Ediție Specială în Memoria lui Aaron I. Vinik: De la Neuropatia Diabetică Autonomă la Tumorile Neuroendocrine

20.08.2024


O ediție virtuală specială a revistei Endocrine Practice este dedicată onorării vieții și contribuțiilor Dr. Aaron Vinik, un coleg de seamă în comunitatea medicală și științifică și membru fondator al AACE.

Citeste mai multe...



CONVOCARE ADUNARE GENERALĂ A MEMBRILOR ASOCIAȚIEI ROMÂNE DE PODIATRIE

17.06.2024


Stimați membri ai Asociației Române de Podiatrie, în data de 9 Iulie va avea loc în format hibrid o nouă adunare generală a asociației noastre.

Citeste mai multe...



Bursa Neurodiab 2024

23.02.2024


Societatea de Neuropatie Diabetică anunță demararea proiectului Bursa Neurodiab 2024, care constă în participarea la Școala de Vară în Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic.

Citeste mai multe...



A 9-a Conferință Anuală a Asociației Internaționale a Chirurgilor Piciorului Diabetic

01.09.2023


Suntem bucuroși să vă invităm la cea de-a 9-a Conferință Anuală IADFS.

Citeste mai multe...



CONVOCARE ADUNARE GENERALĂ A MEMBRILOR ASOCIAȚIEI ROMÂNE DE PODIATRIE

18.04.2023


Convocare Adunare Generală a Membrilor Asociației Române De Podiatrie în data de 20.04.2023, ora 18:00.

Citeste mai multe...



Un nou weekend, o nouă ediție Wizz Air Marathon – Grow your wings!

02.04.2023


Împreună cu Worwag Pharma România am fost din nou prezenți la cel mai mare eveniment sportiv de alergare din Cluj-Napoca al anului.
Picioarele sănătoase ne oferă șansa pentru a trăi satisfacția unei alergări împreună cu prietenii, familia sau în solitudine, așa că am fost prezenți pe Cluj Arena alături de alergători. I-am susținut în una dintre cele mai importante etape ale alergării: refacerea.

Citeste mai multe...



Ritualul spălării picioarelor: o dovadă a iubirii aproapelui

10.12.2021


Cultura îngrijirii picioarelor în diversele sale forme are o istorie îndelungată. De exemplu, știai că în Scriptură picioarele sunt partea din corp cea mai mentionata?
Asemenea creștinilor, si alte culte religioase (Islamism, Buddhism) din perioada Antichității au fost atente la îngrijirea picioarelor. Picioarele aveau și o conotație spirituală prin faptul că reprezentau viața omului. Un loc special în acea perioadă il are ritualul spălării picioarelor.

Citeste mai multe...



Prevenția și tratamentul complicațiilor piciorului în diabetul zaharat cu ajutorul podiatriei

02.12.2021


Diabetul zaharat este o boală cronică, care poate provoca la nivelul piciorului complicaţii la fel de serioase ca și cancerul, în sensul că aceste complicații sunt invalidante și cresc rata mortalității în rândul acestor persoane.

Citeste mai multe...



Podiatria – o istorie de peste 2.000 de ani

22.11.2021


“Ca lucrurile să aibă sens în viață, nu trebuie să privești în viitor, ci să te uiți în trecut,” spunea Steve Jobs, unul dintre fondatorii companiei Apple.

Dacă ar fi să transpunem această maximă în contextul actual al podiatriei, am observa că viitorul acestei profesii medicale vitale atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru populația generală cu diverse patologii la nivelul piciorului, poate fi descoperit, de fapt, uitându-ne în trecut.

Citeste mai multe...



Webinar gratuit despre piciorul diabetic în cadrul RoDiabet: Ora pacientului

20.09.2021


Te invităm la un webinar dedicat persoanelor cu diabet zaharat, în care vei afla despre cauzele apariției piciorului diabetic și metode corecte de îngrijire. Din partea Asociației de Podiatrie va participa Norina Gâvan, fondatorul și președintele onorific, cât și FKT drd. Iulia Drăgoi, secretara. Webinarul va fi joi, 30 septembrie 2021, ora 18:00.

Citeste mai multe...



Rolul podiatriei în sănătatea publică

26.08.2021


Picioarele noastre nu sunt doar un sistem auxiliar al corpului, care ne sprijină greutatea şi care ne ajută să ne deplasăm în voie. Ele reprezintă o parte importantă a întregului pe care noi îl numim fiinţa umană.

Citeste mai multe...



