Workshop & Hands On - Ischemia Critică a Piciorului la pacienţii cu diabet – Abordări Endovasculare



Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi Asociația de Podiatrie au adus, și în 2017, în atenția specialiștilor cele mai noi date și tehnologii intervenționale legate de abordarea piciorului diabetic la pacienții cu diabet zaharat în cadrul Workshop-ului ”Ischemia Critică a Piciorului la pacienții cu diabet – Abordări Endovasculare”. Evenimentul, care continuă tradiția începută în urmă cu doi ani la Suceava de Dr. Mihai Crețeanu Jr., Coordonatorul Compartimentului Angiograf din cadrul Spitalului Județean Suceava, s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie 2017. Cea de-a IV-a ediție a Workshop-ului  ”Ischemia Critică a Piciorului la pacienții cu diabet – Abordări Endovasculare” a fost deschisă de Dr. Mihai Crețeanu Jr., care a subliniat faptul că evenimentul din 2017 s-a desfășurat în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, accentuând astfel problematica diabetului zaharat și a complicațiilor sale, precum și necesitatea lucrului împreună, a tuturor specialiștilor implicați în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat și picior diabetic, în vederea unui management eficient al acestei patologii.

Manifestarea s-a bucurat de un real succes, fapt demonstrat atât de participarea însemnată, cât și de prezența unor invitați cu renume în diabetologie, picior diabetic, radiologie intervențională, însă și în domenii conexe, atât din țară, cât și din străinătate. Am avut norocul să fiu prezent la toate cele trei ediții anterioare. Sunt prezent și la a patra ediție și pot spune că, este clar, ceea ce se face aici, la Suceava, este un lucru aparte. Acest workshop poate fi considerat un deschizător de drumuri”, a menționat Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu – Președintele Asociației de Podiatrie.

Reprezentanți ai autorităților naționale, prezenți la deschiderea Workshop-ului

Printre invitații prezenți la deschiderea Workshop-ului s-a aflat și Dr. Tiberius Marius Brădățan, Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătății, care s-a arătat extrem de impresionat de modul în care evoluează lucrurile la Suceava în ceea ce privește abordarea pacienților cu diabet și complicații severe ale acestuia.

Spitalul Județean Suceava nu încetează să mă surprindă și să ne surprindă cu ceea ce reușește să realizeze. Tot ce se întâmplă aici nu este decât o dovadă în plus a faptului că se poate face medicină de performanță nu doar în marile centre universitare, ci și acolo unde există suflet, acolo unde există dorința de a face ceva, de a lăsa amprente pentru totdeauna. Iată, este a patra ediție și deja începe să se simtă tradiția aici, în organizarea acestui workshop pe tema piciorului diabetic. Și nu vorbim doar despre tradiție, implicare, dăruire și pasiune, ci și de multă tehnologie implicată. Acest workshop trebuie să devină o manifestare care să polarizeze, dacă putem spune așa, un domeniu al medicinei foarte interesant și foarte important. Avem aici, la Suceava, un centru de excelență, o manifestare care crește de la an la an și care adună tot mai mulți specialiști și aduce în fața publicului această temă importantă. Apreciem implicarea și dăruirea celor de aici, însă și modul în care Spitalul Județean Suceava știe să crească și să stimuleze tinerii și dezvoltarea. În ceea ce privește activitatea de la Ministerul Sănătății, vom încerca să sprijinim cât de mult se poate, și în această direcție, activitatea Spitalului Județean Suceava”, a subliniat Dr. Tiberius Marius Brădățan, Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Alături de Dr. Tiberius Marius Brădățan, în deschidere a luat cuvântul și managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Ec. Vasile Rîmbu, care a îndemnat specialiștii la colaborare și la implicare în vederea înregistrării, în unitățile spitalicești, a unor rezultate comparabile cu cele din străinătate.

Transmisie live din sala de operații

Pe lângă lucrările științifice și prezentările de caz, cei prezenți au putut viziona imagini live din sala de operație, intervențiile fiind realizate de Dr. Mihai Crețeanu Jr. și cei doi invitați speciali din străinătate, Dr. Konstantinos Katsanos - Departamentul de Radiologie, Universitatea din Patras, Grecia și Dr. Mehmet Koray Akkan - Departamentul de Radiologie, Universitatea Gazi din Ankara, Turcia.

Podiatrul, esențial în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic

Importanța și necesitatea echipei multidisciplinare în abordarea piciorului diabetic a fost subliniată și de Prof. Dr. Gheorghe Iana, Președintele Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, precum și de Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu – Președintele Asociației de Podiatrie, care a accentuat importanța podiatrului ca parte a echipei interdisciplinare.

