2018-12-20

Profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România

Dragi prieteni și colaboratori,
Demersurile întreprinse de Asociația de Podiatrie pentru recunoașterea oficială a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Ocupația de podiatru va avea codul 226926 “Specialiști în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare” și va fi introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), după publicarea în Monitorul Oficial. 

Este marea veste pe care o așteptam cu toții încă de la înființarea Asociației în 2015. Recunoaşterea ocupaţiei de podiatru a venit în urma eforturilor depuse de către preşedintele Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele de onoare, Norina Alinta Gâvan, precum şi de colega noastră Antonina Pop. Atât persoanele cu diabet zaharat, cât şi alte categorii din populaţia generală vor avea un aliat de nădejde în specialistul care se va ocupa de îngrijirea medicală a piciorului.

Poţi să citeşti mai multe asupra acestui subiect accesând butonul "Mai Multe" de mai jos:

Mai Multe


2018-12-11

Newsletter D-Foot International, ediția de iarnă 2018

Noua ediţie a newsletter-ului organizaţiei D-Foot International este disponibilă. Poţi citi în această ediţie de iarnă despre problematica piciorului diabetic în Malaezia, Nigeria și Pakistan, despre Conferința Anuală a Societății de Diabet din India, despre Conferința interdisciplinară de reconstrucție a piciorului Charcot, de la Londra, sau despre întâlnirea bianuală a Grupului de Studiu a Piciorului Diabetic din Africa.

Poți găsi acest newsletter accesând butonul "Mai Multe" de mai jos:

Mai Multe


2018-11-28

Rolul podiatriei în sănătatea publicăPicioarele noastre nu sunt doar un sistem auxiliar al corpului care ne sprijină greutatea şi care ne ajută să ne deplasăm în voie. Ele reprezintă o parte importantă a întregului pe care noi îl numim fiinţa umană.


Într-o piesă intitulată Temperanța (Charimedes) scrisă de Platon în anul 380 î. Hr., acesta afirma faptul că medicii “Nu ar trebui să vindece ochii fără a vindeca şi capul, sau capul fără corp, deci niciunul nu ar trebui să vindece corpul fără suflet. Acesta este motivul pentru care vindecarea multor boli este necunoscută medicilor din Grecia, pentru că ei ignoră întregul, care ar trebui de asemenea studiat, deoarece o parte a întregului nu poate fi sănătoasă dacă întregul nu este sănătos la rândul lui.” Oare nu cumva trăim vremuri similare?


Podiatria are astăzi un moment prielnic în care poate juca un rol semnificativ în sănătatea publică. Această ştiinţă a îngrijirii medicale a piciorului îşi poate face cunoscută prezenţa prin impactul pozitiv asupra pacienţilor şi a comunităţilor în care aceştia activează.


Dr. Leonard A. Levy, Prof. Emerit la Colegiul Dr. Kiran C. Patel de Medicină Osteopată din Fort Lauderdale, Florida, oferă următorul sfat tuturor podiatrilor: “Când consultaţi pacienţii uitaţi-vă în sus. Uitaţi-vă încet. Nu vă uitaţi doar la picioarele lor. Reţineţi că există o persoană conectată la acele picioare şi că acea persoană există într-o comunitate, are o anumită influenţă asupra acelei comunităţi şi este influenţată de acea comunitate, iar acest lucru îi influenţează parţial tipul şi capacitatea de a umbla.”


Influenţa mediului asupra sănătăţii publice


Având în vedere că pacienţii care vin la podiatru pentru tratarea unei probleme la nivelul picioarelor fac parte dintr-o comunitate, este de datoria celui care vindecă acea problemă să aibă cunoştinţă atât de comunitatea pacientului, cât şi de cea în care activează el ca profesionist în domeniul sănătăţii. Sănătatea publică se află, până la urmă, la intersecţia dintre comunitatea din care provine pacientul şi comunitatea medicală. Profesia de podiatru are, aşadar, un rol foarte important prin faptul că oferă valoare pacienţilor şi comunităţilor implicate.


