2018-05-17

Ai fost diagnosticat cu diabet? Iată care sunt semnalele de alarmă trimise de piciorul tău

În cazul persoanelor cu diabet, la nivelul picioarelor acestora pot apărea complicații majore, care nedepistate și netratate corespunzător, pot să conducă până la amputații si punerea vieții în pericol. Citește în acest comunicat medical care sunt semnalele de alarmă trase de piciorul tău și care te determină să vizitezi de urgență medicul de familie sau diabetologul.


Mai Multe


2018-05-08

Specialiștii atrag atenția asupra problemelor picioarelor care pot conduce la complicații grave

Care sunt cele mai simple metode de prevenire a metodelor la nivelul piciorului?

Asociația de Podiatrie îți oferă câteva sfaturi de prevenire a problemelor de la nivelul piciorului, precum și care sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ce afectează membrele inferioare.

Mai Multe


2018-05-04

Articole din presă despre a doua ediție a campaniei "Pășește cu încredere"

http://ziuadecj.realitatea.net/sanatate/suferi-de-diabet-specialisti-in-podiatrie-vin-in-parcul-central-din-cluj--173034.html

http://ilovecluj.ro/paseste-cu-incredere-asociatia-de-podiatrie-organizeaza-a-doua-editie-a-campaniei-de-informare-privind-sanatatea-picioarelor/

https://cluj-am.ro/2018/04/25/paseste-cu-incredere-asociatia-de-podiatrie-organizeaza-a-doua-editie-a-campaniei-de-informare-privind-sanatatea-picioarelor/

http://radiocluj.ro/2018/04/26/ingrijirea-picioarelor-in-atentia-clujenilor/

http://ziarulfaclia.ro/paseste-cu-incredere-campanie-de-informare-privind-sanatatea-picioarelor/

https://cluj.com/evenimente/paseste-cu-incredere/

http://clujwebstory.ro/paseste-cu-incredere-asociatia-de-podiatrie-organizeaza-a-doua-editie-a-campaniei-de-informare-privind-sanatatea-picioarelor/

http://www.napocanews.ro/2018/04/paseste-cu-incredere-asociatia-de-podiatrie-organizeaza-a-doua-editie-a-campaniei-de-informare-privind-sanatatea-picioarelor.html

https://www.ziare-pe-net.ro/stiri/paseste-cu-incredere-asociatia-de-podiatrie-organizeaza-a-doua-editie-a-campaniei-de-informare-privind-sanatatea-picioarelor-5871701.html
2018-04-23

SĂRBĂTORIM ZIUA MONDIALĂ A PODIATRULUI

Asociația de Podiatrie organizează în 5 mai 2018, la Cluj-Napoca, cea de-a doua ediție a campaniei „Pășește cu încredere!”, cu ocazia Zilei Mondiale a Podiatrului. Demarată anul trecut, campania urmărește să crească gradul de informare a populației în legătură cu îngrijirea picioarelor și prevenirea problemelor și a bolilor care pot apărea, în contextul în care o bună prevenție poate reduce numărul de amputații.

„Vârsta, ocupația și stilul de viață își pun amprenta asupra sănătății picioarelor. Persoanele afectate de diabet dezvoltă deseori, din păcate, afecțiuni ale picioarelor, iar dacă acestea sunt ignorate se ajunge chiar la amputații. Cu ocazia Zilei Internaționale a Podiatrului, le oferim clujenilor ocazia să afle mai multe despre picioare și îngrijirea acestora, pentru un stil de viață cât mai sănătos”, explică organizatorii.

În cadrul evenimentului, clujenii vor putea afla direct de la specialiști sfaturi și informații utile pentru îngrijirea picioarelor: ce este podiatria și cum să avem grijă de picioare; ce este neuropatia diabetică și cum se tratează; cum arată piciorul și ce trebuie să știm despre el; cum să ne pregătim pentru vizita la medicul diabetolog; cum ne îngrijim picioarele dacă facem sport; cum ne alegem încălțămintea potrivită.

Printre specialiștii care vor sta la dispoziția publicului se numără medicii Ioan Vereșiu, Georgeta Inceu, Camelia Vonica, Bogdan Apan, Diana Sima, Daniel Cosma, Dan Cristian Paul, fiziokinetoterapeutul Bianca Moț, psihologul Iulia Iosep, asistenta medicală Mădălina Todea și fondatorul Asociației de Podiatrie, Norina Gâvan.

