2017-08-15

Scoala de Vara





2017-06-28

Un stil de viata sanatos din 26 iunie 2017

Un stil de viata sanatos din 26 iunie 2017
Moderator: Sebesi Karen si prof.univ.dr. Nicolae Hancu, medic nutritionist, membru de onoare al Academiai Romane 
Invitate:
Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu, UMF „Iuliu- Hateganu“
Dr. Norina Gavan, Asociatia de Podiatrie
Tema: STILUL DE VIATA SI SANATATEA PICIOARELOR 





2017-05-09

Emisiune TVR Cluj si TVR 3




2017-03-05

Primul Congres de Podiatrie din Romania: 1-3 iunie 2017, Bucuresti

Asociaţia de Podiatrie organizează în iunie 2017 primul Congres de Podiatrie din România – cel mai important eveniment cu participare internaţională din domeniul podiatriei desfăşurat până acum în ţara noastră. 

Evenimentul susține necesitatea creării unui cadru de formare medicală care să sprijine dezvoltarea unei echipe multidisciplinare complete, pentru îngrijirea persoanelor cu diabet și din care să facă parte și specialiști în îngrijirea piciorului. Astfel, la Congres sunt așteptați medici care activează în specialități precum: diabet zaharat, neurologie, chirurgie, chirurgie vasculară, ortopedie, reumatologie, dermatologie, medicină sportivă. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi organizate sesiuni speciale dedicate asistenților medicali și fiziokinetoterapeuților. 

O abordare multidisciplinară a piciorului diabetic poate reduce cu până la 85% numărul de amputaţii asociate diabetului zaharat, arată Federaţia Internaţională de Diabet . Un rol-cheie în cadrul echipei de îngrijire a piciorului diabetic îl are podiatrul – această profesie, însă, în România nu este recunoscută deocamdată și are nevoie de o dezvoltare amplă si rapidă, pentru asigurarea unei îngrijiri corespunzătoare a persoanelor cu această afecțiune. De altfel, implementarea profesiei de podiatru în România este unul dintre principalele obiective ale Asociaţiei de Podiatrie. 

„Organizarea Congresului de Podiatrie este cea mai mare realizare de până acum a Asociaţiei de Podiatrie, din punctul de vedere al dezvoltării profesionale în domeniu. Ne dorim ca acest eveniment științific să devină unul de referinţă pentru lumea medicală din ţara noastră și, de ce nu, chiar din Europa! Persoana cu diabet are nevoie de o îngrijire aparte, realizată de o echipă multidisciplinară, din care să facă parte medici, asistenţi medicali, educatori în diabet, şi în special, podiatrul. Persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta ulceraţii care pot conduce, ulterior, la amputaţii la nivelul piciorului. Îngrijirea specializată a piciorului diabetic, făcută de un podiatru, poate să reducă semnificativ riscul de amputație şi să optimizeze calitatea îngrijirii pe care o primeşte persoana cu diabet. Să nu uităm, însă, că şi aceasta din urmă trebuie să fie conştientă cu privire la riscurile pe care 

le implică diabetul. Asociaţia de Podiatrie pledează şi pentru crearea unei culturi educaţionale a pacientului.”, a declarat Dr. Norina Alinta Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie. 

Evenimentul va beneficia de aportul unora dintre cei mai apreciați profesioniști în podiatrie, la nivel mondial, printre care: Prof. Dr. David G. Armstrong (Statele Unite ale Americii), Dr. Lawrence A. Lavery (Statele Unite ale Americii), Dr. Lee C. Rogers (Statele Unite ale Americii), Prof. Dr. Andrew Boulton (Marea Britanie), Prof. Dr. Frank Bowling (Marea Britanie), Prof. Dr. Mark Tagoe (Marea Britanie), Dr. Matthew G. Garoufalis (Statele Unite ale Americii), Dr. Kristien van Acker (Belgia), Dr. Cynthia Formosa (Malta), Dr. Alfred Gatt (Malta), Dr. Ian Reilly (Marea Britanie), Dr. Ganesh Baliah (Marea Britanie). 

