Unghia încarnată



 

Caracteristici generale

Unghia încarnată este o afecțiune care apare frecvent la nivelul piciorului și constă în penetrarea unui colț ascuțit al unghiei în piele. Pe măsură ce unghia crește, inflamația locală și durerea aferentă se accentuează și ele. Ulterior, în zona inflamată poate să se scurgă un lichid gălbui sau să crească țesut suplimentar.

Persoana care prezintă unghie încarnată acuză de obicei disconfort și durere. Leziunea inițială poate conduce la infecția unghiei și a țesuturilor înconjurătoare.

Principalele cauze ale unghiei încarnate sunt tăierea incorectă a unghiilor, micoze, presiunea exercitată de încălțăminte, diverse leziuni, o structură slabă a piciorului sau cauze de natură ereditară.

Podiatrul este un cadru medical înalt specializat, instruit în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele și gleznele, printre care și unghia încarnată.

 

Tratament

Diagnosticul pus de podiatru este cel care determină tratamentul unghiei încarnate. Adesea, îndepărtarea porțiunii încarnate a unghiei, alături de folosirea unui antibiotic local, reprezintă tratamentul optim. În anumite cazuri, se poate recurge la o intervenție chirurgicală minoră, folosind un anestezic local, pentru a se îndepărta unghia în totalitate sau o parte a patului unghial. 

Cel mai bun tratament, însă, este prevenția.

Ca să previi unghia încarnată, taie unghiile drept cu cleștele de unghii. Fii atent să lași o lungime care să depășească ușor vârful degetului. Mai mult decât atât, este important să păstrezi o igienă bună a piciorului și să nu porți încălțăminte prea strâmtă. Toate acestea pot fi facute exclusiv de către un specialist medical.