Dezvoltarea de proiecte comune între asociațiile de pacienți și profesioniști din diabet pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet



Interviu cu Cristina Maria Petruț

Psiholog Clinician, Psihoterapeut

Vice-Președinte Federația Asociațiilor de Diabet din România

 

Ce îmi puteți spune despre proiectele dezvoltate între asociațiile de pacienți cu profesioniștii din diabet cu privire la prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet?

De când au început toate demersurile în România pentru a conștientiza problematica piciorului diabetic, pentru a avea profesia de podiatru și pentru a asigura servicii medicale la cele mai înalte standarde, cred că fiecare membru al echipei din jurul persoanei cu diabet are în vedere, sau ar trebui să aibă în vedere, importanța îngrijirii piciorului diabetic și prevenția amputațiilor. Este binecunoscut impactul major al unei amputații asupra unei persoane. De la probleme medicale la tulburări emoționale, precum depresia, anxietatea, sindromul piciorului fantomă, stres post traumatic și, bineînțeles, afectarea calității vieții în cele mai mici detalii. Mai mult decât atât, implicațiile unei astfel de intervenții nu afectează doar persoana în cauză, ci și aparținătorii acesteia și de ce nu comunitatea din care face parte.

Noi, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, am fost de fiecare dată prezenți în ceea ce înseamnă proiecte de colaborare cu specialiștii și inițiative care vin în sprijinul persoanelor cu diabet pe care le reprezentăm. Până în acest moment am fost alături de inițiativele Asociației de Podiatrie și a Neurodiab, în conștientizarea importanței îngrijirii piciorului diabetic, în campanii de prevenție și screening. De asemenea, am încercat să aducem în discuție, cu fiecare ocazie, importanța podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet, să educăm persoanele în acest sens și să le îndrumăm către specialiștii din domeniu. În plus, considerăm că prin participarea noastră la evenimentele științifice am reușit pe de-o parte să aducem în mijlocul comunității medicale perspectiva pacientului și, în același timp, să învățăm noi la rândul nostru noi abordări, inițiative și informații, care să ne ajute în conturarea unor idei și în transmiterea informațiilor valide prin canalele noastre de comunicare către persoanele pe care le reprezentăm. În continuare, credem că rolul asociațiilor de pacienți este acela de a îndruma persoanele cu diabet înspre surse valide de informare, de a-i învăța cum să beneficieze la capacitate maximă de vizitele la medic și de a construi împreună cu specialiștii campanii de conștientizare a problematicii diabetului și a piciorului diabetic, campanii de informare, educare și grupuri de suport, toate având ca scop principal prevenția complicațiilor și a amputațiilor de la nivelul piciorului. Prin urmare, suntem de fiecare dată deschiși către noi oportunități de colaborare și implementare a unor inițiative în acest sens, care să aducă beneficii suplimentare îngrijirii corespunzătoare a persoanelor cu diabet și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Cum a influențat pandemia de COVID-19 pacientul cu diabet?

Pandemia a fost și este pentru fiecare dintre noi o foarte mare provocare din punct de vedere medical și psihologic. Cred că toți am fost influențați la nivel individual și colectiv de solicitările acestei pandemii, de restricții, opreliști și de schimbarea modului de a ne desfășura viața. Dacă e să ne raportăm la persoanele cu diabet, trebuie să înțelegem că încă de la începutul pandemiei au existat o serie de presiuni în media și, nu numai, unde se spunea că persoanele cu diabet se află la risc mai crescut de a dezvolta forme severe ale Covid-19. Bineînțeles, a crescut nivelul de anxietate, cu atât mai mult că informațiile erau încă controversate, neclare și de multe ori contradictorii. Un factor foarte important al intensificării anxietății de la începutul pandemiei a fost lipsa unor antidiabetice orale din farmacii, care ajutau persoanele cu diabet să își țină sub control boala și care, lipsind cu desăvârșire, au stârnit panică, îngrijorare și chiar o expunere mai mare prin încercarea oamenilor de a colinda farmaciile și prin a se întoarce la medic pentru schimbarea abordării de tratament. O altă problemă din timpul pandemiei a fost accesul limitat la un medic fie din cauza precauției, fie din cauza restricțiilor. Nu mă refer aici la faptul că persoanele cu diabet nu au avut acces la diabetolog și la prescripția medicală, ci că a fost modificată metoda de acces (foarte mult online prin telemedicină) și a fost limitat accesul pentru monitorizarea complicațiilor asociate diabetului.

Mai mult, întâlnim din ce în ce mai multe persoane, care ne povestesc că au trecut prin COVID-19 având diabet. Aceștia ne menționează dificultățile pe care le-au avut în a-și gestiona boala, pentru că valorile glicemiei de cele mai multe ori erau crescute datorită tratamentului specific pentru COVID-19. Cu toate acestea, au menținut și mențin în continuare o stare de neliniște și uneori chiar panică, în rândul persoanelor cu diabet. Este important însă de menționat faptul că persoanele, indiferent de ce patologie suferă, au o capacitate extraordinară de a se adapta la datele problemei și dezvoltă fiecare mecanisme eficiente de a face față în continuare provocărilor aduse de această pandemie. La fel de important este și faptul că astăzi persoanele cu diabet pot beneficia de servicii medicale, pot apela la diabetolog și alți specialiști, pot avea parte de susținere psihologică și pot cere ajutorul asociațiilor de diabet ori de câte ori au nevoie.

Cu siguranță, provocările vor continua și nu va fi ușor să trăim cu această incertitudine legată de o posibilă contaminare cu virusul SARS-CoV-2, de eficiența în timp a vaccinului, de restricții ce s-ar mai putea implementa de aici înainte în funcție de evoluția pandemiei ș.a.m.d. Însă, credem că, datorită eforturilor comune depuse de organizațiile profesionale și de pacienți, vom reuși să fim alături de persoanele cu diabet și să le oferim suport ori de câte ori va fi necesar.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com