Norina Gâvan, membru fondator și președintele de onoare al Asociației de Podiatrie, a fost numită în conducerea Consiliului European al Podiatrilor

16.06.2020





Vocea podiatriei din România se face auzită într-unul dintre cele mai importante foruri la nivel continental din acest domeniu. Prin numirea Norinei Gâvan, membru fondator al Asociației de Podiatrie, în conducerea Consiliului European al Podiatrilor (ECP), această profesie înalt specializată de îngrijire a piciorului atinge un nou nivel de reprezentare internațională.

“Este o onoare pentru mine și mă bucur că munca și contribuția noastră la dezvoltarea podiatriei din România este recunoscută în Europa. Mă voi strădui să fiu un bun ambasador al podiatriei românești, să îmi aduc contribuția, alături de colegii din Asociația de Podiatrie, în continuare, la dezvoltarea acestui domeniu medical în România, cât și în Uniunea Europeană.

La nivelul ECP sunt deja creionate 10 direcții de activitate pentru perioada 2020 – 2023, direcții care sunt împărțite în 4 mari domenii. Armonizarea la nivelul UE a educației podiatrice și a competențelor acestor profesioniști din domeniul sănătății este obiectivul critic al ECP. România este prima țară din Europa Centrală și de Est care are recunoscută profesia de podiatru, ca și profesionist în domeniul sănătății (similar balneofiziokinetoterapeutului), cu studii de licență și/sau master.

Exemplul nostru se dorește a fi urmat de celelalte țări vecine. Sunt mândră că reușitele noastre sunt apreciate la nivelul ECP și FIP-IFP. Și mulțumesc prietenilor noștri podiatri, membri ai FIP-IFP și ECP, care ne-au susținut în toate demersurile noastre de până acum. Țelul nostru este să formăm podiatrii, ca și profesioniști în domeniul sănătății, atât de necesari în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, și a populației generale, în beneficiul acestora, cu scopul îmbunătățirii calității vieții acestor categorii,“ a declarat Norina Gâvan.

Conceptul de podiatrie, îngrijire podiatrică și profesia de podiatru a fost introdusă și în România în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat și a celor cu patologii variate care afectează picioarele (neurologice, ortopedice, dermatologice, vasculare, reumatologice etc). Persoanele cu picior diabetic au nevoie de o îngrijire atentă și complexă. Picioarele acestor persoane au nevoie de personal medical cu educație academică specifică. Singura persoană care poate să știe totul despre picioarele fiecăruia dintre noi este podiatrul – specialistul în podiatrie.

Reprezentarea internațională de care se bucură în acest moment Asociația de Podiatrie este rezultatul a 5 ani de eforturi susținute din partea conducerii acesteia și a tuturor membrilor. Din noiembrie 2019, Asociația de Podiatrie face parte din marea familie a Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP), iar numirea recentă a Norinei Gâvan în conducerea Consiliului European al Podiatrilor este un semnal puternic că acest domeniu are un viitor promițător în România și că se bucură de o susținere internațională de la cel mai înalt nivel.

Numirea Norinei Gâvan în conducerea Consiliului European al Podiatrilor a avut loc în cadrul Adunării Generale a Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP) în data de 14 iunie 2020. Datorită contextului epidemiologic, întâlnirea s-a desfășurat virtual.

În cadrul întâlnirii, președintele actual al FIP-IFP, Christian Jérôme, a făcut bilanțul organizației pentru anul 2019, iar Carles Verges, Președintele Consiliului European al Podiatrilor (ECP), a prezentat obiectivele realizate în perioada 2018 – 2020 și planurile de viitor pentru 2020 -2023.

Ca și comitet al FIP-IFP, activitățile ECP se concentrează pe promovarea podiatriei în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, elaborarea cadrului standard de formare în podiatrie și colaborare cu asociații profesionale (spre exemplu, ENPODHE - European Network of Podiatry in Higher Education).