Programul Congresului de Podiatrie are o structură complexă, înglobând sesiunile ştiinţifice cu workshop-uri axate exclusiv pe îngrijirea specializată a piciorului, în general și a piciorului diabetic, în special. Evenimentul urmăreşte ca informaţiile prezentate să devină unele de referinţă pentru managementul diabetului zaharat şi să fie, ulterior, transpuse în strategii pentru prevenirea ulceraţiilor şi a amputaţiilor asociate diabetului. 

Medicii, asistenţii medicali și fiziokinetoterapeuții care doresc să participe la eveniment se pot înscrie, accesând secțiunea specială de pe site-ul http://www.podiatrie-event.org/en/Congress2017. 

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor. 

Organizator științific: Asociația de Podiatrie 

Parteneri științifici: Societatea de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab, Asociația Română de Educație în Diabet 

Mai Multe


2017-03-05

Ce este Podiatrul? Speranta pentru persoanele cu picior diabetic!




2017-02-16

Prezentare Asociatie






2017-02-15

Cum ne protejam sanatatea picioarelor impotriva frigului

Persoanele cu afectiuni medicale preexistente, precum diabetul zaharat si bolile vasculare, sunt predispuse degeraturilor, avertizeaza specialistii.1 Circulatia deficitara la nivelul picioarelor poate duce la racirea picioarelor si, implicit, la un risc mai ridicat de degeraturi. inghetarea pielii si afectarea vaselor sangvine, survenite in urma expunerii prelungite la frig trebuie tinute sub control, astfel incat sa nu determine complicatii la nivelul degetelor sau, in cele mai grave cazuri, ale intregului picior. 

„Podiatria este un domeniu vast, in care se abordeaza cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor, iar degeraturile pot fi destul de nocive, in anotimpul rece. Specialistul podiatru este cel care are grija de sanatatea picioarelor si, este important de notat ca, persoanele cu neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa aiba si mai multa grija de felul in care isi ingrijesc picioarele in sezonul rece. Oricine poate suferi degeraturi, dar persoanele cu diabet trebuie sa acorde o atentie sporita acestui aspect” a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie. 

Chiar daca si mainile si fata pot fi afectate de efectele frigului, cele mai vulnerabile sunt picioarele. Degeraturile pot fi progresive, de la unele superficiale, la situatii mai severe. in stadiul superficial, degeraturile afecteaza doar suprafata pielii, fiind caracterizate de senzatia de amorteala, iar pielea se poate inrosi, potrivit datelor de specialitate2. O alta forma a degeraturilor este cea care determina o afectare mai adanca a pielii, astfel incat pielea devine gri-galbuie, sau alb-albastra. in tesuturi se formeaza cristale de gheata, iar senzatia specifica este una de durere, dar si de caldura. 

Degeraturile severe afecteaza profund toate straturile pielii si tesutul de sub piele. Simptomele sunt caracterizate de o senzatie de greutate in picioare, fiind foarte reci la atingere, chiar daca este posibil ca senzatia de durere sa lipseasca. in schimb, articulatiile si musculatura pot sa nu mai functioneze la potentialul maxim. tesutul afectat deveni negru, aceasta forma a degeraturii putand sa provoace daune ireversibile, potrivit specialistilor. 