Poți să ai un serviciu de Radiologie Intervențională foarte performant, însă ai nevoie și de serviciul de podiatrie. Încep să apară și la noi astfel de servicii și sper să reușim să le ducem măcar până la momentul în care să aveți podiatrul alături de dumneavoastră, mă refer la specialiștii din radiologia intervențională. Podiatrul este cel care preia sau care aduce o parte dintre serviciile de care are nevoie un pacient cu probleme ale picioarelor”, a declarat Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu.

Aspecte referitoare la ultimele date din ghiduri, viitorul abordării piciorului diabetic și la terapia intervențională, la tehnologiile de ultimă generație, la acești pacienți au fost aduse în prim plan și de Prof. Dr. Mircea Buruian - Șeful Disciplinei de Radiologie și Imagistică Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Prof. Dr. Mihai Ionac – Secretar General Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Conf. Dr. Radu Florin Popa – Președinte ales Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Conf. Dr. Valeriu Bogdan Popa – Președinte ales al Societății Române de Radiologie și Imagistică Medicală, Dr. Horațiu Coman – Chirurg vascular în cadrul Spitalului Martin Luther din Bochum, Germania, Conf. Dr. Magdalena Moroșanu – Medic primar diabetolog, Galați, Dr. Vasile Cepoi – Președinte Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, Dr. Mihai Ardeleanu – Șeful Secției Nefrologie din cadrul Spitalului Județean Suceava.

 

INTERVIURI

Interviu cu Dr. Ramona Caziuc

Doamna Doctor, în cadrul workshop-ului de la Suceava aţi prezentat tema „Education in diabetic foot care”. În ce constă educația pacientului cu diabet?

Educația terapeutică a persoanei cu diabet este un proces continuu, care se desfășoară din momentul diagnosticului pe toată durata vieții. Echipa de îngrijire, care trebuie în mod normal să cuprindă și un asistent educator, are sarcina de a informa pacientul că are diabet – o boală cronică, cu care va trebui să trăiască până la sfârșitul vieții – și că această boală, dacă nu este bine îngrijită – dacă nu sunt eliminați factorii de risc, nu se ating țintele terapeutice propuse –, poate să ducă la complicații cronice, severe și din păcate ireversibile. Toate informațiile trebuie furnizate în decursul consultațiilor; ideal, pacientul nou diagnosticat trebuie să beneficieze de o perioadă de educație intensivă, cu cinci-șase ședințe în care să fie prezentate toate aspectele cuprinse în curricula de educație: dieta pe care trebuie s-o păstreze toată viața, efortul fizic, tratamentul, deprinderea anumitor tehnici și abilități pentru administrarea insulinei sau a altor preparate injectabile non-insulinice, îngrijirea piciorului diabetic, automonitorizarea glicemiilor și ulterior câștigarea încrederii de a-și ajusta dozele de insulină în funcție de rezultatele acestei automonitorizări – sunt foarte multe informații, care ar fi greu de asimilat și de o persoană care nu trece prin șocul de a afla că suferă de diabet zaharat. Educația se poate desfășura individual sau în grup. Este foarte important să fie un proces continuu, în care să fie implicați toți cei care au în îngrijire persoane cu diabet: medicul de familie și asistentul acestuia, medicii de diverse specialități din cadrul echipei de îngrijire – neurolog, cardiolog, ortoped, chirurg vascular, chirurg general, chirurg plastician, radiolog intervenționist, podiatriu - care la noi încă nu există, diabetologul. Așa ar arăta situația ideală, cea în care pacientul cu diabet primește informații utile de la toți acești specialiști la care se prezintă. Niciodată nu știi sigur dacă pacientul din fața ta a aflat, de pildă, că nu are voie să-și încălzească picioarele cu o sticlă cu apă fierbinte sau lângă o sobă – iar dacă nu a auzit, există riscul să aibă o arsură; așa că nu greșești niciodată dacă repeți aceste informații.

Cum putem preveni numărul mare de amputații la pacienţii cu diabet?

Pentru a obține o reducere semnificativă a numărului de amputații trebuie acţionat pe mai multe planuri. În afară de educația terapeutică, este nevoie de un control metabolic foarte strict; respectarea ghidurilor terapeutice este necesară, însă nu suficientă, pentru că tratamentul trebuie personalizat pentru fiecare pacient, în funcţie de vârstă și comorbidități. În îngrijirea piciorului, investigațiile trebuie efectuate în timp util, evitându-se tergiversările – pacientul nu poate fi trimis de la un specialist la altul fără a se adopta o atitudine concretă, pentru că timpul trece, pacienţii își pierd răbdarea, peste tot sunt cozi, și este posibil ca în decurs de 10 zile o leziune inițial insignifiantă să se complice pe terenul diabetic cu imunitate scăzută, să se suprainfecteze și să devină o adevărată dramă.

Care este rolul medicului de familie în îngrijirea piciorului diabetic?