Membrele inferioare de care dispunem încă de la naştere ne ajută în fiecare zi să ne mişcăm în voie şi să activăm în comunităţile din care facem parte. Însă, picioarele sunt doar o parte a întregului fiinţei umane. Abilitatea locomotorie cu care am fost înzestraţi este o parte integrantă din sănătatea noastră. Mersul sau alergatul sunt toate importante pentru sănătatea cardiovasculară, pentru creşterea oaselor şi stimularea muscoscheletală. Totuşi, influenţa mediului, în special a unui mediu nesuportiv, poate fi într-atât de mare încât deteriorează abilităţile locomotorii, prin încurajarea fumatului, sedentarismului, alimentației nesănătoase ş.a.m.d.


Pe de altă parte, problemele de la nivelul picioarelor sunt frecvente şi este nevoie de intervenţia unui podiatru. Persoanele care suferă de astfel de probleme sunt limitate în acţiunile lor atât în viaţa privată, cât şi în comunitate, şi încep să crească în greutate. Creşterea în greutate poate apoi conduce la probleme cardiovasculare sau diabet, acesta din urmă aducând cu sine diverse complicaţii sistemice. Integrarea lor în societate devine problematică în acest fel.


Focusul clinicianului ar trebui să fie pe tratarea întregului, nu doar asupra picioarelor. Este un deserviciu adus pacientului, în primul rând, dacă se tratează doar simptomele de la nivelul picioarelor. Este necesar ca suspiciunile podiatrului să se îndrepte şi spre alte părţi ale corpului de unde ar putea proveni problemele de la nivelul picioarelor. În cadrul comunităţii medicale, podiatrul este acel spcialist care poate face legăturile cu alte specialităţi conexe ale medicinei, cum ar fi diabet, recuperare medicală, reumatologie, medicină sportivă, neurologie, radiologie, chirurgie generală şi chirurgie vasculară, ortopedie şi dermatologie.


Contribuţia podiatriei în menţinerea sănătăţii pacientului şi a comunităţii


Scopul sănătăţii publice se referă la asigurarea şi menţinerea sănătăţii comunităţii şi mai puţin la sănătatea individului în sine. Sănătatea publică nu se concentrează pe o singură boală sau pe un singur organ al unei persoane, ci se concentrează pe prevenirea tuturor problemelor. Aici intervine profesia de podiatru, care se ocupă de problemele situate la nivelul picioarelor. Iar literatura de specialitate citează peste 200 astfel de boli prezente la nivelul piciorului şi a gleznei, patologie de care se ocupă podiatrul. Cu toate acestea, podiatrul nu trebuie să uite de contextul mai larg în care operează pacientul său, de comunitatea sa şi de locul în societate.


O altă parte a muncii de podiatru este să ofere sfaturi de îngrijire corectă a picioarelor celor care vor să prevină astfel de probleme. Astfel, podiatrul contribuie la scopul sănătăţii publice de a preveni problemele. Consecinţa acestui fapt este că persoanele sănătoase se folosesc de abilităţile lor locomotorii, astfel încât să fie membri productivi ai comunităţii şi ai societăţii.


Spre exemplu, căzăturile sunt una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă atât persoanele fără un istoric de vizite la podiatru, cât şi persoanele cu un istoric de probleme la nivelul picioarelor, cum ar fi persoane cu neuropatie diabetică sau picior diabet. Căzăturile îşi pot avea originea şi în condiţiile de mediu. Este important ca podiatrul să colaboreze cu familia şi cu susţinătorii din mediul pacientului, astfel încât să se evite viitoare căzături care ar putea să îi agraveze situaţia. Podiatrul poate deveni un lider al comunităţii care să contribuie şi la crearea unei infrastructuri mai bune pentru pietoni, prin colaborarea cu autorităţile locale.


