ambițios trebuie să pregătim specialiștii în sănătate, astfel încât să poată să aibă un management bun al pacientului cu picior diabetic și a problemelor asociate pentru a putea preveni amputațiile în mod eficient. Trebuie să le oferim profesioniștilor din domeniul sănătății strategii pentru a implementa, dezvolta și susține acele servicii care deservesc pacienții cu picior diabetic. Ca scop principal, noi trebuie să continuăm procesul de educație la nivel global și să reducem heterogenitatea tratamentului acestor pacienți.

Care este experienţa dvs. în ceea ce priveşte piciorul diabetic?

Lucrez ca podiatru în acest domeniu de 20 de ani. Inițial m-am pregătit în chirurgia piciorului, dar atunci când am terminat specializarea am realizat că domeniul piciorului diabetic este foarte vast și am început să mă dezvolt în această direcție atât pe practica medicală, cât și pe cercetare. Conduc Departamentul de Picior Diabetic al Universității Complutenese din Madrid şi sunt directorul grupului de cercetare pentru piciorul diabetic din această universitate, cât și al spitalului universitar “San Carlos“ din Madrid. În trecut, am coordonat grupul de studiu spaniol al Societății de Diabet din Spania orientat pe piciorul diabetic și în prezent sunt Secretarul Științific al Grupului de Studiu pe Picior Diabetic (DSGDF) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). Principalul domeniu de cercetare în cadrul piciorului diabetic către care sunt orientat acum sunt infecțiile osoase și elementele de biomecanică. Sunt, de asemenea, conducător de masterat în piciorul diabetic la universitatea unde îmi desfăşor activitatea. Per total, aș putea spune că piciorul diabetic este un element pe care îmi centrez activitatea, dar și o pasiune.

Care este importanța podiatrului pentru sistemul de sănătate din Spania?

În ultimii 10 ani, podiatrii și-au dezvoltat rolul lor foarte clar în sistemul de sănătate din Spania. Numeroase spitale, dar și doctori și alți furnizori de servicii medicale au realizat faptul că podiatrul are un rol cheie ca membru al echipei multidisciplinare. Expertiza lor este crucială pentru a realiza un diagnostic cât mai devreme, pentru off-loading, pentru debridare și chirurgie a piciorului, iar aceste competențe nu sunt acoperite de alți profesioniști din sistemul de sănătate spaniol. Efortul depus de podiatri în aceste direcții scurtează timpul de vindecare, reduce rata de amputații, crește calitatea vieții și salvează vieți.

 

Interviu cu Prof. Dr. David Armstrong, SUA

Co-fondator al DFCon                                                                                                         

Domnule Profesor, cum putem reduce numărul de amputații?

Dacă privim situația la nivel global, observăm zone în lume unde avem o creștere disproporționat de mare a numărului de amputații și alte zone unde numărul acestora scade. Per total, lucrul pe care îl putem observa este că munca în echipă da rezultate acolo unde ea funcționează. Nu contează cum construim o echipă. Odată ce acest lucru a fost realizat lucrurile încep să se îmbunătățească. De aceea, crearea de echipe a fost un scop central pentru grupul nostru, dar și pentru alte grupuri, la nivel mondial.

Care este situația în Statele Unite?

În Statele Unite, ca și în multe alte locuri din lume, avem o variație mare privind numărul de amputații în funcție de regiune. Variația poate să fie chiar și de 10 ori mai mare pentru amputații în funcție de regiunea geografică din Statele Unite. Uneori, vedem variații de acest gen de magnitudine nu numai comparativ între regiuni sau state, dar chiar și într-un singur oraș. De exemplu, în Los Angeles există o variație de zece ori mai mare în funcție de codul poștal, adică în ce zonă a orașului locuiesc pacienții.

Ce ne spune acest lucru?

Acest lucru ne spune că ceea ce se întâmplă la nivel local este foarte important atât din punct de vedere al echipelor, dar şi al clinicienilor. Ceea ce trebuie să realizăm este că trebuie să luăm acele practici corecte și benefice, care sunt folosite în centrele care au un număr mic de amputații și să le extindem cât mai mult din punct de vedere geografic. Credem că acest lucru se poate realiza atât prin modele ce se construiesc de jos în sus, cât și prin modele mai autoritare, cu ierarhii convenționale de sus în jos. În România, aceste lucruri se realizează şi s-au realizat prin efortul doamnei Norina Gâvan, dar se realizează și în alte părți ale lumii, cât și aici în Los Angeles şi avem speranța că putem să îmbunătățim lucrurile, la nivel global.

