Radiologia intervențională în contextul pandemiei COVID-19



Interviu cu Dr. Mihai Crețeanu Jr.

Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou, Suceava

Foto Interviu cu Dr. Mihai Crețeanu Jr.

Domnule Doctor, ce este radiologia intervențională?

Radiologia intervențională este o supraspecializare a radiologiei și imagisticii medicale. În acest moment, există și o societate profesională, mai exact Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, ai cărei membri sunt cei care fac această supraspecializare în neuroradiologie intervențională. Tehnicile utilizate în radiologia intervențională oferă noi opțiuni de tratament, care sunt prezente de peste 20 de ani la nivelul țării noastre, astfel încât pacienții să fie tratați cu un risc mai mic și să rămână în spital un timp mult mai scurt.

În ce zone ale organismului se poate interveni prin radiologie intervențională?

Procedurile de radiologie intervențională pot fi utilizate la toate sistemele de organe din corpul omenesc. Iar tehnicile care s-au dezvoltat sunt atât vasculare, tehnici de radiologie intervențională, cât și non-vasculară, cum ar fi puncțiile, drenajele, ablațiile, radiofrecvență sau crioablație.

În cazul piciorului diabetic se poate aplica radiologia intervențională?

Radiologia intervențională intervine în îngrijirea piciorului diabetic, în momentul în care componenta vasculară își face apariția. Componenta vasculară este evaluată atât prin metode non-invazive, cum ar fi indicele gleznă-braț, iar apoi prin tehnici imagistice, ecografia Doppler. Următoarele investigații care i se propun pacientului, și trebuie efectuate, sunt investigații performante, cum ar fi angio-CT-ul, angio-RMN-ul și, nu în ultimul rând, tehnica gold standard, angiografia.

Care sunt avantajele radiologiei intervenționale?

Ca și avantaje, radiologia intervențională se identifică prin rapiditatea atât a diagnosticului, cât și a oportunităților de tratament minim invaziv. Tratamentul minim invaziv înseamnă desfundarea vaselor, în principal cele de sub genunchi, vase de câțiva milimetri, care sunt, de multe ori, inabordabile chirurgiei vasculare clasice. Dintre avantaje, aș menționa din nou timpul scurt de spitalizare, una sau două zile. Pacienții pretabili sunt cei care de multe ori sunt refuzați sau au contraindicații pentru intervenții chirurgicale deschise, iar beneficiile se văd imediat prin faptul că pacientul poate să nu mai simtă durerea pentru care s-a prezentat la spital, iar în zilele următoare ulcerația, rana de la picior, începe să se vindece.

Care este perspectiva specialistului în radiologie intervențională în ceea ce privește piciorul diabetic?

Perspectiva specialistului în radiologie intervențională cu privire la abordarea patologiei piciorului diabetic se face doar în echipă multidisciplinară. Este o echipă pe care o promovăm și o susținem necondiționat. Această echipă este formată din medic diabetolog, chirurg vascular, neurolog, podiatru, medic de familie, ortoped și asistent medical. Fiecare dintre acești specialiști are un rol bine definit în cadrul echipei. Important este ca pacientul să se prezinte din timp la unul dintre membrii echipei multidisciplinare, astfel încât să intre în evaluarea oportunităților de tratament cât mai repede.

Care este rolul podiatrului în echipa multidisciplinară?

Sănătatea picioarelor este fundamentală pentru bunăstarea întregului organism, iar pentru a avea picioare sănătoase avem nevoie de podiatru. Podiatrul este specialistul medical care se ocupă de îngrijirea picioarelor şi are un rol esenţial în echipa multidisciplinară. El ar trebui să lucreaze cu pacientul înainte ca acesta să dezvolte o ulceraţie şi este tot timpul alături de pacient, înţelegând nevoile acestuia. Podiatrul are un rol cheie asupra calităţii vieţii pacienţilor, ajutându-i  să rămână activi şi integraţi în societate.

Cum vedeţi colaborarea cu podiatrul?

Colaborarea dintre radiologia intervențională şi podiatrie este foarte importantă. Podiatrul este alături de pacient. El este cel care face trimiteri către toate celelalte specialități de care are nevoie pacientul, inclusiv cea de radiologie intervențională. Podiatria este şi va fi necesară, întrucât ea se concentrează nu numai pe tratament, ci şi pe prevenţie. Prevenţia este în directă și strânsă legătură cu educaţia şi trebuie să educăm activ și terapeutic pacienţii. Este imperios necesar să ne asigurăm că aceştia respectă măsurile de prevenţie pe termen lung. Podiatrul ajută la reducerea numărului de amputaţii şi salvează vieţi.

Cum a fost afectată activitatea medicală pe parcursul pandemiei de COVID-19, pe care încă o traversăm?

Din păcate, Suceava a fost primul oraș din România care a intrat în carantină în martie anul trecut. Activitatea noastră a avut extrem de mult de suferit. Astfel, spitalul a fost închis pacienților cronici care veneau și ni se adresau pentru tratamente minim-invazive. A fost extrem de greu ca pacienții să își găsească un loc unde să se trateze. Pandemia a adus pe tapet telemedicina, dar piciorul diabetic nu poate fi neapărat evaluat și tratat prin telemedicină. Pe de altă parte, pacienților le-a fost și frică să se adreseze spitalelor pentru leziunile pe care le prezentau, au stat acasă până în cele mai avansate situații și au ajuns, din păcate, direct la amputație. Per ansamblu, întreaga activitate medicală s-a schimbat dramatic în această perioadă.

Care a fost impactul pandemiei asupra radiologiei intervenționale?

În această perioadă, am activat, cu excepția carantinei de la începutul pandemiei, de două săptămâni, în tot ce înseamnă radiologie. Iar undeva de la jumătatea lunii iunie - începutul lunii iulie ne-am reluat treptat activitatea și în radiologia intervențională. Situațiile cu care ne-am confruntat au fost cu totul și cu totul noi. Și mă refer atât la pacienții care prezentau infecția COVID-19, cât și la cei care asociau și o patologie vasculară periferică. Situațiile cele mai neobișnuite au fost cazurile de hemoragii, ca urmare a tratamentului anticoagulant sau a unor tromboze extrem de agresive. Per ansamblu, a fost o perioadă atât de învățare, de adaptare și de schimbare a tot ceea ce înseamnă mentalitate în tratamentul pacienților.

Spuneați că perspectiva specialistului în radiologie intervențională cu privire la abordarea patologiei piciorului diabetic se face doar în echipă multidisciplinară. Cât de importantă este echipa multidisciplinară?

La nivelul Spitalului Județean Suceava, am fost printre promotorii și inițiatorii echipelor multidisciplinare, mai ales cu un focus pe îngrijirea piciorului diabetic. Din 2013 facem evenimente locale adresate specialiștilor din cadrul echipei. Acestea sunt foarte importante în contextul în care persoana cu diabet este un pacient cu patologie pluridisciplinară. Atunci când echipa funcționează, pacientul beneficiază de toate opiniile colegilor din cadrul echipei. În ceea ce privește telemedicina, ne ajută în vizualizarea unor imagini atât a piciorului, cât și imagistice, dar și în obținerea unor opinii din partea colegilor. Rezultatele încep să se vadă din ce în ce mai mult în toate centrele în care echipa multidisciplinară este prezentă.