2018-10-08

Ziua internaţională a podiatriei 2018
Podiatria - conștientizare, responsabilitate și necesitate
8 octombrie - Ziua Internațională a Podiatriei

Începând cu acest an, în premieră la nivel internațional, se marchează în data de 8 octombrie Ziua Internațională a Podiatriei. 

Inițiativa dorește să devină cel mai mare eveniment dedicat sănătății piciorului din întreaga lume. Prin această acțiune se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la Podiatrie atât pentru publicul larg cât și pentru profesioniștii și autoritățile din domeniul sănătății.

Federația Internațională a Podiatrilor a început campania de conștientizare la nivel mondial din data de 20 septembrie a acestui an. Sunt așteptate să participe organizațiile din întreaga lume, personalul medical precum și persoane fizice. Prin acest demers se vor reuni asociații profesionale de podiatrie din Europa și din întreaga lume pentru a promova Podiatria la nivel global. Campania vizeaza acțiuni în social media prin diferite mesaje și videoclipuri online, acordând astfel Podiatriei o voce puternică la nivel internațional.

În România conceptul de Podiatrie a fost introdus în premieră de către Asociația de Podiatrie odată cu înființarea acestei organizații în anul 2015.

Fondatorii Asociației de Podiatrie au dorit înființarea acestei organizații având în vedere, în primul rând, problematica numarului mare de amputații realizate în România, dar și pentru a exista specialiști cu instruire specifică în îngrijirea sănătății piciorului.

Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85% . 

,,În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu 2015, anul când s-a înființat în România, Asociația de Podiatrie. Considerăm extrem de importantă înființarea profesiei de podiatru și în România, având în vedere problematica amputațiilor, dar și raporarea la datele internaționale, care arată rolul podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijește piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni” a declarat Norina Gâvan, membru asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP) şi reprezentantul regional pentru Europa al DFoot International

„La nivel mondial profesia de podiatru este deosebit de apreciată datorită importanței sale în primul rând în prevenția și reducerea amputațiilor din cauza diabetului zaharat” 
a declarat și conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor. 
2018-09-28

Încălţămintea - "Cenuşăreasa" tratamentului conservator al piciorului diabeticÎncălţămintea a devenit o adevărată "Cenuşăreasă" în cazul persoanelor care suferă de picior diabetic. Aceste persoane sunt supuse la anumite riscuri de natură mecanică, prin valori ridicate ale presiunii şi ale forţei de frecare atât pe suprafaţa plantară, cât şi pe partea dorsală a piciorului. Această ecuaţie se complică dacă aceşti pacienţi nu sunt descălţaţi în cabinetul medicului de familie şi când poartă o încălţăminte nepotrivită pentru afecţiunea cu care se confruntă. 

Citeşte mai departe în acest articol despre câţiva factori de care aceste persoane trebuie să ţină cont atunci când achiziţionează o încălţăminte. Accesează articolul prin apăsarea butonului "Mai multe" de mai jos. 

Mai Multe


2018-09-05

Decizia nr 12/2018 a CMR aduce noi prevederi privind modul de înregistrare a medicilor la evenimentele medicaleÎncepând cu data de 21 august 2018, Colegiul Medicilor din România a schimbat modalitatea de înregistrare a medicilor la evenimentele medicale. Referitor la lista de participanți, CMR cere organizatorilor, Conform Deciziei nr 12/2018, Anexa 2, Procedura de creditare a formelor de EMC Cap. II, art. 11, lit. c), următoarele:

c) Să trimită la CMR numai lista participanților prezenți la manifestarea științifică, în format electronic, listă ce va conține numărul de participanți, numele, prenumele, specialitatea, gradul profesional/didactic și codul unic de identificare al medicului (CUIM).

Acest cod se găsește pe Certificatul de Membru CMR emis de către Colegiul Județean (pentru toate Certificatele de Membru emise după data de 1 Octombrie 2017).

Având în vedere noile prevederi pe care această decizie le aduce, rugăm toți medicii de familie care participă la atelierele despre managementul neuropatiei și a piciorului diabetic, din cadrul programului UNITED - Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education, să vină cu acest cod pentru a putea fi completată lista de participanți într-un mod corespunzător de către formatori.

Noile prevederi se aplică la toate atelierele din programul UNITED.

Vă rugăm să consultați Decizia nr 12/2018 pentru mai multe detalii pe următorul LINK.
2018-10-03

Programul UNITED - Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education