Evaluarea vasculară a membrului inferior



Interviu cu Dr. Naseer Ahmad, UK

Consultant Vascular Surgeon

Manchester University Foundation Trust

Ce poate face un chirurg vascular pentru a salva membrul inferior?

Voi enumera două lucruri pe care le poate face un chirurg vascular. În primul rând, este foarte important să influențezi sistemul, astfel încât un pacient să fie consultat cât mai repede. În al doilea rând, când chirurgul vascular efectuează o procedură pentru îmbunătățirea vascularizării membrului prin tehnici endovasculare, chirurgicale, bypass sau angioplastie.

Care este principalul sfat pe care un chirurg vascular îl poate da pacientului?

Principalele sfaturi pe care un chirurg vascular le va da unui pacient sunt: lăsați-vă de fumat, luați toate medicamentele prescrise pentru a vă trata diabetul, bolile de inimă sau orice alte boli, îngrijiți-vă picioarele, iar dacă există o problemă, consultați rapid un expert!

Care este rolul echipei multidisciplinare?

Rolul echipei multidisciplinare este foarte important pentru pacient deoarece primește o gamă completă de opinii ale experților în vederea stabilirii unui tratament corect. Într-o clinică, echipa multidisciplinară este formată dintr-un grup de experți podiatru, chirurg vascular, diabetolog, microbiolog, chirurg ortopedic, precum și asistenți medicali. Aceştia vor monitoriza pacientul după prescrierea tratamentului. Diabetologii se vor asigura că diabetul este bine controlat, kinetoterapeutul că își face exercițiile, chirurgul vascular monitorizează dacă aportul de sânge este mai bun și podiatrul dacă totul decurge bine în ceea ce privește descărcarea de presiune, ulcerație etc. Şi toate acestea pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.

Care este rolul dumneavoastră în echipa multidisciplinară?

Rolul meu principal este să conduc echipa multidisciplinară din Manchester, dar și de a revasculariza pacientul și, în cazul în care nu se mai poate face nimic, să decid dacă este nevoie de amputaţie.

De ce avem nevoie de un podiatru?

Podiatrul este expertul în gestionarea de primă linie a picioarelor. Acesta poate diagnostica și trata infecția și se poate asigura că pacientul are cea mai potrivită încălțăminte. De asemenea, podiatrul este primul expert pe care îl vede pacientul cu diabet și este poarta către echipa multidisciplinară. Chirurgul vascular nu poate vedea pe toată lumea, el consultă doar persoanele care au nevoie de intervenție vasculară. Podiatrul este elementul cheie în gestionarea picioarelor diabetice și cheia reducerii amputațiilor. Rolul central al podiatriei în acest sens este de a face evaluare vasculară, de a detecta infecția, de a gestiona rana şi de a trimite la un chirurg vascular atunci când este cazul.

Care este mesajul Dvs. pentru medici?

Mesajul principal este de colaborare între specialităţi. Avem nevoie de echipe care să lucreze interdisciplinar, având ca obiectiv comun reducerea numărului de amputații.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com