Lansarea Asociatiei de Podiatrie

Cluj-Napoca a marcat o premiera in sistemul de sanatate romanesc, si anume lansarea Asociatiei de Podiatrie, care urmareste sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in tara noastra.

Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat, in conditiile in care, in Romania, se efectueaza zilnic, in medie, 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet.

Podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari la nivel mondial, numarul specialistilor in podiatrie ridicandu-se la peste 100.000. Prin includerea podiatrilor in echipa implicata in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat, numarul de amputatii poate fi redus cu pana la 85%, conform Federatiei Internationale de Diabet.

Galerie Foto

Simpozion

17 aprilie 2015 - Cluj Napoca - Paseste cu incredere!

Lansarea Asociatie de Podiatrie in Romania. Simpozionul stiintific Quo vadis podiatria in Romania.

Ne-au fost alaturi Viorel Spatariu, Bucuresti; Emil Buiga, Cluj Napoca; Maria Mesaros, Turda; Vilma Urbancic, Slovenia; Frank Bowling, UK; Andreas Schmidt, Germania; Ioan Veresiu, Cluj Napoca; Eduard Catrina, Bucuresti; Raluca Popescu, Iasi; Paula Pavel, Cluj Napoca; Bogdan Florea, Cluj Napoca; Norina Gavan, Cluj Napoca. Alaturi de cei 180 de participanti la simpozion.

Primul pas l-am facut impreuna. Va multumim pentru incredere.

Interviuri

Dl. Dr. Bogdan Florea

Domnule Doctor, ce ne puteti spune despre neuropatia diabetica si consecintele sale asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet?

Cel putin o treime din pacientii cu diabet vor prezenta semne de neuropatie distala periferica diabetica. Clasic, cea mai comuna forma este neuropatia diabetica distala, simetrica, senzitivo-motorie. Formele asimptomatice pot aparea la 50% dintre pacientii diabetici, iar ulcerele si amputatiile non-traumatice definesc neuropatia diabetica drept o provocare serioasa medicala. Vorbim despre standardul de aur in diagnosticul neuropatiei diabetice. Acesta s-a definit ca procedura recunoscuta pe scara larga ca cea mai buna examinare disponibila pentru a determina statusul conditiei medicale. Polimorfismul neuropatiei diabetice – atat somatic cat si autonom – nu permite aceasta standardizare inca.

Cum se face diagnosticul?

Diagnosticul este in esenta unul clinic. Confirmarea se face prin examinari paraclinice. Studiul conducerii nervoase reprezinta examinarea care confirma neuropatia diabetica. Afectarea fibrelor groase confirma deja un stadiu tardiv ca evolutie, dublat de neuropatia clinica simptomatica; acest lucru inseamna ca pacientul poate pierde sansa de a fi diagnosticat timpuriu cu neuropatie diabetica. Este nevoie de un standard de aur chiar si in diagnosticul precoce al neuropatiei diabetice.

Care este rolul microscopiei confocale corneene in diagnostic?

Cornea este cea mai inervata structura din corpul uman, datorita bratului oftalmic al nervului trigemen. Microscopia confocala corneana poate fi un candidat excelent ca si nou standard acoperind aceasta nevoie reala de diagnostic precoce. Are avantaje clare: este reproductibila si fezabila. In plus fata de studiile de conducere nervoasa, reflecta scaderea densitatii fibrelor subtiri nervoase, care este asociata cu fazele incipiente ale unei viitoare neuropatii. Astfel, microscopia confocala corneana poate fi considerata un marker timpuriu promitator. 

Care este cea mai importanta complicatie asociata neuropatiei autonome?

Neuropatia autonoma poate implica practic orice sistem din corp. Cea mai important complicatie asociata este neuropatia autonoma cardiaca: cu rezultate rezervate si mortalitate mare. Structurile anatomice centrale responsabile de sistemul nervos autonom sunt dezechilibrate si schimba neoglicogeneza, nivelurile angiotensinei si duce la hipertrofia cardiaca. 