Medicul de familie are un rol foarte important. Nu știu în ce măsură medicii de familie mai au timp, dacă nu sunt și ei, ca și noi, doborâți de hârtii, rapoarte și alte lucruri care au mai puțină legătură cu medicina și cu pacientul. Dar în primul rând ar trebui să descalțe bolnavul și să inspecteze cu atenție piciorul la fiecare consultație; pentru că acest lucru este însă irealizabil, poate fi făcut măcar o dată pe an, la consultațiile de vară – acesta este un lucru esențial, și dacă îl facem, atunci știm cum să procedăm mai departe cu pacientul: îl îndrumăm să facă o oscilometrie sau un indice gleznă-braț, dacă pulsul la arterele pedioase este scăzut, suspectăm că există o problemă, iar dacă piciorul arată bine, consemnăm și îl revedem peste un an. Așadar, rolul medicului de familie în îngrijirea pacientului cu picior diabetic este esențial.

 

Interviu cu Dr. Rodica Perciun

Doamna Doctor, în ce constă managementul bolii arteriale periferice?

Precizarea diagnosticului implică examenul clinic, peste care nu trebuie să trecem, și, ulterior, anumite investigații. Cele mai simple și la îndemâna tuturor și-au pierdut din valabilitate, dacă ne gândim la oscilometrie dar de ani, alte investigaţii au apărut în prim-plan, fiind relativ uşor accesibile în acest moment, dacă ne referim la cele imagistice. Explorările ultrasonografice (color-doppler) spre exemplu, pun diagnosticul anatomic și hemodinamic şi stabilesc perspectiva tratamentului, unul conservativ sau unul de revascularizare. Explorările angiografice care permit revascularizarea prin abord endo-vascular, sunt un alt exemplu de performanţă terapeutică; în egală măsură, chirurgia vasculară răspunde la cerinţele individualizate în materie de boli vasculare. Ne amintim însă că persoanele cu diabet – pot avea neşansa multiplelor complicații și o perspectivă nu întotdeauna bună prin comparație cu populația nediabetică. Acest context cere mai multe trepte pentru formularea cu acurateţe a diagnosticului şi în consecinţă, nuanţarea tratamentului corespunzător aplicat, de regulă, de o echipă multidisciplinară.

Cum putem vindeca ulceraţiile?

Ulceraţiile pe care pacienţii cu diabet sunt mai predispuşi să le aibă apar pentru că se află la intersecţia co-afectării micro- macrovasculare de cele mai multe ori exprimată la nivelul membrelor pelvine. Aşadar, ignorând unul din aspecte, ulcerația va fi foarte greu de vindecat. Este necesar să fie implicată o colaborare mai amplă între profesionişti care, în opinia mea, vor stabili priorităţile în materie de terapie aplicată. Ulceraţia poate fi vindecată dar, dacă se depăşeşte un anumit stadiu, atunci această vindecare, uneori incompletă, poate conduce la recidive extensive şi de profunzime. Procesul osteitic, cu dezagregare şi infecţie osoasă, implică tratamente chirurgicale, antiinfecţioase, active vascular şi uneori de reconstrucţie cutanată sau ortezare/protezare. Când, din diverse motive, actul terapeutic este temporizat, (şi încă vedem acest fenomen din păcate), este ameninţată integritatea anatomică a membrului afectat şi chiar speranţa de viaţă a pacientului. Contribuţia pacientului în ceea ce priveşte regulile de supravieţuire cu astfel de leziuni este esențială. Sunt reguli educaţionale specifice care, aplicate constant, pot chiar preveni situaţiile patologice amintite.

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în îngrijirea piciorului persoanei cu diabet?

În mod normal, rolul echipei este unic şi definitoriu. Rareori, un singur specialist poate avea o contribuţie definitivă asupra unui aspect morbid pe care pacientul îl prezintă. De regulă, trebuie luate în considerare interfeţele specialităţilor diferite, aşa că echipa este în prim-plan când este vorba de îngrijirea unei persoane cu multiple afecţiuni. Pacientul cu diabet se poate confrunta cu boala macrovasculară exprimată coronarian sau cerebral sau la nivelul membrelor şi al organelor interne. Astfel formulând, am definit specialităţile implicate. Uneori, sunt afectate simultan vasele mici, vezi expresia microvasculopatiei retiniene, renale, cerebrale, miocardice, a nervilor etc.). Infecţiile, de asemenea, se pot suprapune. Cu alte cuvinte, morbidităţile pot fi mult mai multe decât cele pe care le poate sesiza/diagnostica şi îngriji un singur specialist într-un anumit moment, așa că trebuie să le introducem într-un context mult mai larg asumat, de dorit, de specialiştii cu competenţele cerute de situaţia dată.