Abordate necorespunzator sau ignorate, degeraturile pot conduce la aparitia unor infectii si chiar la amputatii. Chiar daca degeraturile usoare pot fi ameliorate de catre fiecare persoana in parte, in cazul celor severe este necesara interventia unui profesionist in ingrijirea picioarelor. Specialistul podiatru este cel mai in masura sa evalueze nivelul de afectare al piciorului si sa determine cea mai eficienta metoda de abordare, astfel incat sa evite durerea, umflarea sau alte posibile efecte ale degeraturilor, la nivelul piciorului. Cazurile severe pot avea nevoie de interventie de urgenta pentru a preveni aparitia gangrenei dar, in cazul in care nu se intervine la timp, ultima solutie ramane amputatia.3 

in vederea protejarii picioarelor in sezonul rece, exista cateva recomandari care trebuie avute in vedere4: 
Cizmele sunt articole obligatorii iarna. Sunt recomandate cele din materiale impermeabile. sosetele calduroase sunt si ele accesorii esentiale, dar, pentru a evita umezeala, se recomanda utilizarea pudrei de talc, pe timpul iernii. 
Persoanelor care schiaza le sunt recomandate doar cizme special concepute pentru acest sport, care sa se potriveasca perfect piciorului. 
Persoanele care obisnuiesc sa alerge nu trebuie sa renunte la pasiunea lor in timpul iernii, daca au in vedere importanta utilizarii unor articole de imbracaminte si de incaltaminte calduroase, dar nu grele, care absorb umezeala si mentin pielea uscata. Deoarece muschii sunt mai putin flexibili in anotimpul rece, sunt recomandate exercitii de incalzire. 

Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii eficiente a picioarelor. 

Surse info: 
1 http://podiatryassociates.org/frostbite-awareness/ 
2,3 http://www.footdoctorscolorado.com/library/frostbite-prevention-and-treatment.cfm 
4 https://www.apma.org/ 

Mai Multe


2017-02-02

Asociaţia de Podiatrie oferă consultaţii gratuite pentru 150 de persoane cu diabet din Cluj

Tema „Asociaţia de Podiatrie oferă consultații gratuite pentru 150 de persoane cu diabet din Cluj” a beneficiat de o acoperire mediatică la nivel naţional şi local prin 27 de materiale de presă, din care 15 articole au fost preluate de 9 portaluri de ştiri.

Mai Multe


2016-09-07

Rolul podiatriei si necesitatea echipei multidisciplinare in gestionarea piciorului diabetic, pe agenda Congresulului National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic 2016

Evenimentul se va desfasura intre 7-8 septembrie 2016 la Hotel Ramada Parc, Bucuresti si va reuni unii dintre cei mai experimentati profesionisti in domeniul piciorului diabetic si al neuropatiei diabetice, din tara si din strainatate. 

Prima zi a Congresului va aduce in centrul dezbaterilor actualitatile din domeniul podiatriei si al piciorului diabetic, trecand de la o aborare de ansamblu, in context mondial, la explicarea si motivarea necesitatii recunoasterii acestei discipline in Romania. Expertii internationali vor explica importanta podiatrului in ingrijirea piciorului si vor particulariza rolul podiatrului in abordarea uneia dintre cele mai frecvente complicatii ale neuropatiei diabetice, piciorul diabetic, din punctul de vedere al progresului dar si al limitelor intampinate in prezent. 

„Ingrijirea piciorului trebuie facuta de catre un profesionist care se dedica in intregime aceste activitati, asta este concluzia la care s-a ajuns, pe plan mondial, si acum si in Romania. Acest specialist este podiatrul. Studiile desfasurate in populatia din Romania ne-au aratat ca o mare parte dintre cei care sufera de diabet au ca si complicatie neuropatie diabetica, ulceratii, gangrene si chiar un istoric de amputatii. In lume, 80% din numarul total al amputatiilor se realizeaza la persoanele cu diabet; iar in Romania statisticile nu sunt mai favorabile. Putem lua masuri si, tocmai in acest sens, formarea si integrarea unui podiatru in echipa multidisciplinara de ingrijire a piciorului diabetic, alaturi de informarea corecta a populatiei si de interventia rapida asupra simptomelor sunt factorii care pot schimba pozitiv statisticile nationale” a declarat dr. Norina Gavan, secretarul general al Societatii de Neuropatie Diabetica NeuroDiab. 