Ce alte metode ajuta la diagnostic?

Biopsia de nerv sural este limitata la doua puncte si dezvaluie putine lucruri despre fibrele mici. In schimb, biopsia de piele aduce detalii despre fibrele autonome.

Care este cel mai important mesaj referitor la diagnosticul neuropatiei diabetice?

Cea mai importanta resursa – ca si in viata - este TIMPUL; ma refer aici la cat de timpuriu, cat de precoce putem diagnostica neuropatia diabetica. In evolutia sa naturala, aceasta este initial asimptomatica sau poate cu afectarea fibrelor subtiri. Mai apoi apar simptomele - pozitive sau negative – cu precadere cele senzitive, insotite sau nu de tulburari vegetative. Mult mai tarziu apare deficitul motor sau complicatiile piciorului diabetic, cu infirmitati care afecteaza dramatic calitatea vietii. Din pacate abia la acest moment ne ingrijoram, pacienti si medici, cat de severa este afectiunea. A cui este responsabilitatea cand se ajunge la amputarea unui deget pe picior diabetic? Cine raspunde pentru asta? Sunt aproximativ 60 de amputatii pe zi in Romania, dintre care 30 de amputatii pe zi sunt din cauza diabetului. Nu poate fi invinovatit un pacient de 65 ani, deseori obez, ca nu isi inspecteaza singur talpile!
Cu cat depistam mai timpuriu neuropatia diabetica – in primele faze cand este asimptomatica sau sunt afectate fibrele subtiri – cu atat acesti pacienti vor avea o viata mai lunga si mai buna in termeni de calitate. Nu este nevoie neparat de teste scumpe sau de aparate fanteziste. Este nevoie de o abordare responsabila si de rabdare din partea medicilor implicati in aceasta lupta. Dovada sta testul de Calitate a Vietii Norfolk ( QoL Norfolk test) utilizat in studiul pe 25.000 persoane cu diabet in Romania si ale carui rezultate au fost recunoscute International in Journal of Diabetes and Its Complications.

Dna. Dr. Paula Pavel

Doamna Doctor, vorbiti-ne despre aspectele clinice ale piciorului diabetic.

Din punct de vedere clinic piciorul diabetic poate imbraca diverse aspecte in functie de procesul fiziopatologic care a condus la constituirea leziunilor distale. Trebuie facuta o distinctie clara intre leziunile produse de polineuropatia diabetica periferica si cele consecutive bolii arteriale periferice, deoarece abordarea este diferita. Arteriopatia cronica obliteranta la pacientul cu diabet zaharat are anumite particularitati precum debutul acesteia mult mai devreme, evolutia mult mai rapida in timp, disparitia sexotropismului masculin, afectarea vaselor infrageniculare, dispozitia stenozelor multisegmentar, supraetajat si foarte important pentru diagnosticul clinic- absenta claudicatiei intermitente la aproximativ jumatate dintre pacienti. Dupa aceasta enumerare scurta as sublinia importanta cruciala a depistarii acestei patologii in stadii incipiente pentru a putea fi tratata din timp si a reduce numarul pacientilor care ajung in servicii de specialitate in stadii avansate de evolutie si la care (nu putini dintre ei) singura conduita este amputatia minora sau majora. Ideal este de a prevenii procesul aterogenetic prin cunoasterea pacientilor cu risc de a dezvolta aceasta boala, pacienti fumatori cu perturbari ale metabolismului lipidic, dezechilibre glicemice. Rolul asistentei medicale primare este primordial in aceste situatii alaturi de educarea pesoanelor cu diabet despre ce inseamna aceasta complicatie si ce repercursiuni nefaste poate avea asupra calitatii vietii. Fiecarui pacient diabetic ar trebui efectuat anual un consult in cabinete specializate pentru a detecta factorii determinanti si factorii de risc in aparitia leziunilor la nivelul picioarelor. La cei cu factori de risc cunoscuti, cu deformari de statica plantara, cu ulceratii in antecedente aceste consulturi ar trebui efectuate mai frecvent -la sase luni, la trei luni in functie de particularitatile fiecaruia si sa nu uitam de celelalte complicatii ale diabetului cum sunt insuficienta renala, retinopatia sau cecitatea care augmenteaza riscurile de leziuni distale.