Campania „Pășește cu încredere!” este organizată de Asociația de Podiatrie împreună cu Podiatrie – Centru medical pentru îngrijirea piciorului. Parteneri: Woerwag Pharma și Hartmann. Cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.


2018-03-30

Podiatria, meseria care poate duce la scăderea numărului amputaţiilor cu până la 85%!

Prevenţia şi îngrijirea adecvată a picioarelor sunt regulile de aur pe care e important să le avem în vedere pentru păstrarea sănătăţii noastre. Picioarele sunt cele care ne sprijină în aproape orice activitate am face, dar, de multe ori, nu le acordăm atenția de care au nevoie. Cunoscuta scriitoare americană, Helen Keller, a spus la un moment dat că “am plâns pentru că nu aveam papuci până când am întâlnit un om care nu avea picioare”. 

Te-ai gândit vreodată cum s-ar schimba viața ta dacă nu ai avea un picior? Dar ambele? Acestea sunt întrebări pe care nu ni le punem în mod normal. Însă, pentru persoanele cu diabet, aceste întrebări fac parte tot mai mult din realitatea adusă de această afecțiune. Amputația ar trebui să fie ultima soluție în cazul persoanelor afectate de diabet și a complicațiilor sale precum piciorul diabetic, însă la fiecare 20 de secunde, undeva in lume, un picior este amputat din cauza diabetului1.

În acest context dur al creşterii incidenței piciorului diabetic și a numărului ridicat de amputații, Asociaţia de Podiatie, cu sprijinul Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, a organizat în data de 29 martie 2018, la Bucureşti, conferinţa-dezbatere „Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!”.

Diabetul – o epidemie majoră la nivel mondial

Conform ultimelor date ale Federaţiei Internaţionale de Diabet, diabetul este considerat o epidemie majoră la nivel mondial. Această afecțiune se dovedește a fi o povară socială, economică și medicală atât în ţările subdezvoltate, cât şi în cele dezvoltate2. Estimările arată că 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică sau pierdere a sensibilităţii la nivelul membrelor inferioare3, amputația la persoanele cu diabet zaharat fiind de 10 până la 20 de ori mai frecventă decât amputaţia la persoanelor fără diabet4. Mai mult decât atât, 70% din totalul amputaţiilor membrelor inferioare se realizează în rândul persoanelor cu diabet.

În România, specialiştii estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aprox. 5.040 amputaţii anual se fac în România)!5. Studiile arată că, în urma unei amputaţii majore (deasupra genunchiului), 50% dintre pacienţii cu diabet vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani6.

De asemenea, în țara noastră, 67% dintre persoanele cu diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică7, iar, conform specialiştilor internaţionali, riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare decât riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar8.

Ulceratiile la nivelul picioarelor şi recurențele lor sunt cauzate de diferiţi factori care, în final, conduc la distrugerea pielii: neuropatii diabetice periferice şi autonome, boli vasculare, îngrijire inadecvată a piciorului, încălţăminte inadecvată. Aceste ulcerate reprezintă etapa premergătoare amputației unui segment al piciorului sau a întregului picior afectat.

Impactul social și economic al amputațiilor

Diabetul este o boală cu caracter multifactorial ceea ce înseamnă că poate veni cu o suită de complicații, printre care neuropatia diabetică, boli vasculare sau renale, afecțiuni oculare ș.a.m.d. Toate aceste complicații, precum și boala în sine, sunt o povară pentru sistemul de sănătate și economia oricărei țări.

Calculul hârtiei arată fiecare 1 dolar investit în îngrijirea unei persoane cu diabet de către un podiatru, conduce la economii de 27 de dolari până la 51 dolari din bugetul destinat sănătăţii9. Podiatrii nu numai că reduc riscul de amputaţii, dar au un impact semnificativ asupra reducerii ratelor de spitalizare şi de reulceraţii10.

Impactul social este un alt aspect important de avut în vedere atunci când se dorește cuantificarea amputațiilor și implementarea unui management integrat al acestei complicații date de diabet. O amputație este o povară mare atât pentru pacient, cât și pentru familia sa și pentru societate, prin cheltuielile aferente tratamentului și, de multe ori, a spitalizării pacientului. Totodată, productivitatea muncii a persoanei afectate va scădea foarte mult. Astfel, crește riscul marginalizării sale și a instalării depresiei.