Contribuţia podiatriei la continuitatea asistenţei medicale


În cazul persoanelor cu probleme la nivelul picioarelor, se ridică întrebarea frecvenţei vizitelor la podiatru. Deseori se întâmplă ca aceşti pacienţi să viziteze mai frecvent podiatrul decât medicul de familie. În acest fel, podiatrul participă activ în asigurarea continuităţii asistenţei medicale.


De exemplu, un pacient cu probleme la nivelul picioarelor ajunge la medicul de familie odată la 6 luni, alteori doar anual. Relaţia dintre pacient şi podiatru poate fi mai apropiată decât cea dintre pacient şi medicul său de familie. Vizitele frecvente la podiatru îl pot determina pe pacient să comunice mai deschis decât ar face-o cu medicul de familie. Podiatrul îi poate recomanda pacientului său să îşi schimbe stilul de viaţă, astfel încât să îl poată ajuta la prevenirea diverselor afecţiuni cardiovasculare sau diabet.


În ţări dezvoltate, rolul podiatrului în sănătatea publică a devenit din ce în ce mai important. Profesia de podiatru îşi demonstrează zi de zi importanţa în cadrul oricărei echipe medicale. Acest lucru poate schimba în bine percepţia pe care populaţia generală şi factorii de decizie o au în legătură cu această profesie. Dar totul începe de la podiatru. “Dacă nu realizăm pe deplin rolul nostru în sănătatea publicului larg, de ce ar trebui alții din comunitate, inclusiv cei din profesii non-medicale, să facă acest lucru?” conchide Dr. Levy. 
2018-11-22

Podiatria şi alergarea – care este legătura?“Pentru un om cu picioarele goale, fericirea este o pereche de pantofi. Pentru un om care poartă pantofi vechi, fericirea este o pereche de pantofi noi. Şi, desigur, omul care nu are picioare, ar fi fericit să meargă desculţ. Măsoară fericirea cu ceea ce ai, nu cu ceea ce îţi lipseşte”. 

În contextul unei multitudini de afecţiuni de la nivelul piciorului ce pot apărea la sportivii amatori şi profesionişti, acest citat al lui Michael Josephson ar putea fi completat în felul următor: pentru un alergător, fericirea înseamnă îngrijirea specializată şi corectă a picioarelor oferită de un podiatru. 

Ce este podiatria?

Conform definiţiei date de către Federaţia Internaţională a Podiatrilor (FIP), podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate. Pe scurt, podiatria înseamnă îngrijirea picioarelor practicată de personal cu instruire medicală specifică.

Podiatrul este acel profesionist din domeniul sănătăţii care se ocupă de îngrijirea medicală a piciorului. Acesta poate trata diverse afecţiuni de la nivelul piciorului, precum ar fi calozităţile, hallux valgus (“mont”), probleme de biomecanică, evaluează încălţămintea şi poate realiza un screening de neuropatie (testarea sensibilităţilor) la persoanele cu diabet. 

Piciorul alergătorului necesită o atenţie sporită

Ştiai că piciorul nostru este o minune arhitecturală? Este compus din 26 de oase cu dimensiuni şi structuri diferite, 31 de articulaţii şi 20 de muşchi proprii. Iar, în timpul alergării, presiunea exercitată asupra picioarelor este de 3-4 ori mai mare decât greutatea corpului. Mai mult decât atât, când alergăm se pune o presiune mare asupra labei piciorului, prin fenomenul de pronaţie – adică mişcarea specifică a labei piciorului la momentul cu solul pentru a reduce şocul de contact cu o suprafaţă dură. Un exces de pronaţie poate conduce la un dezechilibru al genunchiului şi poate strica aliniamentul şoldului. Musculatura spatelui este o altă parte a corpului care este implicată în procesul de alergare, deoarece alergarea depinde de stabilitatea trunchiului în partea superioară. 