 

Interviu cu Christian Jerome

Preşedintele FIP-IFP

Domnule Președinte, cum vedeți viitorul podiatriei la nivel mondial?

Creștere și prosperitate – acestea sunt ambițiile podiatriei. Viitorul este unul luminos pentru podiatrie. Membrii Federației Internaționale a Podiatrilor au luat recent o serie de decizii revoluționare care vor transforma viitorul acestei profesii la nivel global. În primul rând, membrii s-au decis asupra definiției globale a podiatriei. La adunarea generală din mai 2018 (AGM) s-a decis în unanimitate de către delegați o definiție clară și cu potențial bun pentru viitor pentru a putea clarifica aspectele acestei profesii. Această decizie poate avea un impact mare asupra modului în care podiatria va evolua la nivel mondial în următori ani. De acum, țările care doresc să creeze un cadru de recunoaștere al acestei profesii vor putea să realizeze o descriere bună a acesteia. Mai mult, această decizie va susține toate asociațiile care luptă pentru a obține o mai bună integrare a acestei profesii, în cadrul sistemelor de sănătate publică. În cele din urmă, faptul că s-a decis o definiție comună duce la o unificare a tuturor asociațiilor implicate în cooperarea internațională FIP-IFP. În afară de decizia importantă asupra definiției, AGM a aprobat o serie de schimbări asupra articolelor care includ noile criterii de aprobare a membrilor care doresc să adere la federație. Chiar mai mult decât înainte, membrii sunt uniți în efortul de a lua legătura cu colegi din țări care nu sunt membre ale federației și de a dezvolta o prezență puternică în aceste țări, lucru care va fi în avantajul podiatrilor, dar și al pacienților. Acordul asupra noilor criterii susține munca continuă depusă de consiliu, începută acum doi ani, care a avut rolul de a crea o viziune clară a obiectivelor federației. Ca extensie a lucrurilor realizate de departamentul centrat pe criterii de aderare a membrilor format după AGM-ul din 2016, Comitetul Internațional de Recrutare, condus de către David Dunning, a optimizat ghidurile și interpretarea criteriilor de apartenență ca membru activ al federației. În misiunea sa de a duce la progresul Podiatriei la nivel mondial, două mari țeluri vor fi atinse cu aceste criterii noi. În primul rând, Federația va susține și mai mult membrii curenți la nivel local pentru a întări nivelul de recunoaștere al profesiei. În al doilea rând, prin crearea statutului de membru temporar federația poate să creeze o punte către toate țările care nu întrunesc toate criteriile pentru a adera și a deveni membri activi dacă dau dovadă de ambiție și iau măsuri concrete pentru a încerca să schimbe acest lucru și pentru a dezvolta un nivel înalt de profesionalism cu scopul de a crea beneficii pentru pacienți. Se creează astfel o inerție, cu ajutorul partenerilor cum ar fi D-Foot International, cu scopul de a atrage atenția asupra importanței podiatriei ca și element de sănătate publică în fiecare discuție guvernamentală.

Care este plusul de valoare pe care îl poate aduce o federație cum ar fi FIP-IFP?

Ce vă pot spune este că acum reușim să aducem împreună profesioniști și să întărim legăturile profesionale, lucruri care vor duce la beneficii inestimabile pentru pacienți la nivel global. Doresc să le mulțumesc tuturor asociațiilor care cred în puterea colaborării și îmi doresc să putem să demonstrăm că “Împreună putem“!

 

Interviu cu podiatru Pauline Wilson, UK

Doamna Wilson, cum a demarat proiectul POINT?

Am demarat proiectul POINT întrucât ambele organizații, D-Foot International și Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP), au realizat că încercăm să facem același lucru și ar fi mult mai eficient să colaborăm.

Ce speră să obțină proiectul POINT?