Ce face centrul dumneavoastra pentru a reduce numarul de amputatii?

In cadrul cabinetului in care eu imi desfasor activitatea pe langa aceste testari pe care le efectuam tratam chirurgical leziunile aparute incercand sa ne limitam in a efectua amputatii si a prezerva cat mai mult din extremitate.

De ce este nevoie de podiatru? Cand intervine acesta?

Rolul podiatrului intervine aici in preventie cu depistarea complicatiilor, in ingrijirea piciorului la risc cu deformari, calusuri, in educarea pacientilor cum sa-si ingrijeasca picioarele, in tratarea ulceratiilor minore, debridari, confectionarea de orteze etc. Ideal ar fi sa existe centre specializate in picior diabetic care sa intruneasca intreaga echipa de ingrijire -diabetolog, podiatru, chirurg generalist, vascular, ortoped, interventionist, radiolog la fel ca in tarile din vestul europei si intreaga lume.

Care este mesajul Dvs. pentru Asociatia de Podiatrie?

Personal sunt foarte entuziasmata de infiintarea Asociatiei de Podiatrie deoarece prevad un viitor alftel pentru pacientii nostri, nu mai vreau atat de multe cazuri depasite din punct de vedere chirurgical, pacientii indrumati gresit si taraganati in diagnostic si tratament. Mult succes! Multumiri si felicitarii D-nei Norina Gavan si pe acesta cale, pentru curaj si entuziasm!

Dl. Dr. Eduard Catrina

Domnule Doctor, care sunt schimbarile care se produc la pacientii cu diabet in cazul aparitiei complicatiilor precum piciorul diabetic si neuropatia diabetica?

Diabetul are o evolutie severa datorita complicatiilor sale la nivelul tuturor organelor si sistemelor. La nivelul membrelor, toate complicatiile vasculare, neurologice, biomecanice si infectioase determina manifestarile clinice combinate cunoscute sub denumirea de picior diabetic. Neuropatia diabetica este cea mai frecventa si una dintre cele mai timpurii complicatii cronice ale diabetului. Pentru ca afecteaza toate fibrele nervoase autonome, senzitive si motorii de la acest nivel, pacientii isi pierd senzatia protectoare si prezinta modificari biomecanice, care explica aparitia ulceratiei plantare din neuropatia diabetica.

Ce este piciorul Charcot?

Piciorul Charcot, cunoscut ca si neuroosteoartropatia diabetica, desi nu are o incidenta prea mare, este o manifestare clinica tipica pentru neuropatia diabetica. Fara a avea o fiziopatologie pe deplin cunoscuta, aceasta afectiune se datoreaza cresterii fluxului vascular la nivelul piciorului ca efect al neuropatiei autonome. Ca rezultat, este initiat un proces inflamator foarte intens, caracterizat prin semne tipice ale inflamatiei: tumefactie impresionanta, hiperemie, temperatura crescuta. In general, durerea lipseste datorita neuropatiei senzitive. 

Ce modificari intervin in aceasta afectiune numita picior Charcot?

Din nefericire, pe fondul acestei lipse de sensibilitate, pacientul continua sa isi foloseasca piciorul, procesul inflamator continua, se agraveaza si apare dezorganizarea arhitecturii piciorului, cu edem la nivelul articulatiilor si ligamentelor. Rezultatul consta in deformarea constanta a piciorului care poate persista chiar si dupa remisia inflamatiei. Trauma continua, zilnica, intre un picior intens deformat si incaltaminte conduce catre ulceratia piciorului, care prezinta risc de infectie si ulterior chiar de amputatie.

Ce masuri se impun si care este tipul de tratament care trebuie urmat?

