Podiatria - un domeniu conex între specialitățile medicale



Interviu cu David Dunning, UK

De ce podiatria este un domeniu conex între specialităţile medicale?

Piciorul este placa de bază pentru orice activitate de mers pe jos, alergat, sport etc. Dacă piciorul nu funcționează eficient, corpul nu funcționează corect. Podiatrii înțeleg funcția piciorului și a membrelor inferioare și sunt singurii care poate face ceva în acest sens.

Potrivit Colegiului de Podiatrie din Marea Britanie „Podiatrii sunt experți în toate aspectele structurii, funcționării și sănătății piciorului și membrelor inferioare”. Cum poţi deveni podiatru?

În Marea Britanie pentru a fi numit podiatru, o persoană are nevoie de o diplomă în podiatrie, ca o calificare minimă. Pregătirea implică o cunoaștere cuprinzătoare a piciorului și a structurilor corpului aferente, dar şi cum să facă față durerii și disfuncției piciorului. Este un medic independent care se așteaptă să aibă independență de diagnostic și tratament și își asumă responsabilități depline pentru acțiunile sale. Podiatrul este reflectiv, decisiv și responsabil. Podiatrii practică medicina podiatrică și acest lucru este definit de abilitățile și aptitudinile lor, dar, mai important, de cerințele pacienților și de nevoile acestora.

De ce sunt atât de importante diagnosticul și intervenția timpurie?

Piciorul este o mașinărie și, prin urmare, este supus uzurii ducând la un proces continuu de reparații. Însă, diagnosticarea timpurie a unei probleme înseamnă că procesul de uzură poate fi gestionat pentru a reduce efectele în timp.

Este podo-pediatria dificilă?

Abordarea tiparelor de creștere a indivizilor înseamnă că dezvoltarea și modelele de creștere ale pacientului nu trebuie să fie afectate negativ. Este atât de important să lăsăm copiii să se dezvolte în felul lor. Orice intervenție trebuie să aibă un efect pozitiv asupra creșterii și dezvoltării normale.

De ce este un podiatru atent la orice deteriorare a articulațiilor și a structurilor anatomice la pacienții care suferă de hemofilie?

Orice deteriorare a articulațiilor și a structurilor anatomice la pacienții care suferă de hemofilie severă va duce la sângerări în articulație. Aceste sângerări nu se opresc așa cum s-ar întâmpla în mod normal și pacientul va trebui să primească „factorul de coagulare” pentru a opri sângerarea. Podiatrii sunt experți în mers și, prin urmare, pot îmbunătăți mersul folosind orteze personalizate, de exemplu pentru a reduce în special probabilitatea leziunilor articulațiilor.

Care este scopul practicării podiatriei?

În Marea Britanie, SUA și în alte câteva țări, este vorba de orice are legătură cu piciorul. Asigurarea mă acoperă pentru a efectua orice procedură de tratament pentru care sunt calificat să o fac în beneficiul pacientului.

La ce se așteaptă pacientul?

Cred că în această epocă a rețelelor sociale un pacient poate vedea ce este disponibil pentru problema lui și se așteaptă ca un podiatru să aibă toate abilitățile și cunoștințele ca să îl ajute să se trateze.

Care sunt specializările podiatriei?

Podiatria musculaturii scheletice, podo-pediatria, podo-dermatologia, bolile cronice (diabet, RA), podo-geriatrie, medicina podiatrică complementară, de exemplu acupunctura, remedii pe bază de plante, încălțăminte și așa mai departe. Practic, orice specialitate medicală poate fi ajutată de podiatrie.

Care este mesajul pentru medicii noștri din România?

Îmbrățișați podiatria, vă va ajuta pe Dvs. și pe pacienți. Nu este o amenințare pentru Dvs, sau practica Dvs.

Care este rolul unui podiatru într-o clinică de dermatologie podiatrică?

În primul rând, toată lumea se va gândi la podiatrii care îngrijesc degetele și pielea pacientului, pielea întărită. Dar, ce face de fapt podiatrul este să trateze afecțiuni, cum ar fi de exemplu infecții ale pielii. Le tratează în mod specializat, deci nu doar prescriind antibiotice, ci și cu pansamente adecvate piciorului. Și este important să nu uităm că orice folosim la un picior va schimba rezultatul și să ținem cont de ce punem pe picior sau în interiorul încălțămintei cuiva cu piele foarte sensibilă. Aici sunt necesare cunoștințele specializate de podiatrie. Sunt și asistente care fac bine acest lucru, dar nu toate. Motivul constă în uniformitatea aptitudinilor în clinicile de dermatologie de a gestiona aceste leziuni ale piciorului, cum ar fi epidermoliza buloasă care determină apariția bășicilor mai ales la copii. Avem nevoie de clinici specializate pentru aceștia. Este o boală predominant a copilăriei, dar o mai au și adulții. Adică pe măsură ce devin adulți, tot mai fac bășici. Depinde de tipul de epidermoliză buloasă. Și acesta este doar un exemplu. Tot aceștia recunosc și cancerul de piele. Cred că, în ultimul an de practică, am văzut melanoame la picioarele pacienților cărora le-am făcut trimitere cel puțin de 3 ori. Și niciunul dintre ei nu știa că are melanom. Au venit la mine pentru câte o verificare de rutină și eu am descoperit melanomul. Sunt cam 3 pacienți din 4500-5000 de pacienți. Dar dacă nu se tratează la timp, poate fi fatal. În concluzie, avem nevoie de un specialist podiatru.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com