Un exercițiu despre recunoștiință - al treilea articol din seria "Jurnal de sănătate mentală"

21.04.2020





Jurnal de pandemie: sunt una dintre cei norocoși

 

Sunt una dintre cei norocoși, îmi spun în fiecare dimineață când îmi încep ziua la biroul meu de acasă, cu o cafea aburindă și o altă serie de activități care trebuie terminate până la sfârșitul zilei. În spațiul relativ mic din camera mea încerc să găsesc echilibru între toate responsabilitățile care s-au înghesuit acum în casa și în mintea mea. Dar atâta timp cât încă pot să lucrez, sunt o norocoasă.

Sunt una dintre cei norocoși, încerc să îmi reamintesc în timp ce închei o altă ședință de consiliere cu un client sau reușesc să termin încă o pagină din lucrarea științifică pe care o elaborez. Deși într-o stare de tensiune, reușesc să îmi aduc resursele creative și cognitive pentru a răspunde eficient clienților mei. Sau pentru a elabora paragrafe complexe și întortocheate.

Sunt una dintre cei norocoși, îmi amintesc după ce închid telefonul în urma unei discuții cu o persoană care face parte din serviciul medical de urgență din orașul meu. Sunt departe de agitația din sistem, deși rămân aproape de cei care au nevoie de ajutorul meu. Există o diferență între a trăi pe viu suferința celui bolnav și a încerca să îți imaginezi prin ce trece pentru a-i da un sfat care să fie cât mai benefic.

Sunt una dintre cei norocoși, îmi amintesc după ce închid televizorul și încerc să îmi scot din minte știrile pe care media le prezintă. Sunt norocoasă pentru că pot să mă distanțez de realitatea amenințătoare printr-un singur buton.

Sunt una dintre norocoși și totuși e ok ca în aceste momente să nu ne simțim ok. Indiferent de circumstanțele noastre individuale, viața pe care o trăim s-a schimbat în această perioadă și nu e ușor să ne adaptăm la ceva nou. Chiar dacă și tu, ca și mine, te numeri printre cei norocoși, e în regulă să admiți că situația în care suntem e dificilă. Nu bloca emoțiile negative pe care inevitabil le simți. E în regulă să fim frustrați, supărați, anxioși sau să ne simțim singuri. Și e în regulă să îți amintești că, deși ești unul dintre cei norocoși, e ok să te simți depășit de situație.

Îți propun un exercițiu pe care să îl faci zilnic.

Într-un jurnal, pe un bilețel sau într-un document pe laptop notează, în fiecare seară, câteva motive pentru care ești recunoscător pentru că ești printre cei norocoși.

Păstrează cuvintele pe care le-ai scris.

În momentele în care te vei simți depășit de ce se întâmplă în jurul tău, reia motivele, recitește-le și (re)echilibrează-te.