Picioare sănătoase - șansa la o viață decentă

02.04.2019





În noiembrie 2017, programul educaţional UNITED, Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education, începea să prindă contur. Astăzi, la mai bine de un an de la înfiinţare, programul a devenit unul de sine stătător şi reprezintă o fundaţie educaţională puternică pentru medicii de familie care doresc să îşi actualizeze şi să îşi îmbunătăţească atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice asupra managementului persoanelor cu neuropatie diabetică şi picior diabetic.

Programul se desfăşoară în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi se află sub egida organizaţiei D-Foot International.

Importanţa elaborării unui program educaţional coerent, care să susţină dezvoltarea continuă a medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic, rezidă din faptul că numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de neuropatia diabetică este în continuare foarte crescut în România.

Ne dorim ca efectele acestui program să conducă, în timp, la o reducere semnificativă a numărului de amputații și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet. Acest deziderat se poate îndeplini printr-o depistare precoce şi un tratament corespunzător al afecţiunilor critice asociate acestei boli cronice. Medicii de familie se află în prima linie, în lupta cu diabetul şi afecţiunile asociate, astfel încât au un rol esenţial în viaţa persoanelor afectate de către acest flagel extins la nivel global.

Principalele repere în derularea acestui proiect sunt: definirea şi formarea echipei de formatori din rândul medicilor de familie, training-ul de specialitate realizat de leaderii de opinie în domeniu; cursurile online gratuite, de neuropatie diabetică şi picior diabetic pe platforma de e-Learning formaremedicală.ro, şi, în final, atelierele de formare practică a medicilor de familie din toate regiunile țării.

În anul 2018, în cadrul celor 37 de ateliere de formare susținute de cei 25 de medici de familie formatori au fost instruiți 818 de medici de familie de pe întreg teritoriul țării. Ţintele programului educaţional au fost: prevenirea, diagnosticul precoce, examinarea, tratarea și managementul neuropatiei diabetice, respectiv a piciorului diabetic. Cursurile online gratuite, Neuropatia Diabetică şi Piciorul Diabetic, au fost parcurse de un număr de peste 1.400 medici de familie.

Înca din luna Februarie, au fost anunțate şi acreditate cele 32 de ateliere care se vor organiza, până în luna August 2019, în 26 de oraşe ale țării. Cursurile online gratuite sunt disponibile în continuare pe platforma de e-Learning www.formaremedicala.ro

Mai multe detalii puteți citi și în aparițiile din presă ale acestui subiect, la următoarele link-uri de mai jos:

Money.ro

Săptămâna Financiară