3 categorii de persoane la care încălțămintea face diferența între normalitate și dizabilitate

17.08.2021


Literatura de specialitate a scos în evidență 2 situații în care purtarea încălțămintei nepotrivite conduce la creșterea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul membrelor inferioare. Acestea se referă la situația persoanelor care suferă de diabet și la cea a persoanelor care prin natura meseriei sunt obligate la purtarea încălțămintei specifice de protecție. Problema apare când nu se poartă o încălțăminte adecvată afecțiunii cu care se confruntă pacientul sau propice pentru natura meseriei practicate.

Citeste mai multe...



Efectele nedorite ale încălţămintei care îți place

06.08.2021


Purtarea încălțămintei nepotrivite atrage de la sine consecințe dintre cele mai grave, de la simpla durere până la tulburări ale mersului sau infecții repetate. Dacă astăzi purtăm încălțăminte nepotrivită fără să cunoaștem bine repercusiunile, în alte timpuri cunoașterea repercusiunilor nu era o barieră în a purta încălțăminte nepotrivită.

În China Antică și până în secolul XX, era o practică curentă să modifici picioarele fetelor prin metode astăzi considerate barbarice, atunci considerate o normalitate. Motivele: simțul estetic, frumusețe, atracție.

Citeste mai multe...



Studiu documentar: două treimi din populație poartă încălțăminte nepotrivită

30.07.2021


Membrele inferioare reprezintă una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman, având în componență 62 de oase, dintre care 26 doar la nivelul unui picior. Fără acest angrenaj sofisticat, demn de o lucrare a lui Michelangelo, nu am putea să ne mișcăm în voie și să ne trăim viața la potențial maxim. Celebrul artist italian din perioada Renașterii a spus că piciorul este mai nobil decât pantoful pe care îl încalță.

Citeste mai multe...



7 recomandări pentru alegerea corectă a încălțămintei

26.07.2021


Știai că mărimea piciorului se schimbă de 25 de ori în cursul vieții?

Picioarele noastre sunt într-o continuă schimbare, în special în copilărie și adolescență. Pe de altă parte, cerințele vieții moderne ne pot face să umblăm foarte mult sau să lucrăm în condiții mai solicitante. Apoi, la vârsta a treia, apar schimbările datorate vârstei și acumulării efectelor purtării unei încălțăminte potrivite sau neadecvate în trecut. Iar dacă greutatea ta este mult peste limita normală, cu siguranță acest lucru se va reflecta și la nivelul picioarelor.

Citeste mai multe...



Pierderea în greutate influențează pozitiv structura picioarelor tale. Hai sa vedem impreuna cum!

19.07.2021


Scăderea în greutate este un obiectiv pe care multe persoane îl urmăresc. Fie că este bazat pe un raționament medical, fie din punct de vedere estetic și al încrederii în sine, slăbitul este un obiectiv frecvent întâlnit pentru persoane de diferite vârste.

Citeste mai multe...



Prof. Dr. Andrew Boulton și Prof. Dr. Michael Edmonds, pionieri în managementul piciorului diabetic, numiți membri de onoare ai D-Foot International

11.07.2021


Adunarea Generală a organizației D-Foot International și-a ales de curând noua conducere. Prof. Dr. Vijay Viswanathan este noul președinte pentru următorii doi ani. Mai mult, în cadrul aceleiași ceremonii, Prof. Andrew Boulton și Prof. Michael Edmonds au fost numiți membri de onoare ai D-Foot International.

Citeste mai multe...



Prof. Dr. David Armstrong, premiat ca inovator de top în tratarea ulcerațiilor piciorului diabetic

24.06.2021


Prof. Dr. David Armstrong este primul chirurg podiatru care a primit Premiul pentru Inovație din partea Centrului de Inovare Stevens al Universității California de Sud.

Citeste mai multe...



Riscul de deces este de 6.3 ori mai mare datorită ulcerațiilor la călcâi decât cele la antepicior în rândul persoanelor cu diabet

21.05.2021


Într-un studiu publicat recent, cercetători din Marea Britanie au demonstrat ca locul unde se dezvoltă o ulcerație influențează riscul de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Citește în acest articol care sunt rezultatele acestui studiu și ce trebuie să facă un astfel de pacient când observă o ulcerație la nivelul piciorului.

Citeste mai multe...



Știai că mersul pe jos îmbunătățește creativitatea?

19.05.2021


Ai remarcat persoane care ies la o plimbare ca să poată fi mai creative în proiectele profesionale sau, pur și simplu, să își adune gândurile pentru provocările de zi cu zi? Știința ne arată că mersul pe jos este, într-adevăr, o metodă de a stimula activitatea creierului. Mersul pe jos este ca un antrenament pentru minte, la fel cum este cititul.

