Podiatria îmbunătățește calitatea vieții tuturor celor cu afecţiuni ale piciorului



Interviu cu Ivan Farrugia

Vicepreşedinte Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP)

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie din Malta

Domnule Farrugia, cu ocazia Zilei Mondiale a Podiatriei 2020 aţi început o campanie de conştientizare la nivel global. Care este scopul acestei campanii?
În opinia mea, această campanie este una dintre cele mai importante campanii de conștientizare în domeniul sănătății la nivel global. Scopul este să atragem atenția asupra importanței educării oamenilor pentru a ajuta la menținerea sănătății picioarelor. Majoritatea oamenilor au un nivel de educație care îi face să aibă grijă de vederea lor, de igiena orală, de îngrijirea părului, însă foarte puțini au același nivel de atenție legat de picioare. Din cauza faptului că în marea majoritate a timpului picioarele noastre se află în pantofi și nu sunt la vedere, mulți oameni tind să le acorde o importanță mult mai mică. Această campanie este extrem de importantă și are ca scop să transmită un mesaj clar tuturor oamenilor – picioarele și starea lor contează. Dacă avem o patologie sistemică, trebuie să avem în vedere modul în care aceasta poate afecta picioarele noastre.

Care este situația podiatrului la nivel global?
În prezent, podiatria se află încă într-o perioadă de dezvoltare și de îmbunătățire. Este o perioadă de tranziție în care se stabilesc legături cu alte profesii din domeniul sănătății, cu scopul de a crea echipe interdisciplinare și multidisciplinare încât să aducă beneficii pacienților.

În prezent, FIP-IFP are 28 de țări membre. Scopul nostru este să creem o platformă comună pentru toți profesioniștii din domeniul podiatriei la nivel global. FIP-IFP face eforturi pentru a putea aduce informații de ultimă oră membrilor săi. Ideea este de a aduce cele mai recente și inovative elemente de educație și practică din domeniul podiatriei. Astfel, vom putea să menținem standardul practicii podiatrice la un nivel cât mai înalt. Podiatria are numeroase ramuri – de la podiatrie pediatrică la podiatrie geriatrică și vizează o plajă largă de afecțiuni de la probleme legate de complicațiile diabetului la elemente legate de patologii biomecanice, vasculare, musculoscheletale, chiar și elemente de medicină sportivă. Este o profesie care oferă servicii specializate unui mare număr divers și heterogen de pacienți.

Care este rolul podiatrului în echipa multidisciplinară?

Rolul podiatrului este unul vital într-o echipă multidisciplinară, care are în îngrijire o persoană cu diabet zaharat. Podiatrii și implicarea lor pot literalmente să salveze membrul unui pacient și prin acest lucru contribuie la salvarea vieții acestuia. Oamenii care suferă de diabet zaharat, dacă acesta nu este controlat, pot dezvolta ulcerații plantare.

Recent am citit că National Health Service (NHS Anglia) cheltuie în jur de 650 milioane de lire pe an numai pe ulcerațiile plantare. Ele apar ca urmare a unei îngrijiri deficitare a piciorului, ca urmare a pantofilor care nu au mărimea potrivită sau a unor traume. Podiatrii sunt esențiali în echipele multidisciplinare, deoarece ei sunt cei care lucrează cu pacienții la risc de complicații la nivelul piciorului.

Ca vicepreședinte al FIP-IFP – de ce este profesia de podiatru atât de importantă?

După mai mult de 22 de ani petrecuți în această profesie, eu sunt de părere că podiatria redă mobilitatea și libertatea de mișcare multor pacienți. Indiferent de patologie, de la simpla unghie încarnată până la patologiile mai complexe oamenii vin la noi de multe ori cu dureri mari și pleacă din clinică fără această povară. De la fasciita plantară dureroasă până la o nevrită digitală plantară un podiatru poate să ajute și să ofere opțiuni terapeutice – fie că vorbim de o orteză sau de o infiltrație. Așa cum am menționat anterior, podiatria are multe ramuri și deci atinge viețile unui număr mare de oameni. În cele din urmă, podiatria îmbunătățește calitatea vieții tuturor celor care se adresează podiatrului și beneficiază de serviciile sale.