In scopul diminuarii acestor complicatii, prima masura pentru pacient este sa primeasca un tratament patogenic, sustinut, pentru neuropatia diabetica. Pe de alta parte, este obligatoriu ca atat pacientii cat si toti specialistii implicati in managementul piciorului diabetic sa recunoasca aceasta afectiune inca de la inceput, pentru a institui tratamentul cat mai devreme posibil. Principiile tratamentului piciorului Charcot in fazele active sunt reducerea greutatii pe piciorul afectat, diminuarea inflamatiei si pastrarea structurii osului si a articulatiei in scopul prevenirii deformarii. In acest sens, principala masura terapeutica consta in punerea piciorului afectat in reapus, prin purtarea pe o perioada de cca 6 luni a unei ghete gipsate sau a unei orteze speciale. In fazele cronice, pe de o parte se recomanda tratamentul ortopedic, necesar pentru restabilirea arhitecturii piciorului, iar pe de alta parte este utila folosirea unor pantofi confortabili pe comanda pentru prevenirea ulceratiei. Recunoasterea timpurie a acestei complicatii a neuropatiei diabetice, impreuna cu aplicarea corecta a tratamentului specific fiecarei faza a bolii, se poate obtine o scadere importanta a complicatiilor piciroului diabetic care pot deveni uneori dezastruoase.

Care este opinia Dvs. despre infiintarea Asociatiei de Podiatrie?

Infiintarea Asociatiei de Podiatrie in Romania este probabil unul dintre cele mai bune evenimente care se puteau intampla in ultimul timp in acest domeniu al ingrijirii piciorului diabetic. Consider ca aceasta asociatie este, in primul rand, un prim pas pe drumul recunoasterii acestei meserii in Romania si ulterior, poate reprezenta o parghie pentru aparitia unui numar cat mai mare de podiatri care sa fie integrati in echipa multidisciplinara care sa se ocupe de patologia piciorului diabetic si nu numai. Ma alatur celor care au infiintat aceasta asociatie in demersurile necesare pentru dezvoltarea acestei ramuri medicale, dupa parerea mea de mare necesitate si de mare viitor, felicitandu-i pentru initiativa si urandu-le mult succes!

Titlu Imagine 4

Text 4

Dl. Dr. Andreas Schmidt

Domnule Schmidt, ce este sindromul de picior diabetic?

Este un sindrom cu afectiuni speciale – neuropatie, angiopatie si piele foarte uscata. De asemenea, in sindromul de picior diabetic exista zone ale piciorului supuse unor presiuni crescute, astfel ca se formeaza calusuri foarte groase. In plus, in cazul angiopatiei, exista zone sangerande ale piciorului, caz in care trebuie consultat un medic.

De ce avem nevoie de podiatru?

Podiatrul este foarte util pentru toate persoanele cu afectiuni ale piciorului. El dispune de tehnici prin care poate evita amputatiile.

Care este situatia podiatriei in Germania? Ce ne puteti spune despre experienta dumneavoastra clinica?

In Germania exista 3.000 de podiatri, care lucreaza impreuna cu medicii, cu specialistul in pantofi ortopedici si cu internistul, intr-o platforma de lucru interdisciplinara. Eu lucrez la o universitate de langa Dresda, am propriul cabinet in Oschatz si lucrez impreuna cu multi internisti si cu alti specialisti.

Care este opinia dumneavoastra despre Asociatia de Podiatrie lansata astazi?

A fost o zi uimitoare. Se formeaza aici o asociatie specializata, care este foarte importanta pentru Romania, pentru ca tara dumneavoastra are nevoie de podiatri, de ingrijirea piciorului si de tehnicile corespunzatoare pentru aceasta. Ma bucur ca am putut lua parte la acest eveniment.

Dl. Dr. Frank Bowling

Domnule Doctor, care sunt factorii de risc pentru piciorul diabetic?