Citeste mai multe...



Prezența neuropatiei periferice este frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului

17.05.2021


Neuropatia periferică este caracterizată de pierderea sensibilităților de la nivelul picioarelor (termică, vibratorie, tactilă, dureroasă). Deși este asociată în mod frecvent cu diabetul zaharat, fiind o complicație critică a acestuia, neuropatia periferică poate afecta și persoane cu glicemia în limite normale. Citește mai multe detalii în acest articol.

Citeste mai multe...



“Proiectul Senegal” – centru medical pentru persoanele cu picior diabetic

13.05.2021


“Proiectul Senegal” este o inițiativă recentă a D-Foot International de a dezvolta un centru medical pentru îngrijirea persoanelor cu picior diabetic din Dakar. Te invităm să citești în acest articol despre obiectivele acestui proiect și de ce este un exemplu de urmat, care arată rolul vital al podiatrului în prevenția ulcerațiilor și reducerea numărului de amputații.

Citeste mai multe...



Ritualul spălării picioarelor: o dovadă a iubirii aproapelui

22.04.2021


Cultura îngrijirii picioarelor în diversele sale forme are o istorie îndelungată. De exemplu, știai că în Scriptură picioarele sunt partea din corp cea mai menționată? Asemenea creștinilor, și alte culte religioase (Islamism, Buddhism) din perioada Antichității au fost atente la îngrijirea picioarelor. Ritualul spălării picioarelor a avut un loc special în acea perioadă.

Citeste mai multe...



Asociația de Podiatrie are nevoie de susținerea ta

13.04.2021


Pentru ca Asociația de Podiatrie să poată desfășura activități educaționale, de prevenție și management al tuturor afecțiunilor la nivelul picioarelor este nevoie și de un efort financiar. Te invităm să-ți arăți sprijinul față de persoanele cu diabet prin completarea formularului 230 "Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat".

Citeste mai multe...



Întrebări din partea persoanelor cu Charcot-Marie-Tooth pentru podiatru

07.04.2021


Tratamentul podiatric în atenuarea durerii și simptomelor la persoanele cu boala Charcot-Marie-Tooth este vital. Pentru a afla mai multe informații despre modul în care un podiatru poate diagnostica și trata această boală neurologică, te invităm să consulți acest articol. Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale!

Citeste mai multe...



Podiatria clinică: rolul podiatrului în boala Charcot-Marie-Tooth (CMT)

05.04.2021


Știai că Charcot-Marie-Tooth (CMT) este cea mai frecventă boală neurologică moștenită, cu o incidență echivalentă cu cea a sclerozei multiple? Te invităm să descoperi un articol amplu despre boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) și care este rolul podiatrului în managementul acesteia.

Citeste mai multe...



Simptome clasice ale piciorului Charcot-Marie-Tooth și cum să le tratezi

22.03.2021


Cei afectați de boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) prezintă adesea simptome fizice distincte, care se manifestă la nivelul picioarelor. O prezentare pe larg a simptomelor piciorului CMT și cum pot fi ele tratate poate fi găsită în acest articol. Fii curios și informat pentru sănătatea picioarelor tale!

Citeste mai multe...



73% din persoanele cu picior diabetic și ulcerații severe sunt anemice

19.03.2021


Știai că există o legătură directă între anemie și severitatea ulcerațiilor piciorului diabetic? Prezența anemiei la persoanele cu picior diabetic și ulcerații nu este o veste bună. Anemia poate contribui la înrăutățirea situației, deoarece afectează microcirculația sangvină, iar ulcerațiile se vindecă mai greu.

Citeste mai multe...



Noțiuni generale despre patologia Charcot-Marie-Tooth (CMT)

04.03.2021


Citește în acest articol câteva noțiuni generale despre patologia Charcot-Marie-Tooth (CMT), cum poate podiatrul să depisteze caracteristicile aceste boli și ce terapii există pentru a restabili forța musculară la acești pacienți. Fii curios pentru sănătatea picioarelor tale sau a celor dragi!

Citeste mai multe...



Despre rolul podiatriei în boala Charcot-Marie-Tooth (CMT)

03.03.2021


În mod frecvent, primul semn al bolii Charcot-Marie-Tooth (CMT) îl reprezintă deformările de la nivelul piciorului la copii sau adolescenți. Acestea sunt cauzate de slăbiciuni progresive ale mușchilor din extremitatea inferioară, care provoacă dezechilibru muscular și deformări asociate. Citește aici cum poate ajuta podiatrul în aceste cazuri.

Citeste mai multe...