Podiatrul și podiatria – soluția pentru scăderea numărului de amputații

În cadrul conferinței, una dintre soluţiile prezentate pentru scăderea numărului de amputaţii la persoanele cu diabet zaharat din România este introducerea în C.O.R. a profesiei de podiatru. În acest moment, se arată că la nivel global există peste 100.000 de podiatri, în 31 de țări. Podiatria este acea ramură a medicinei care a fost dezvoltată pentru a studia, diagnostica, trata si preveni afecţiunile de la nivelul piciorului.

Cu scopul de a învăța de la cei mai buni, la conferinţă au fost prezenţi și specialişti internaţionali care au prezentat politici de îngrijire a piciorului diabetic adoptate la nivel mondial: Dr. Kristien Van Acker – Preşedintele D-Foot International şi Podiatru David Dunning – Fost Preşedinte al Colegiului Podiatrilor din Anglia, membru al Consiliului Director al Federatiei Internationale a Podiatrilor. În acest context, România are mare nevoie de o politică clară asupra îngrijirii diverselor probleme ale piciorului, in special privind ingrijirea picioarelor la persoanele cu diabet pentru prevenirea si reducerea amputațiilor.

Dr. Kristien Van Acker a ținut să tragă un semnal de alarmă, cu privire la gravitatea situatiei actuale: “Piciorul diabetic este mai grav decât unele forme de cancer. Plătim mulți bani pentru chimioterapie, radioterapie și noi medicamente pentru ceva ce este mai puțin grav decât piciorul diabetic. Asa cum infactul miocardic este o urgenta medicala, exact la fel si piciorul diabetic trebuie privit ca o urgenta medicala. Dânsa a ținut să sublinieze și faptul că suntem responsabili să reducem costul de ingrijire a piciorului diabetic, astfel încât banii economisiți să fie folosiți pentru altă patologie, și să creștem calitatea vieții acestor pacienți.

Pe de altă parte, podiatrul David Dunning a pus accent, printre altele, pe importanța podiatriei. “Podiatria există încă de când omul a început să umble în două picioare, de acum 37.000 de ani. Leonardo da Vinci spunea că piciorul este cea mai spectaculoasă mașinărie și că este o operă de artă. Astăzi, podiatria se potrivește perfect în sistemul modern de sănătate și este prima linie de atac împotriva a orice poate afecta piciorul. De asemenea, podiatrii sunt implicați în tratarea a 167 de afecțiuni ale piciorului și încă continuam sa le numărăm”.

Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%4

Așadar, speranță există întotdeauna. Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie, a declarat că “Asociația de Podiatrie militează ca România să adopte urgent modelele internaţionale de îngrijire a diverselor afecţiuni ale piciorului, modele cu efecte sociale şi economice vizibile. Ne dorim ca împreună cu toţi reprezentanţii sistemului medical implicaţi în această problematică să continuăm educarea la nivel naţional a pacienţilor în vederea prevenţiei şi informarea lor în problematica complicaţiilor diabetului zaharat, a neuropatiei diabetic si a piciorului diabetic, ce pot conduce la amputaţie.”

Iar dacă tot discutăm despre educarea pacienților cu diabet și a publicului larg, e important să pornim de la ideea că persoanele cu diabet care au suferit o amputație nu sunt o simplă statistică, ci reprezintă o poveste de viață care merită ascultată. Doar unindu-ne forțele, noi cei din sistemul medical, factorii de decizie, mass-media, pacienții și societatea civilă, putem să tratăm cu succes diabetul și mai ales complicațiile sale, de la nivelul picioarelor.


Surse bibliografice:

1.                 Boulton et al, Lancet 2005;366:1549

2.                 International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas, International Diabetes Federation, Brussels, Belgium, 7th edition, 2015.

3.                 Dyck et al.Diabetic Neuropathy 1999

4.                 https://www.idf.org/e-library/epidemiology-research/diabetes-atlas/134-idf-diabetes-atlas-8th-edition.html

5.                 Veresiu, I. A., Iancu, S. S., Bondor, C., (2015), Trends in diabetes-related lower extremities amputations in Romania-a five year nationwide evaluation

6.                 Goldner Diabetes. 1960

7.                 https://www.neurodiab.org/content/files/scrisoare_cegedim.pdf

8.                 Diabet Med 2016;33:1493-8

9.                 JAPMA, 101(2), 2011

10.             Gibson, et al, Int Wound Journal