Experienta si modelele internationale ii conving din ce in ce mai mult pe specialisti asupra importantei majore pe care consolidarea podiatriei o are in ingrijirea picioarelor si in stoparea evolutiei uneia dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat, a neuropatiei diabetice, piciorul diabetic. In cadrul dezbaterilor din prima zi a Congresului vor mai fi subliniate si schimbarile pe care le poate aduce un podiatru in gestionarea cazurilor de picior diabetic, impactul favorabil pe care acest domeniu il are, pe termen lung, in diagnosticarea precoce a afectiunilor picioarelor si, prin extensie, in reducerea ratei amputatiilor, obiectiv urmarit de catre specialisti, la nivel global, international si national. 

Piciorul diabetic este o afectiune pentru tratatarea careia este nevoie de implicarea si de interventia mai multor specialisti, cu functii diferite in abordarea problemei. Explicarea diferentelor, a punctelor comune si a colaborarii intre podiatru, chirurgul ortoped si chirurgul vascular vor fi detaliate in cadrul programului, in vederea unei intelegeri cat mai unitare atat a implicatiilor afectiunii, din mai multe perspective, cat si a potentialelor solutii, venite din directii diferite, dar complementare. 

Pentru intelegerea contextului si a evolutiei abordarilor piciorului diabetic, lectorii prezenti la eveniment vor detalia si aspectele referitoare la domeniul podiatriei in lume, rolul Grupului International de Lucru pe Picior Diabetic in promovarea ingrijirii preventive a piciorului diabetic - o organizatie care dezvolta si creeaza premisele pentru implementarea si sustinerea celor mai importante strategii si initiative de extindere a podiatriei in lume. 

Lectorii internationali care vor fi prezenti in prima zi a Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic 2016 vor fi: prof. dr. Andrew Boulton (Anglia), dr. Kristien Van Acker (Belgia), dr. Frank Bowling (Marea Britanie), prof. dr. Mark Tagoe (Marea Britanie), prof. dr. David Armstrong (SUA), dr. Karin Schara (Slovenia), dr. Tawqeer S. Rashid (Marea Britanie), Caroline Teugels (Belgia). Acestora li se vor alatura experti romani: conf. dr. Ioan Veresiu, sef lucr. dr. Eduard Catrina, sef. lucr. dr. Raluca Popescu, dr. Paula Pavel, dr. Mihai Creteanu, dr. Darius Rad si dr. Rodica Perciun. 

La Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic 2016 sunt asteptati profesionisti in ingrijirea persoanelor cu neuropatie diabetica si picior diabetic, dar si reprezentanti din domenii conexe: neurologie, medicina interna, cardiologie, urologie, nefrologie, chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, endocrinologie si medicina de familie.

Mai Multe


2016-08-29

Asociatia de Podiatrie ofera 50 de inscrieri gratuite pentru noi membri – Nu ratati primul curs de PODIATRIE din ROMANIA!

Sunteti asistent medical si doriti sa va dezvoltati cele mai importante abilitati în îngrijirea podiatrica specifica piciorului diabetic?

Va invitam sa deveniti parte din Asociatia de Podiatrie!

Aveti ocazia sa luati parte la primul curs de PODIATRIE, din România, axat pe îngrijirea piciorului diabetic!

BUCURESTI, 6 Septembrie 2016, Hotel Ramada Parc

Taxa de participare la curs este de 100 lei pentru membrii Asociatiei de Podiatrie si de 250 lei, pentru nemembri.

Asociatia de Podiatrie ofera pentru 50 de înscrisi la curs accederea GRATUITA ca membri ai asociatiei, beneficiind astfel de taxa redusa de 100 de lei!

Programul educational include teme precum:
•Conceptul de picior diabetic
•Elementele de baza în biomecanica piciorului si metode de ortezare ale piciorului diabetic
•Neuropatia diabetica. Educatia specifica îngrijirii picioarelor la persoanele cu diabet zaharat
•Examinarea piciorului diabetic
•Boala arteriala periferica la pacientii cu diabet zaharat
•Infectia piciorului la pacientul diabetic

Cursul este creditat cu 5 puncte EMC.