Proiectul POINT are trei scopuri principale. În primul rând, ca etalon pentru echipele specializate în picior diabetic deja existente – ca să le permită să își identifice punctele tari și punctele slabe raportat la competențele podiatrice. Al doilea scop este de a expune și prezenta competențe și abilități de podiatrie în zone în care nu există echipe specializate în picior diabetic. Acest lucru are rolul de a duce la implementarea de noi practici pentru îngrijirea și prevenția patologiei piciorului diabetic. Al treilea scop este de a crește nivelul de conștientizare la nivel local, regional și național prin cei care iau decizii la aceste niveluri. Ideea este de a sublinia beneficiile îngrijirii piciorului într-un mod multidisciplinar și de a arăta care sunt beneficiile atunci când podiatrii sunt parte a acestor echipe. Sperăm că acest lucru îi va încuraja pe cei care iau decizii să considere includerea podiatriei în planificările pe termen lung ale elementelor de forță de muncă.

Care sunt următorii pași în dezvoltarea proiectului POINT?

Am avut un grup de lucru productiv, care a făcut brainstorming timp de o zi și a identificat 7 direcții de implementare. Fiecare direcție va avea un lider de echipă. Aceste direcții includ: educația, certificarea, susținerea cât și obținerea de date inițiale pentru a identifica unde se situează țările și serviciile oferite. Sperăm că acest lucru va putea să ne ghideze eforturile în viitor.

Credem că este un moment plin de speranță pentru POINT, iar răspunsurile inițiale primite la Summit-ul D-Foot au fost foarte bune. Sperăm să putem oferi un update mai bun la simpozionul internațional al piciorului diabetic din luna mai. De asemenea, aștept cu nerăbdare să particip la întrunirea dvs. din România din luna iunie, unde pot să vă aduc mai multe informații noi cu privire la îngrijirea piciorului diabetic.

 

Interviu cu Prof. Esther Garcia Morales, Spania

Doamna Profesor, ce îmi puteți spune despre subiectele care au fost dezbătute la Summit-ul de la Madrid?

Un număr mare de experți în domeniul piciorului diabetic au fost implicați în discuția legată de implementarea următoarelor ghiduri IWGDF pe diferite teme, cum ar fi off-loadingul, patologia vasculară, infecțiile și tratamentul local pentru piciorul diabetic. Scopul a fost de a încerca să aflăm cu ce fel de dificultăți se confruntă experții din diferite țări și regiuni. Obiectivele au fost să definim noi provocări ale D-Foot pe aceste teme și să facilităm elaborarea de noi ghiduri de implementare. Mai mult, s-a discutat cum să implementăm și cum să lansăm o serie de proiecte importante pentru D-Foot, cum ar fi proiectul POINT, al cărui scop este de a facilita o introducere treptată a unei rețele de pregătire a competențelor de podiatrie în țări unde infrastructura pentru îngrijirea piciorului diabetic există. Reprezentanți din diferite zone la nivel global s-au întâlnit pentru a prezenta planuri de acțiune regionale și pentru a identifica prioritățile, oportunitățile și barierele care ar putea apărea, dar și modul în care acestea ar putea fi abordate.

Care este rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic?

Tipul de îngrijire oferit ca și parte a unei echipe multidisciplinare specializată pe piciorul diabetic este bine definit, la nivel internațional. Când acest tip de îngrijire este oferit, rezultatul pe care îl obține pacientul este mult mai bun. Podiatrii sunt o parte importantă a acestei echipe și sunt de obicei văzuți ca un element central al echipei multidisciplinare întrucât specialitatea lor oferă o serie de competențe transversale ce ajută atât îngrijirea pacienților, dar și prevenția patologiei. Podiatrul este inclus în toate modelele de echipe de management a piciorului diabetic, dar și în cele trei modele definite de IWGDF, în modelul Toe & Flow descris în SUA și în serviciile de îngrijire multdisciplinară "Foot Protection Service" dezvoltate în Marea Britanie. Toate aceste modele au demonstrat o reducere a ratei amputațiilor, a ratelor de reapariție a ulcerațiilor, precum și o scădere a costurilor și a zilelor de spitalizare. Problema este absența în anumite țări a podiatriei ca și profesie formală și că alți membri ai echipei trebuie să ofere îngrijirea care, în mod normal, ar cădea sub incidența podiatriei. Este necesar să introducem podiatrul și să definim competențele și abilitățile necesare pentru acesta, dar mai ales să facilităm o introducere treptată a unei rețele de pregătire a competențelor de podiatrie în țări unde există infrastructura pentru îngrijirea piciorului diabetic.