Centrul Multidisciplinar de Îngrijire a Piciorului Diabetic



Interviu cu Dr. Paula Pavel

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic Militar de Urgență ‘Dr. Constantin Papilian’ Cluj-Napoca

 Foto Interviu cu Dr. Paula Pavel

Doamna Doctor, cât de importantă este abordarea multidisciplinară a piciorului diabetic în Centrul de Îngrijire a Piciorului Diabetic?

Problemele piciorului la persoanele cu diabet produc tragedii personale majore. Mai mult decât atât, afectează familia pacientului și plasează o sarcină financiară substanțială asupra sistemelor de asistență medicală și asupra societății în general.

Abordarea multidisciplinară a problemelor piciorului diabetic este benefică pentru pacienți și, totodată, necesară pentru un management optim și o prevenție eficientă a complicațiilor. În mod colectiv, echipa multidisciplinară ar trebui să-și canalizeze eforturile spre restabilirea și menținerea unei extremități inferioare fără ulcerații, având drept ultim scop, salvarea membrului funcțional.

Ideal este ca această echipă să funcționeze în cadrul aceleiași instituții medicale, pentru a nu tergiversa adresabilitatea pacientului către consulturi interdisciplinare și a prelungi momentul inițierii terapiei adecvate.

Organizarea de Centre specializate în îngrijirea piciorului diabetic sunt recomandate de toate forurile internaționale implicate în gestionarea acestei probleme. În primul rând, trebuie găsită deschiderea și resursele medicale umane și materiale, care să poată pune bazele unei astfel de structuri. Apoi, această structură trebuie recunoscută oficial de către Ministerul Sănătății și înglobată în structura unei unități medicale.

În cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență "Dr. Constantin Papilian" Cluj există toate specialitățile medicale și chirurgicale implicate în gestionarea problematicii piciorului diabetic. Există deschidere, voință și un colectiv dornic de muncă în echipă. Bazele acestui proiect au fost puse în urmă cu doi ani, iar recunoașterea oficială a fost făcută în toamna anului trecut.

Am avut, de asemenea, onoarea de a fi nominalizați printre cei cinci finaliști ai competiției Romanian Healthcare Awards 2020, fapt care ne-a confirmat valoarea proiectului și atenția pe care o are în acest moment pe plan național și internațional problematica piciorului diabetic și răsunetul la nivelul forurilor implicate în gestionarea politicilor de sănătate națională.

Structura Centrului înglobează componenta ambulatorie, strucura de spitalizare de zi și continuă, în cadrul cărora pacientul beneficiază de consulturile multidisciplinare, tratament specific, educare și consiliere psihologică.

Suntem la început. Suntem într-un continuu proces de dezvoltare, dar, din păcate, situația epidemiologică actuală nu a fost în favoarea noastră. Sperăm la un an în care razele de soare să se întrevadă pentru pacienții noștrii și să reușim să ne atingem toate obiectivele propuse.