2016-08-04

Primul curs de Podiatrie din Romania

Asociatia de Podiatrie face înca un pas în promovarea si dezvoltarea meseriei de podiatru în România si organizeaza primul curs destinat asistentilor medicali în vederea formarii competentelor în îngrijirea podiatrica specifica piciorului diabetic.

Cursul, organizat cu sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management în Domeniul Sanitar, urmeaza sa se desfasoare în doua mari orase din tara:

6 septembrie 2016, BUCURESTI
20 octombrie 2016, CLUJ-NAPOCA

Proiectul educational îsi propune sa instruiasca asistentii medicali care activeaza cu precadere în zonele de diabetologie, chirurgie, chirurgie vasculara, ortopedie, dermatologie si medicina de familie pentru a dobândi capacitatile necesare în îngrijirea adecvata a persoanelor cu picior diabetic, prin actiuni de preventie si tratament.

Programul primului curs de Podiatrie din România va cuprinde cele mai importante aspecte si principii din domeniul îngrijirii piciorului diabetic din perspectiva podiatrica, plecând de la notiuni fundamentale, precum: Conceptul de picior diabetic (conf. dr. Ioan Veresiu), Elemente de baza în biomecanica piciorului si metode moderne de ortezare a piciorului diabetic (fiziokinetoterapeut Iulia Dragoi) si continuând cu aprofundarea Educatiei specifice îngrijirii picioarelor la persoanele cu diabet zaharat (dr. Georgeta Inceu).

Participantii vor învata si despre metodele folosite în Examinarea piciorului diabetic (dr. Raluca Popescu), vor deprinde notiuni despre Boala arteriala periferica la pacientii cu diabet zaharat (dr. Paula Pavel) si vor afla cum sa abordeze Infectia piciorului la pacientul diabetic (dr. Eduard Catrina).

„Prin organizarea primului curs de Podiatrie din România, ne adresam direct celor vizati de aceasta competenta si specialitate, asistentii medicali, pe care îi vom instrui în domeniu, potrivit obiectivelor pe care le-am avut înca de la înfiintarea Asociatiei de Podiatrie. Profesia de podiatru are conexiuni cu multe specialitati medicale. Educatia în Podiatrie începe sa fie din ce în ce mai vizibila, datorita demersurilor noastre, iar noi o sustinem activ, de mai bine de un an. Experienta acumulata, dar si ceea ce vedem ca se întâmpla pe plan international, în îngrijirea piciorului, ne demonstreaza cât de importanta si necesara este meseria de podiatru pentru sanatatea populatiei generale, si în special în îngrijirea persoanelor cu diabet. Ne-am propus sa gasim meseriei de podiatru locul meritat si în tara noastra” a declarat dr. Norina Gâvan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

La baza primului curs de Podiatrie destinat asistentilor medicali se afla o pregatire minutioasa si un program integrat de îngrijire a piciorului diabetic, prin care sunt standardizate competentele clinice în abordarea piciorului diabetic. În acest sens, Asociatia de Podiatrie utilizeaza programul de instruire a asistentilor medicali dezvoltat în cadrul Grupului International de Lucru pentru Picior Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet, program adaptat sistemului de sanatate din România.

Mai Multe


2016-08-04

Asociatia de Podiatrie a dat startul inscrierilor pentru asistentii medicali care vor sa se specializeze in ingrijirea piciorului diabetic

Asociatia de Podiatrie face înca un pas în promovarea si dezvoltarea meseriei de podiatru în România si organizeaza primul curs destinat asistentilor medicali în vederea formarii competentelor în îngrijirea podiatrica specifica piciorului diabetic.