Principalul factor de risc al piciorului diabetic este neuropatia, cand piciorul isi pierde sensibilitatea; este un factor important de risc, pentru ca daca pacientii isi traumatizeaza piciorul, nu primesc feed-back, nu percep trauma, iar asta este o cauza importanta de ulceratie. Un alt factor de risc tine de afectarea circulatiei catre picior sau laba piciorului, astfel ca este foarte greu ca o rana sa se vindece dupa ce s-a produs. Alti factori de risc sunt alterarea formei piciorului, presiunile crescute, incaltamintea, obiectele straine in pantofi; de asemenea, pacientii aflati pe dializa au risc crescut de ulceratie a piciorului.

Cum putem ingriji piciorul diabetic?

Cred ca cea mai buna cale de a ingriji piciorul diabetic este chiar ceea ce faceti acum, ma refer la infiintarea unei asociatii de podiatrie. Cred ca o asociatie de podiatrie in Romania este fantastica pentru pacientii romani. Am observat ca in multe alte tari, dupa ce au fost infiintate asociatii de podiatrie, costurile pe care le presupune activitatea noilor specialisti sunt mult contrabalanaste de reducerea amputatiilor.

Cum stau lucrurile in Marea Britanie? Cati pacienti vedeti?

Eu personal consult foarte multi pacienti. Multi pacienti sunt trimisi din locuri aflate pana la 160 de mile de Manchester. In medie, in clinica noastra pentru piciorul diabetic cu risc crescut, unde vedem toti pacientii cu complicatii, putem avea 30-50 de pacienti vinerea de dimineata; iar daca calculam si cazurile pe care le vedem in timpul saptamanii in clinica de podiarie, pot fi alti 30-40 de pacienti pe zi, in total avem un volum mare de complicatii ale piciorului diabetic. Observam o schimbare a aspectului piciorului diabetic – vedem acum pacienti cu probleme vasculare si diabet, pentru ca pacientii traiesc mult mai mult si tratamentul este mult mai bun. Asa ca in loc sa vedem picioare fara sensibilitate, doar cu neuropatie, vedem pacienti cu neuropatie si ischemie.

De ce este nevoie de podiatri?

S-a glumit mult astazi despre salariile podiatrilor. Intr-adevar, salariile sunt bune si cred ca acesta este un bun stimulent pentru ca oamenii sa faca aceasta meserie. Este o meserie foarte buna, este necesara pentru pacient si are un impact major asupra calitatii vietii pacientilor. Principalul motiv pentru care fac eu podiatrie si chirurgie podiatrica in diabet este ca simt ca pot sa imbunatatesc calitatea vietii pacientului respectiv. Este nevoie de podiatrie peste tot in lume, nu doar in Romania. Podiatria este in ascensiune –tot mai multe tari infiinteaza in fiecare an asociatii de podiatrie, pentru ca am dovedit ca podiatria salveaza picioare. Si salvand picioare, salveaza si vietile pacientilor.

Cum comentati lansarea Asociatiei de Podiatrie la noi in tara?

Cred ca este perfect. Cred ca dr. Norina Gavan, ambasadoarea si membrul fondator al Asociatiei de Podiatrie din Romania, face o munca extraordinara. O cunosc de doi ani si in acest rastimp a dus podiatria romaneasca la nivelul urmator. Acum lucreaza la cursul pentru instructori, infiinteaza un centru de specialitate pentru picior la Cluj-Napoca. Dr. Gavan are tot sprijinul meu in ce priveste podiatria, educatia podiatrica si instruirea podiatrica. Daca putem instrui asistente, medici si chirurgi care sa fie interesati de piciorul diabetic, atunci suntem pe drumul cel bun.

Dna. Sef Lucrari Dr. Raluca Popescu

Doamna Doctor, ati avut in prezentarea dumneavoastra cateva date impresionante despre piciorul diabetic, ne puteti detalia cateva dintre ele?

