Verucile plantare 

Caracteristici generale

Verucile plantare (negi) sunt mici excrescențe ale pielii cauzate de un virus. Acesta pătrunde în piele prin tăieturi mici și infectează pielea. Adesea, negii pot fi dureroși și au culoarea pielii, gri deschis, maron, galben sau gri închis.

Cei mai expuși apariției negilor sunt copiii, în principal adolescenții, urmați de adulți. Majoritatea negilor nu cauzează probleme, deoarece sunt benigni, însă sunt dureroși și cauzează neplăceri de ordin estetic.

Cea mai frecventă cauză este mersul desculț pe suprafețe murdare și neigienizate. Poate fi transmis unei alte persoane prin contact direct sau indirect prin contactul cu o suprafață pe care se află virusul respectiv.

 

Tratament

Podiatrul poate îndepărta negii prin proceduri simple, dar considerate manevre medicale.

De regulă, tratamentul verucilor plantare este unul de durată. Poate dura minim 2-3 luni timp în care se efectuează câteva runde de tratament. Tratamentul efectiv implică debridarea zonei afectate, folosirea azotului lichid pentru a elimina veruca și aplicarea unor unguente topice la recomandarea podiatrului. Aceste proceduri sunt de natură medicală. Nu încercați să curățați o verucă de unii singuri prin procedee improvizate. Vă recomandăm să apelați la servicii de podiatrie de specialitate.