Cursul, organizat cu sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management în Domeniul Sanitar, urmeaza sa se desfasoare în doua mari orase din tara:

6 septembrie 2016, BUCURESTI
20 octombrie 2016, CLUJ-NAPOCA

Proiectul educational îsi propune sa instruiasca asistentii medicali care activeaza cu precadere în zonele de diabetologie, chirurgie, chirurgie vasculara, ortopedie, dermatologie si medicina de familie pentru a dobândi capacitatile necesare în îngrijirea adecvata a persoanelor cu picior diabetic, prin actiuni de preventie si tratament.

Programul primului curs de Podiatrie din România va cuprinde cele mai importante aspecte si principii din domeniul îngrijirii piciorului diabetic din perspectiva podiatrica, plecând de la notiuni fundamentale, precum: Conceptul de picior diabetic (conf. dr. Ioan Veresiu), Elemente de baza în biomecanica piciorului si metode moderne de ortezare a piciorului diabetic (fiziokinetoterapeut Iulia Dragoi) si continuând cu aprofundarea Educatiei specifice îngrijirii picioarelor la persoanele cu diabet zaharat (dr. Georgeta Inceu).

Participantii vor învata si despre metodele folosite în Examinarea piciorului diabetic (dr. Raluca Popescu), vor deprinde notiuni despre Boala arteriala periferica la pacientii cu diabet zaharat (dr. Paula Pavel) si vor afla cum sa abordeze Infectia piciorului la pacientul diabetic (dr. Eduard Catrina).

„Prin organizarea primului curs de Podiatrie din România, ne adresam direct celor vizati de aceasta competenta si specialitate, asistentii medicali, pe care îi vom instrui în domeniu, potrivit obiectivelor pe care le-am avut înca de la înfiintarea Asociatiei de Podiatrie. Profesia de podiatru are conexiuni cu multe specialitati medicale. Educatia în Podiatrie începe sa fie din ce în ce mai vizibila, datorita demersurilor noastre, iar noi o sustinem activ, de mai bine de un an. Experienta acumulata, dar si ceea ce vedem ca se întâmpla pe plan international, în îngrijirea piciorului, ne demonstreaza cât de importanta si necesara este meseria de podiatru pentru sanatatea populatiei generale, si în special în îngrijirea persoanelor cu diabet. Ne-am propus sa gasim meseriei de podiatru locul meritat si în tara noastra” a declarat dr. Norina Gâvan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

La baza primului curs de Podiatrie destinat asistentilor medicali se afla o pregatire minutioasa si un program integrat de îngrijire a piciorului diabetic, prin care sunt standardizate competentele clinice în abordarea piciorului diabetic. În acest sens, Asociatia de Podiatrie utilizeaza programul de instruire a asistentilor medicali dezvoltat în cadrul Grupului International de Lucru pentru Picior Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet, program adaptat sistemului de sanatate din România.

Mai Multe


2016-04-29

Pericolul de ulceratii la nivelul piciorului, la persoanele cu diabet. Cum sa iti protejezi sanatatea picioarelor

Persoanele cu diabet sunt expuse la complicatii grave care conduc la cresterea semnificativa a riscului de amputatie. Una dintre principalele cauze care determina acest risc crescut este aparitia ulceratiilor la nivelul picioarelor. Acestea, netratate corespunzator pot duce la interventii invalidante la nivelul membrelor inferioare, la amputatii. Persoanele care au diabet si care dezvolta complicatii ale picioarelor necesita o îngrijire adecvata, completa si complexa, ce poate fi asigurata, daca echipa medicala de îngrijire include si un podiatru, lucru subliniat în repetate rânduri de catre Federatia Internationala de Diabet.

Pe lânga consultul de specialitate, persoanelor cu diabet zaharat le este recomandat sa acorde o atentie sporita starii de sanatate a membrelor inferioare, pentru a descoperi chiar si cele mai mici modificari care ar putea sa evolueze în ulceratii. Ideal este ca acest lucru sa fie realizat de catre un profesionist în îngrijirea picioarelor.