Alegerea încălţămintei adecvate este un alt aspect de care orice alergător trebuie să ţină cont. O încălţăminte nepotrivită poate cauza probleme la nivelul piciorului, durerea fiind cel mai des întâlnit simptom. 

Datorită faptului că dinamica alergării este complexă, şi zonele afectate sunt mai numeroase. În timpul alergării, zonele cele mai afectate sunt tălpile, gleznele, articulaţiile genunchiului, muşchii membrului inferior, zona abdomenului şi partea inferioară a spatelui. În consecinţă, cele mai comune leziuni care pot apărea la alergători sunt metatarsalgia, sindromul de stres tibial, durerea în călcâi, fascita plantară, sindromul tractului ilio-tibial, tendinita achileană, durerile de spate şi entorsele de gleznă.  

Când trebuie să consulţi un podiatru ca şi alergător?

De cele mai multe ori, problemele de la nivelul piciorului sunt localizate şi pronunţate. Orice lucru neobişnuit pe care îl observaţi la vreunul dintre membrele dumneavoastră inferioare trebuie să vă determine să apelaţi la ajutorul unui specialist. 

Printre cele mai comune probleme pe care le au alergătorii se numără calozităţile plantare, durere în zona călcâiului, monturi, senzaţie de arsură, durere la nivelul metatarsienelor, picioare obosite, instabilitate de gleznă, dureri de spate şi uzura pantofilor într-un timp foarte scurt. Toate acestea intră în sfera de competenţe ale podiatrului. 

Podiatrul apreciază factorii de risc de la nivelul picioarelor, printr-un examen obiectiv, şi oferă educaţie specifică îngrijirii corespunzătoare a picioarelor. Acesta evaluează încălţămintea şi face recomandări dacă este cazul. Determinarea tipologiei piciorului cu ajutorul examenului clinic şi plăcii baropodometrice, evaluarea modificărilor de biomecanică a piciorului şi tratamentele specifice problemelor de mers se află, de asemenea, în aria de cunoştinţe ale podiatrului. 

În era vitezei în care trăim, alergarea poate fi o metodă de a scăpa de agitaţia mondenă şi de a ne pune corpul în mişcare, ca să combatem sedentarismul. Însă, problemele de la nivelul picioarelor ne pândesc la fiecare pas, cu atât mai mult în timpul alergării. Podiatria şi, în special, podiatrul, reprezintă soluţia pentru o îngrijire specializată şi corectă a picioarelor oricărui alergător. 

Despre Asociaţia de Podiatrie

Asociaţia de Podiatrie a fost înfiinţată în anul 2015 şi are ca misiune promovarea culturii de îngrijire a picioarelor în rândul publicului larg şi, în special, în rândul persoanelor cu diabet zaharat, precum şi promovarea şi dezvoltarea profesiei de podiatru în România. 
2018-11-19

Școala de podiatrie de la Universitatea Salford, Manchester: un model de urmatCe înseamnă să fii un student la podiatrie în ziua de azi? Studenții de la Universitatea Salford din Manchester știu acest lucru. Modelul de pregătire universitară în podiatrie pe care acești studenți îl urmează este un exemplu de succes, care poate și ar trebui reprodus și în alte țări care doresc să oficializeze profesia de podiatru, printre care și România. 

Dar ce îi face pe acești studenți să spună că sunt mulțumiți de calitatea actului de predare? Ce îi face să spună, în proporție de 100%, că profesorii lor explică bine și fac subiectele să fie cât mai interesante? Motivul este unul simplu: viața studentului la podiatrie este o experiență autentică de învățare. 

Contextul educațional și legal 

În ziua de azi, viața studentului la podiatrie este una complexă. Fiecare student trebuie să îndeplinească cerințele legale pentru a putea practica în mod oficial. Aceste cerințe includ urmarea cursurilor specifice activității lor, precum anatomie, fiziologie, biomecanică, dermatologie, radiologie, management şi leadership, medicină internă şi medicină sportivă, studii de locomoție, dar și bifarea a 1.000 de ore de practică clinică. 