Intr-adevar, datele epidemiologice si ale importantei acestei patologii a piciorului diabetic sunt cu adevarat impresionante. Ele sunt bine cunoscute de toti cei implicati in ingrijirea piciorului diabetic. Pentru nespecialisti insa, as vrea sa le subliniez pe cele mai importante, pe cele care pot sa creioneze imaginea reala a acestei patologii si mai ales pe cele care ne ajuta sa intelegem ca situatia poate fi imbunatatita. Astfel, daca este incontestabila afirmatia care indica faptul ca ”undeva in lume un picior este pierdut din cauza diabetului la fiecare 30 de secunde”, se considera ca cele mai mute amputatii au ca punct de plecare un ulcer iar unul din sase bolnavi cu diabet vor avea un ulcer al piciorului in timpul vietii. O abordare precoce, profilactica a acestei patologii explica de ce se estimeaza faptul ca mai mult de 85% din amputatii pot fi prevenite. Practic problematica piciorului diabetic reprezinta cea mai frecventa cauza de spitalizare a persoanelor cu diabet iar in tarile dezvoltate se estimeaza ca patologia piciorului diabetic necesita mai mult de 40% din bugetul de sanatate.

Ce este de fapt piciorul diabetic?

Piciorul diabetic reprezinta, conform definitiei Consensului International al piciorului diabetic si al Ghidului practic de management si prevenire a piciorului diabetic din 2011, oricare dintre infectia, ulceratia si/sau distructia tesuturilor profunde ale piciorului, care evolueaza pe fondul anomaliilor neurologice si a bolii vasculare periferice, asociate in diferite grade la nivelul membrelor inferioare. Toate leziunile existente, pornind de la leziuni preulcerative, modificari biomecanice ajungand pana la ulcere si procese infectioase de gravitate diferita, afecteaza in primul rand functionalitatea piciorului si pune la risc viabilitatea lui. Boala vasculara periferica si neuropatia favorizeaza aparitia si evolutia negativa a acestor leziuni.

Ce este boala vasculara periferica?

Boala vasculara periferica reprezinta afectarea circulatiei periferice, la diabetici fiind caracteristica afectarea vaselor mici si mijlocii, si care se manifesta prin istoric de claudicatie intermitenta sau chiar durere de repaus in fazele mai avansate. In prezenta acestei simptomatologii evidentierea absentei pulsului la pedioase si/sau anomalii la investigarea vasculara non-invaziva prin determinarea indicelui glezna-brat confirma alterarea circulatiei. Pe langa aceasta ischemie organica, pacientul diabetic prezinta si o ischemie functionala, o reducere a fluxului sangvin prin capilare produsa si accentuata de neuropatia vegetativa prin reducerea tonusului vasoconstrictor, care determina vasodilatatie si duce la deschiderea sunturilor arteriovenoase. Reactivitatea alterata a microcirculatiei la stimulii externi cu potential patogenic explica aparitia leziunilor ulcerative si infectia ulterioara a acestora.

Ce ne puteti spune despre neuropatia diabetica?

Neuropatia poate fi motorie, senzitiva si autonoma. Neuropatia senzitiva presupune fie disparitia sensibilitatii algice (initial vibratorie, apoi dureroasa si in final anestezie completa facand piciorul vulnerabil la orice agresiune) dar explica si simptomatologia pozitiva, ce consta din parestezii, dureri cu caracter de arsura, disestezii (atingeri dureroase insuportabile), anestezie, crampe nocturne, nesiguranta in mers, care poate fi uneori extrem de suparatoare. Neuropatia motorie conduce catre: atrofia muschilor interososi si lumbricali, modificarea raportului intre musculatura flexoare si cea extensoare, deformarea picioarelor (hiperexcavat), a degetelor (in ciocan, haluce valg), aparitia punctelor de presiune exagerata, cheiroartropatia cu tulburari de biomecanica a mersului. Neuropatia autonoma, despre care am pomenit deja, pe langa deschiderea shunt-urilor arterio-venoase si modificarile vasomotricitatii locale, determina scaderea secretiei sudorale pana la anhidroza distala; depunerea sarurilor de calciu in media vasculara (medioscleroza Monckeberg) si mai ales evolutia catre osteoartropatia neuropata Charcot. 