O ulceratie diabetica se poate dezvolta rapid, fiind greu de vindecat, de multe ori este dureroasa si se poate infecta, complicând si mai mult viata persoanei afectate. În asemenea cazuri, asistenta medicala din partea podiatrului este extrem de importanta. Fara o gestionare corecta a ulceratiei, calitatea vietii va fi afectata semnificativ, iar riscul de amputatie este critic. 

„Calitatea vietii persoanelor cu diabet si ulceratiila nivelul picioarelor are foarte mult de suferit. Mai grav este ca prin neglijrea acestora se poate ajunge la situatii care impun amputarea piciorului afectat. De aceea este foarte important ca persoanele care au diabet si picior diabetic sa cunoasca riscurile referitor la sanatatea picioarelor si la primele semne ca ceva nu ar fi în regula, sa consulte un specialist. În plus, acestea trebuie sa fie informate asupra a tot ceea ce presupune îngrijirea picioarelor, sa acorde o atentie ridicata oricarei rani, micoze sau schimbari la nivelul pielii si al unghiilor, a oricarui semn care s-ar putea transforma într-o problema grava. Diabetul, prin afectarea nervilor, conduce la pierderea sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare. Acesta este un motiv în plus pentru a supraveghea cu seriozitate fiecare schimbare aparuta la nivelul picioarelor”, a declarat dr. Norina Gâvan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie. 

Examinarea persoanelor cu diabet care au complicatii, cum e cazul piciorului diabetic, trebuie realizata periodic de catre un specialist podiatru, astfel încât sa poata fi prevenite eventualele ulceratii si asigurata o calitatea optima a vietii. Grupul International de Lucru pe Picior Diabetic din cadrul Federatiei Internationale de Diabet atrage atentia sa fie avut în vedere tratamentul tuturor semnelor preulcerative la nivelul picioarelor, inclusiv îndepartarea bataturilor, rezolvarea unghiilor încarnate sau prescrierea tratamentelor necesare infectiilor fungice.

Persoanele cu un risc mare de a dezvolta ulceratii trebuie îndrumate sa îsi protejeze picioarele: sa nu umble desculte, sa îsi verifice zilnic picioarele si talpile si sa hidrateze pielea uscata cu lotiuni speciale. 

Potrivit unui studiu derulat pe un esantion format din 21.756 de persoane cu diabet din România pentru identificarea impactului neuropatiei diabetice asupra calitatii vietii, care a vizat si aspecte eferitoare la implicatiile piciorului diabetic si ale ulceratiilor asociate, din totalul acestora, 14,85% au avut un istoric de ulceratii ale picioarelor iar 3,60% au suferit amputatii la nivelul membrelor inferioare. 

În acest context, asigurarea unei îngrijiri specifice realizate de catre specialisti în podiatrie este esentiala pentru diminuarea impactului asupra calitatii vietii persoanelor cu diabet si picior diabetic din România. 

Podiatria este o specialitate medicala extrem de necesara nu doar în tratamentul persoanelor cu picior diabetic, ci si în depistarea, diagnosticarea corecta si vindecarea multor altor afectiuni ale piciorului. 

Asociatia de Podiatrie urmareste dezvoltarea podiatriei în România si crearea meseriei de podiatru în tara noastra. Astfel, Asociatia sustine pregatirea asistentilor medicali pentru a se specializa sau a obtine competente în podiatrie, prin implementarea de programe educationale dezvoltateîn cadrul Grupului International de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet. 

Mai Multe


2016-04-19

Problematica diabetului in Romania

In perioada 05 - 08 aprilie 2016 la Bucuresti au avut loc o serie de evenimente/actiuni organizate in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii:

Dezbatere „Problematica diabetului zaharat in sistemul de sanatate romanesc: Importanta Preventiei si Educatiei in Sanatate”

Vocea persoanei cu diabet -„Pacientul cu diabet in sistemul de sanatate din Romania”

Comunicare mass-media profesionista

Comunicare mass-media generalista

Conferinta „Noutati in tratamentul diabetului zaharat. Ingrijirea persoanelor cu

diabet in Romania”