Facultatea de podiatrie la Universitatea Salford implică o curriculă de 3 ani, în care studentul pleacă de la un trunchi comun și, apoi, ajunge să deprindă abilitățile necesare profesiei prin practică clinică, atât în clinicile sistemului public de sănătate, cât și în clinicile proprii ale Universității. 

Realitățile cu care se confruntă studentul la podiatrie pot fi considerate mai complicate decât cele care au fost pe vremea profesorilor lor. Era un alt sistem de educație, o altă finanțare de la stat și o altă piață a muncii. Astăzi, în Marea Britanie, în special, costurile afiliate sistemului de sănătate au crescut, finanțarea a scăzut. Populația generală este într-o continuă îmbătrânire și cu o nevoie mare de asistență medicală, iar angajatorii din sistem au început să apeleze la forță de muncă din țări mai puțin dezvoltate. 

Diferența, însă, o face investiția în facilități și educatori 

Universitatea Salford dispune de propria clinică de podiatrie. Aceasta funcționează 5 zile pe săptămână, având și peste 10.000 de programări pe an. Clinica oferă servicii medicale de la îngrijirea generală a pielii și a unghiilor, tratarea leziunilor plantare și până la afecțiuni muscoscheletale sau îndepărtarea verucilor. 

Spre exemplu, în primul an la podiatrie, practica clinică a studenților se desfășoară, în proporție de 100%, în clinica Universității. În anul 2 de studiu, studenții se deplasează o zi pe săptămână în clinicile sistemului public de sănătate, iar în anul 3 sunt plasaţi în departamente mai specializate. 

Educatorii sunt clinicieni podiatrii în viaţa de zi cu zi. Aceștia agrează un portofoliu de competențe clinice și profesionale la care se angajează să îi instruiască pe studenți. Mai mult decât atât, curricula este actualizată de 2 ori pe an, astfel încât studenții să fie la curent cu evoluțiile din domeniu. 

Investiția în facilități nu include doar accesul ușor la practică clinică, ci și renovarea bibliotecii “24/7” și dotarea acesteia cu 500.000 de cărți în format fizic și 30.000 în format electronic. Mai mult, există un plan pentru înfiinţarea unui “sat biomedical” unde toți studenții în domeniul sănătății trebuie să experimenteze un mediu real de învățare.

Inovația joacă un rol important în cadrul Universității Salford. Studenții la podiatrie au acces și la cursuri care să le dezvolte competențe antreprenoriale. Astfel, își pot dezvolta competențe complementare celor medicale, cum ar fi competențe în business și lumea digitală, în sensul inserției rapide pe piața forței de muncă și dezvoltării unei cariere de succes. 

Autenticitatea învățării este mai mult decât teorie și practică clinică

Studenții la podiatrie sunt parte dintr-o comunitate de instituții de educație superioară, care înglobează Universitatea Salford. Școala de Științe ale Sănătății oferă diverse diplome, în domenii precum protetică și ortetică, fizioterapie, științe sportive, psihologie, sănătate publică și altele. Studenții au șansa să își modeleze experiența academică. 

Dacă ieși din campus și privești situația la o altă scară, Universitatea Salford se află foarte aproape de centrul orașului Manchester, oraș care are peste 100.000 de studenți. Călătoria studentului la podiatrie se află la intersecția dintre contextul academic, sectorul public de sănătate și contextul regional. Toate acestea converg și creează o experiență autentică de învățare pentru studenții la podiatrie.
2018-11-19

Visul meu este să dezvolt podiatria în RomâniaDespre cum a început Norina Alinta Gâvan și un grup de oameni hotărâți povestea Asociației de Podiatrie și unde dorim să ajungem, citiți în noul număr Forbes România, accesând butonul "Mai multe" de mai jos:Mai Multe


2018-11-14

Ziua Mondială a Diabetului 2018