Am inteles ca infectia este principalul factor care pune la risc piciorul diabetic. Cum ne dam seama de prezenta ei? 

Intr-adevar, desi nu este singurul, infectia reprezinta principalul factor care duce de cele mai multe ori la necesitatea amputatiilor. Cand apare infectia, examenul clinic evidentiaza prezenta semnelor si simptomelor de inflamatie: eritem, induratie, durere, cresterea temperaturii locale si in final impotenta functionala a membrului respectiv. Prezenta secretiilor purulente la nivelul unei ulceratii sau a unei arii necrotice cu margini neregulate si coloratie variata, evidentierea fluctuentei in cazul unor colectii profunde (abcese), sau evidentierea contactului osos in fundul ulceratiilor ca semn de osteomielita sunt toate markeri clinici ai infectiei tesuturilor piciorului.

La ce concluzii v-ati opri in final?

As sublinia faptul ca piciorul diabetic este o patologie extrem de frecventa, ce poate avea consecinte devastatoare. Screeningul, educatia profilactica, ca si o abordare multidisciplinara in cadrul echipei de ingrijire, pot reduce riscul de ulceratie/amputatie, oferind un prognostic mai bun bolii.

Titlu Imagine 4

Text 4

Dl. Conf. Dr. Ioan Veresiu

Domnule Conferentiar, ce ne puteti spune despre incidenta si prevalenta diabetului si a comorbiditatilor sale?

Federatia Internationala de Diabet cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii au publicat periodic date importante si ingrijoratoare in acelasi timp despre dinamica diabetului, in special despre cresterea constanta a prevalentei si incidentei legate de complicatiile cronice. Diabetul a fost si va fi considerat principala cauza a pierderii vederii, cat si a amputatiilor non-traumatice si insuficientei renale in stadiu terminal. Afectiunile cardiovasculare sunt intre 2-4 ori mai frecvente la pacientii cu diabet si sunt responsabile de moartea a peste 65% in randul acestor pacienti.

Se regasesc aceste date si in Romania? Exista studii de piata care sa evidentieze aceste cifre?

Din nefericire, tara noastra se incadreaza in aceleasi coordonate. Rezultatele recent publicate ale studiului PREDATORR evidentiaza o prevalenta de 2,5 ori mai mare decat cea din datele oficiale. Studiul national multianual (2006-2010) despre epidemiologia amputatiilor membrului inferior la pacientii cu diabet a aratat o crestere a cazurilor. Nu in ultimul rand, studiul despre calitatea vietii la pacientii cu neuropatie diabetica, care a fost condus la nivel national in 2012 de catre Societatea de Neuropatie Diabetica a aratat nu numai ca prevalenta estimata este 67%, dar si ca impactul asupra vietii de zi cu zi a pacientilor este considerabil.

Despre ce costuri este vorba in cazul diabetului atat in Romania cat si in alte tari?

In legatura cu costurile, datele din majoritatea tarilor din Europa de Vest si din SUA arata ca pentru diabet se cheltuie cel putin 10% din bugetele nationale ale sistemelor de sanatate. Desi in tara noastra nu a fost facuta o estimare a cheltuielilor din bugetul national de sanatate pentru diabet (altele in afara de costurile pentru terapia antihiperglicemica), nu avem motive sa credem ca totalul cheltuielilor (din care cele mai importante sunt cele pentru complicatiile cronice) este mai mic decat in alte tari.

Dna. Dr. Vilma Urbancic

Doamna Doctor, care este situatia ingrijirii piciorului diabetic in Europa?

Caracteristica intregii Europe de Est, inclusiv a tarii mele, Slovenia, este ca pana acum nu au existat podiatri, pentru ca sistemul educational nu a cuprins astfel de programe. In schimb, in Europa de Vest si America, educatia podiatrica face parte din sistem. In Europa de Vest, podiatrii au nivelul de educatie al asistentelor, iar in America au titlul de doctor de medicina podiatrica. Insa in Europa de Est, cum spuneam, nu exista ceva asemanator. Asa ca pacientii acceseaza asistenta de care au nevoie in clinicile de diabet, unde lucreaza diabetologi sau asistente care au trecut printr-o instruire suplimentara in acest sens; dar exista si optiunea – cea mai rea – in care ingrijirea picioarelor este realizata de pedichiuristi, care nu sunt personal medical, au un nivel de educatie scazut si pot fi periculosi daca nu sunt instruiti corespunzator.

