Întrebări din partea persoanelor cu Charcot-Marie-Tooth pentru podiatru

07.04.2021





Unele dintre cele mai recunoscute și debilitante probleme asociate cu boala Charcot Marie Tooth (CMT) sunt deformările structurale, care apar la nivelul periferic al membrelor inferioare.

Te invităm să citești informațiile de mai jos pentru a afla cât de important este tratamentul podiatric în atenuarea durerii și simptomelor la persoanele cu CMT. Însă, cel mai important rol pe care îl pot juca podiatrii este în diagnosticul CMT. Pentru a afla mai multe despre modul în care un podiatru poate diagnostica și trata CMT, consultați informațiile de mai jos.

Cum poate un podiatru să trateze CMT?

Cel mai important lucru de menționat este perspectiva unică pe care podiatrul o poate avea în detectarea și tratarea CMT. În majoritatea cazurilor, simptomele sunt prezente în primul deceniu de viață, dar sunt adesea diagnosticate greșit de către pediatri, deoarece simptomele pot fi de intensitate redusă. Deoarece picioarele sunt de obicei primul și cel mai bun indiciu al evoluției bolii, pentru a detecta simptome/semne clinice specifice bolii, podiatrii sunt mai bine pregătiți comparativ cu alte specialități medicale.

Odată pus diagnosticul, podiatrii oferă îngrijire extinsă, astfel încât picioarele și gleznele pacienților să fie monitorizate și tratate regulat. Acest tip de tratament medical atenuează adesea durerea și rezolvă problemele pe care mulți oameni cu CMT le-au considerat iremediabile. Podiatrii pot recomanda pacienților orteze, pot prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii și se pot consulta cu alți medici pentru a preveni complicații ulterioare.

Atunci când podiatrii tratează persoanele cu CMT, aceștia încearcă să amelioreze tensiunea și oboseala cauzate de forțele din țesuturi agravate de deformările asociate CMT. Ei fac acest lucru prescriind dispozitive ortotice prefabricate/personalizate (custom-made), medicamente și punând în aplicare o varietate de tratamente pentru picioare și glezne. Podiatrii efectuează intervenții chirurgicale minore, dar, de obicei, podiatrii nu efectuează intervenții chirurgicale pentru a corecta deformațiile provocate de CMT (degete în ciocan, scurtarea tendonului lui Ahile și alte deformări ale piciorului). Chirurgii ortopezi tind să efectueze aceste proceduri, însă podiatrii pot juca un rol important în decizia terapeutică. Aceștia se pot consulta cu pacienții atunci când plănuiesc opțiunile chirurgicale și pot oferi ortopezilor istoricul detaliat al pacienților.

Persoanele cu CMT își ignoră adesea simptomele și este ușor ca o ciupercă să se agraveze și să apară infecții dacă nu se intervine la timp. Un alt domeniu pe care persoanele cu CMT nu-l iau în considerare este importanța ortezelor și încălțămintei adecvate, iar aici podiatrii pot ajuta la prescrierea și monitorizarea dispozitivelor ortotice pentru picior sau picior-gleznă pentru pacienți. Prin simpla ortezare funcțională adecvată și monitorizarea de către un podiatru se pot evita durerea și intervențiile chirurgicale. Podiatrii pot prescrie orteze, care ajută la corectarea disfuncțiilor de mers. Un ortoped sau un alt specialist poate face acest lucru, dar este benefic ca un podiatru să monitorizeze îndeaproape modul în care picioarele și disfuncțiile de mers sunt ajutate cu orteze și / sau dispozitive de stabilizare.

Cum ar trebui să aibă grijă de picioare persoanele cu CMT?

Persoanele cu CMT își ignoră adesea simptomele și tolerează durerile, deoarece nu beneficiază de îngrijire corespunzătoare a piciorelor. Îngrijirea de bază a picioarelor la domiciliu, suplimentată cu vizite regulate la podiatru, poate atenua multe dintre cele mai supărătoare simptome ale CMT. Vedeți mai jos câteva măsuri pe care le puteți lua acasă și, pentru a obține un sfat avizat, consultați podiatrul.

Reguli de bază pentru îngrijirea picioarelor

Persoanele cu CMT, diabet, sau probleme cardio-vasculare și circulatorii nu trebuie să-și trateze singure picioarele, fără a cere sfatul unui medic, deoarece pot apărea complicații, precum infecțiile.

Nu ignora durerile de picior. Acestea nu sunt normale. Dacă aveți orice tip de durere persistentă la nivelul piciorului sau gleznei, vă rugăm să consultați un podiatru. Doar pentru că în CMT este frecvent întâlnită durerea de picior, nu înseamnă că simptomele dureroase nu pot fi diminuate.

Spălați-vă picioarele în mod regulat, mai ales între degetele de la picioare, dar asigurați-vă că le uscați complet.

Tăiați unghiile de la picioare drept, dar nu prea scurte. Aveți grijă să nu tăiați unghiile în colțuri sau pe lateral; acest lucru poate duce la unghii încarnate.

Inspectați-vă picioarele în mod regulat. Acordați atenție schimbărilor de culoare și temperatură. Identificați unghiile groase sau îngălbenite/decolorate (un semn al dezvoltării unei ciuperci) și verificați dacă există fisuri sau tăieturi în piele. Descuamarea pielii de pe tălpile picioarelor poate indica piciorul atletului”.

Acordați atenție zonelor cu roșeață constantă, vezicule și / sau abraziuni, deoarece acest lucru poate indica orteze / pantofi necorespunzători sau un mers anormal.

Asigurați-vă că pantofii dvs. se potrivesc mărimii piciorului. Cumpărați pantofi noi în a doua parte a zilei, când mărimea picioarelor este posibil modificată, și înlocuiți pantofii uzați cât mai curând posibil. Cereți sfatul podiatrului în a vă instrui cum să alegeți corect numărul la pantofi.

Când să apelezi la medic

Apelați la podiatru dacă aveți oricare dintre următoarele:

- Durere persistentă la picioare sau glezne sau modificări ale unghiilor sau pielii de la picior;

- Simptome ale piciorului sau gleznei care nu se ameliorează după două săptămâni de tratament cu un produs fără prescripție medicală;

- Răspândirea unei infecții dintr-o zonă a piciorului în alta, cum ar fi sub patul unghial, pielea de sub unghie, unghia însăși sau pielea din jur;

- Durerea călcâiului însoțită de febră, roșeață (uneori căldură) sau amorțeală; furnicături în călcâie; durere persistentă a călcâiului fără a pune greutate sau presiune pe călcâie; sau durere care nu este atenuată de analgezice cu gheață sau medicamente fără prescripție medicală (cum ar fi aspirina și ibuprofenul);

- Unghiile de la picioare sunt îngroșate și cauzează disconfort.

Există semne de infecție bacteriană, inclusiv:

- Durere crescută, umflături, roșeață, sensibilitate crescută sau căldură;

- Roșeață care se extinde din zona afectată;

- Supurații sau puroi dintr-o zonă de pe picior.

 

Sursă: www.asociatiacmt.ro