Interviu cu Dl. Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu



Sperăm ca în următorii ani să avem prima generație de podiatri licențiați

 

Interviu cu Dl. Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu

Președintele Asociației de Podiatrie

Domnule Conferențiar, cu multe eforturi s-a reușit ca profesia de podiatru să fie recunoscută oficial și în România. Când putem vorbi de prima generație de podiatri licențiați?

Recunoașterea profesiei de podiatru în România reprezintă o etapă foarte importantă pentru delimitarea competențelor și creșterea calității vieții pacienților în condițiile în care există o categorie mare de pacienți cu probleme la nivelul picioarelor de care până acum nu se ocupa aproape nimeni. Sper ca în următorii ani România să aibă prima generație de podiatri licențiați. Însă, până atunci dorim să formăm cât mai mulți asistenți medicali si fiziokinetoterapeuti, care să suplinească lipsa acestei categorii de profesioniști din domeniul sănătății, respectiv a podiatrilor. Podiatrul este cel care se ocupă de îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet, dar și în rândul populației generale, având o pregătire medicală în acest sens.

Este podiatria o profesie de viitor pentru tinerii medici?

Podiatria este o ocupatie bine plătită ce îi poate atrage pe tineri in viitor. De exemplu, în Statele Unite podiatria este a 12-a cea mai bine plătită ocupatie. Patologic vorbind, trebuie să ne gândim că profesia este cu atât mai necesară cu cât avem foarte mulți pacienți cu diabet zaharat. Ca procent al pacienților cu diabet, noi suntem peste sau aproape de Statele Unite.

Cum ajută podiatria persoanele care prezintă probleme la nivelul picioarelor?

Profesia de podiatru vine cu o serie de avantaje și beneficii pentru persoanele care prezintă probleme la nivelul picioarelor. Dacă ne gândim mai bine, sunt foarte puţini oameni care pot afirma că nu au avut, măcar o dată în viață, dureri la nivelul picioarelor. Iar aici trebuie să subliniem faptul că podiatria nu se ocupă doar de piciorul diabetic, ci de toate problemele picioarelor, pornind de la cei care au picior plat până la cei care au bătături. Noi am avut și avem pedichiurist, însă acesta are o formă de pregătire elementară, doar de câteva luni, fara o baza medicala temeinica. Intenția mea nu este de a diminua importanța muncii lui, dar o astfel de pregătire nu răspunde multiplelor probleme medicale pe care le au mulți, în special persoanele cu diabet. Putem vorbi și de pacienții cu boli neurologice, care au tot felul de deformări ale picioarelor, de cei cu boli reumatologice, care au, la rândul lor, deformări și tulburări de mers. Așadar, avem în față o categorie mare de pacienți de care, până acum, nu se prea ocupa nimeni. Din păcate, un reumatolog, un neurolog sau un diabetolog nu rareori consideră sub nivelul lor de expertiza, problema picioarelor. Pe de altă parte, există nenumărate studii și extrem de multe dovezi care arată că prezența podiatrului, a acestei categorii speciale de profesioniști este foarte importantă pentru calitatea vieții oamenilor. Nu trebuie să uităm că prima asociație de podiatrie din lume are deja mai mult de 100 de ani. Așadar, există o experiență vastă în acest domeniu la nivel internațional.

Și România a făcut pași importanți în ceea ce privește podiatria…

Din toamna anului 2015, Asociația de Podiatrie a dat startul cursurilor prin intermediul cărora încercăm să formăm formatori, respectiv asistente medicale si medici care, la rândul lor, să poată forma pe alții și să suplinească lipsa podiatrilor. Avem un plan prin care sperăm ca, în următorii ani, să putem avea prima generație de podiatri licențiați.