Pierderea în greutate influențează pozitiv structura picioarelor tale. Hai sa vedem impreuna cum!

19.07.2021





Scăderea în greutate este un obiectiv pe care multe persoane îl urmăresc. Fie că este bazat pe un raționament medical, fie din punct de vedere estetic și al încrederii în sine, slăbitul este un obiectiv frecvent întâlnit pentru persoane de diferite vârste.

Se micșorează talpa piciorului atunci când slăbești?

Șoldurile și brațele nu sunt singurele părți ale corpului care își schimbă forma pe măsură ce slăbim. Picioarele sunt și ele influențate de scăderea în greutate. Astfel, când dorești să slăbești, nu te uita doar la schimbarea blugilor sau pantalonilor, ci și la schimbarea încălțămintei.

În majoritatea cazurilor, talpa piciorului se micșorează atunci când pierdem în greutate. Deși schimbarea mărimii tălpii piciorului s-ar putea să nu fie foarte vizibilă pentru toată lumea, pierderea în greutate are tendința de a duce la picioare mai mici. Aceasta este concluzia la care a ajuns Dr. Lauren Wurster, podiatru și purtător de cuvânt al Asociației Medicale Podiatrice Americane (APMA).

S-a demonstrat că reducerea nivelului de grăsime se distribuie pe tot corpul, astfel încât și picioarele pot suferi modificări. “Structura osoasă a picioarelor nu se modifică, însă scade cantitatea de țesut moale. În plus, pe măsură ce o persoană pierde în greutate, scade și presiunea greutății asupra tălpi  picioarelor, iar acest lucru reduce inflamația și, implicit, se reduce mărimea tălpii picioarelor,” transmite Dr. Wurster. 

Alte moduri în care pierderea în greutate influențează pozitiv picioarele tale

În primul rând, cum s-a menționat mai sus, pierderea în greutate poate fi suficient de mare încât să schimbe mărimea tălpilor picioarelor. Încălțămintea va deveni mai largă, picioarele fiind mai mici chiar și cu un număr. Ce se întâmplă? Tendoanele și ligamentele piciorului se întind ca răspuns la noua greutate din restul corpului.

Pe lângă reducerea mărimii picioarelor, pierderea în greutate poate afecta modul în care funcționează picioarele în timp stai în picioare sau te miști. Trei modificări frecvent întâlnite care pot apărea sunt:

  • Biomecanică îmbunătățită: presiunea generată de greutatea în exces favorizează apariția durerii la nivelul picioarelor prin aplatizarea arcurilor plantare și conduce la supra-pronație (o mișcare exagerată a piciorului spre interior). Însă, odată cu pierderea în greutate, se poate îmbunătăți acest aspect și se reduce riscul de vătămare.
  • Reducerea durerii, în special la nivelul călcâielor: știai că picioarele și gleznele absorb o forță echivalentă cu aproximativ 120% din greutatea corporală la fiecare pas? Cercetările din acest domeniu arată că există o corelație directă între greutate și disconfortul cronic al călcâiului1. Un studiu publicat în revista Gait & Posture a constatat că o scădere cu 10% a greutății corporale are ca rezultat o reducere semnificativă a presiunii pe talpa piciorului2, ceea ce poate diminua durerea de la nivelul piciorului.
  • Reducerea riscului de bătături și ulcerații: persoanele cu diabet zaharat și complicații la nivelul picioarelor, cum ar fi neuropatie diabetică sau picior diabetic, se află la risc de a dezvolta diverse afecțiuni în această zonă a corpului: bătăturile și ulcerațiile fiind cele mai des întâlnite. Bătăturile apar datorită creșterii presiunii asupra talpei picioarelor ca urmare a unei creșteri în greutate. Ulcerațiile pot porni de la o mică leziune netratată corespunzător sau trecută cu vederea. Încălțămintea nepotrivită poate fi o altă cauză pentru bătături și ulcerații. De aceea, scăderea în greutate contribuie la eliminarea zonelor de presiune ridicată de pe talpă și, astfel, se reduce riscul bătăturilor și ulcerațiilor.

Podiatrul – aliatul persoanelor cu afecțiuni ale picioarelor

Urmezi o dietă pentru a slăbi și ai rezultate pozitive? Dacă observi că picioarele tale sunt mai mici ca de obicei, nu este doar în imaginația ta.  O cantitate redusă de grăsime corporală coroborată cu o reducere a presiunii mecanice asupra picioarelor poate duce la îngustarea sau scurtarea semnificativă a tălpii picioarelor.

Pe de altă parte, dacă ai probleme la nivelul picioarelor, în special dureri, inflamații bruște, schimbări de culoare, bătături sau ulcerații, indiferent dacă suferi de diabet sau nu, podiatrul este aliatul tău.

Podiatrul este acel profesionist, cu educație medicală, specializat în aspectele legate de structura, funcția și sănătatea piciorului și a membrului inferior. Podiatrii sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile, gestionează deformațiile piciorului și oferă sfaturi avizate legate de încălțăminte.

 

 

Referințe bibliografice:

1 Song J., Kane R., Tango D., Vander Veur S., Furmato J., Komaroff E., Foster G. Effects of Weight Loss on Foot Structure and Function in Obese Adults: A Pilot Randomized Controlled Trial. Gait Posture. 2015 Jan; 41(1): 86–92. 10.1016/j.gaitpost.2014.08.013

2 Irving D., Cook J., Young M., Menz H. Obesity and pronated foot type may increase the risk of chronic plantar heel pain: a matched case-control study. BMC Musculoskelet Disord. 2007; 8: 41. 10.1186/1471-2474-8-41