Cum poate fi dezvoltata podiatria in lipsa podiatrilor?

Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic a conceput pana acum trei programe. Primul a fost „Step-by-step”, desfasurat mai intai in India, Tanzania si apoi in Caraibe. Acesta este un program foarte eficient, pentru ca a educat echipe de medici si asistente. Era un program cu durata de doi ani, alcatuit dintr-un curs de baza, urmat de un an de activitate si incheiat apoi cu un curs avansat. Acest program le arata participantilor nu doar cum sa ingrijeasca piciorul, dar si cum sa se organizeze, cum sa comunice cu guvernele lor, cu ministerele, factorii politici si companiile de asigurari si cum sa stabileasca un sistem de colectare de date. Pe scurt, „Step-by-step” este un program care poate fi folosit, desigur, cu anumite adaptari, in orice loc din lume unde podiatria nu exista. Al doilea „pachet” al Grupului International de Lucru este „Foot care assistant program” (programul pentru asistenti de ingrijire a piciorului). Si acesta este un program educational care ofera informatii de baza atat despre ingrijirea preventiva a piciorului cat si despre probleme mai avansate, dar care este dedicat doar celor care se ocupa concret de ingrijire si poate fi aplicat acolo unde exista o structura de baza in care acesti oameni sa activeze. Noi sugeram ca mai intai sa fie desfasurat programul „Step-by-step”, astfel incat sa fie infiintat un sistem, dupa care, pentru popularea sistemului cu personal, avem nevoie de asistenti de ingrijie a piciorului care sa faca cea mai mare parte a muncii. Iar al treilea „pachet” este cursul pentru instructori de ingrijire a piciorului, care a fost dezvoltat din marea nevoie de a implementa mai multe proiecte „Step-by-step”. Acestea erau sustinute de o echipa internationala de lectori, a caror disponibilitate este desigur limitata, fiindca lucreaza la randul lor si nu isi pot lua liber prea mult timp pentru a tine cursuri in alte parti ale lumii. Asa ca am decis sa concepem un curs care sa-i invete pe profesionistii locali sa predea programul „Step-by-step”. Cursul pentru instructori contine seturi de prezentari care arata cum sa predai, ce subiecte trebuie abordate, pentru un program „Step-by-step” corect si eficient. Este foarte important ca subiectele sa fie prezentate intr-un mod comparabil peste tot in lume.
Din cate stiu, un curs pentru instructori s-a desfasurat de curand in Slovenia.
Intr-adevar, a fost un curs de formatori pentru Europa de Est, unde au fost si patru participanti romani, foarte entuziasti, activi si eficienti. Sunt convinsa ca aceste 4 persoane vor conduce procesul de instruire din Romania, sub directa coordonare a Asociatiei de Podiatrie. Aceasta a fost intentia principala, asa ca ne asteptam ca poate chiar din acest an, programul „Step-by-step” sa debuteze aici.

Care este mesajul dumneavoastra pentru nou infiintata Asociatie de Podiatrie?

Ii doresc sa aiba parte de un inceput bun si sa persevereze. Aceasta asociatie reprezinta un mare pas inainte pe calea spre o mai buna ingrijire a piciorului, prevenirea amputatiei si o mai buna calitate a vietii. Pe aceasta cale am onoarea sa va informez ca Dna Dr. Norina Gavan a fost numita de catre Federatia Inernationala de Diabet in randul membrilor Grupului International de Lucru pe Picior Diabetic, si va lua parte activ la dezvoltarea programului international de formare a asisteleor in specializarea de podiatrie.

Titlu Imagine 4

Text 4