În cadrul DFCONline 2020 a fost lansată Societatea Americană de Salvare a Membrelor (ALPS)



Interviu cu Prof. Dr. David Armstrong, SUA

Fondator DFCon

Preşedinte ALPS

DFCon este una dintre cea mai importanta conferință interdisciplinară internațională dedicată piciorului diabetic. Anul 2020 a marcat organizarea celei de a 21 a editii. În anul 2020, conferinţa s-a desfăşurat în mediul online și a inclus un spectru larg de vorbitori, care se ocupă de îngrijirea piciorului diabetic. În cadrul conferinței, au avut loc prezentări clinice, discuții de grup, sesiuni de întrebări, simpozioane cu teme specializate și workshop-uri despre diagnosticul piciorului diabetic, cât şi metode de prevenire a amputațiilor.

Domnule Profesor, ce ne puteţi spune despre DFCONline 2020?

Aproximativ 641 de medici, chirurgi, oameni de știință, ingineri și asociații lor din peste 50 de țări au participat în 2020 la Simpozionul Internațional pentru Piciorul Diabetic (DFCon). Simpozionul a fost supranumit “#DFCONline” datorită caracterului virtual impus de contextul pandemic global. Co-președinții David G. Armstrong, reprezentant al USC, Joseph L.Mills, reprezentant al  Baylor College of Medicine, și Michael S. Conte, reprezentant al UCSF, au întâmpinat un grup renumit de speakeri din fiecare colț al lumii pentru a discuta pe teme diverse, cum ar fi viitorul chirurgiei vasculare și podiatrice, dispozitive robotice ce pot fi purtate de pacienți, elemente de biomecanică, cât și abordări interdisciplinare.

DFCONline 2020 a oferit participanților oportunități noi de a interacționa cu experţii din domeniu. S-a creat un mediu potrivit pentru schimburi de idei, tehnici și abordări. A fost o provocare pentru noi toţi, respectiv redefinirea rolului unui congres medical în secolul 21. Medicul de acum 20 de ani este diferit de medicul de astăzi. În momentul de față, avem acces la o cantitate imensă de informații. În 2020 la DFCon, au fost abordate o serie de teme noi și de actualitate, cum ar fi terapii endovasculare de ultimă generație, grefe de piele cu aplicare prin spray, concepte de sociomicrobiologie, materiale textile e-inteligente, terapie fagică, realitate augmentată și senzori implantabili pentru monitorizarea pacienților.

Cine a fost premiat în cadrul conferinţei?

Stephanie Wu, DPM, MSc și Decan al Şcolii de Medicină Podiatrică din cadrul Universității de Medicină și Științe Rosalind Franklin a fost premiată pentru activitatea depusă în scopul salvării membrelor inferioare la nivel global.

În cadrul DFCONline 2020, aţi lansat Societatea Americană de Salvare a Membrelor. Care este rolul acestei Societăţi (ALPS)?

Ştim că la fiecare 20 de secunde cineva pierde un membru la nivel mondial ca urmare a complicațiilor diabetului. Mai mult, la fiecare 20 de secunde are loc această tragedie, care duce la scurtarea vieții și la limitarea potențialului cuiva. Noi, clinicienii cărora ne pasă de această problemă, lucrăm împreună ca să putem schimba acest lucru. Aceasta este motivația din spatele ALPS. Ne dorim să fim acel factor de legătură interdisciplinar, care să contribuie la eliminarea amputațiilor în situațiile unde acestea ar putea fi prevenite. Deși suntem o organizație cu sediul în SUA, ne dorim să avem membri clinicieni din toată lumea.

Cum vedeţi viitorul podiatriei la nivel mondial? Dar în România?

Suntem convinși de faptul că viitorul podiatriei la nivel mondial este unul strălucit. Nicăieri nu cred că podiatria poate avea un viitor mai bun decât în România, unde nevoia de a salva picioare de la amputare este foarte mare. Pe de altă parte, eforturile de a promova podiatria ca și specialitate medicală sunt cel puțin la fel de mari.

Cum vedeţi evoluţia DFCon?

DFCon este o conferință unică, întrucât permite interacțiunea cu clinicieni și oameni de știință de renume mondial, care lucrează atât cu metode și tehnici cunoscute și consacrate, cât și cu tehnici, și cu tehnologii de ultimă generație.

În fiecare an, DFCon a avut un număr mare de speakeri cunoscuți, care au prezentat rezultate științifice și abordări noi. De-a lungul anilor, DFCon a fost considerat cel mai important eveniment științific și educațional ce vizează piciorul diabetic, însă acest lucru nu înseamnă că nu avem ambiții mai mari. Noi sperăm că vom continua să generăm inovații și progrese în domeniul nostru printr-o colaborare și învățare comună.