Viitorul medicinii podiatrice



Interviu cu podiatru Lee C. Rogers

Președinte American Board of Podiatric Medicine, SUA

 Foto Interviu cu podiatru Lee C. Rogers

Domnule Rogers, cum vedeți viitorul podiatriei în lume? Dar în România?

Medicina podiatrică este atât o specialitate medicală, cât și o profesie cu statut special. În România, datorită eforturilor depuse de către Asociația de Podiatrie, profesia de podiatru este una consacrată și recunoscută în mod legal. În acest moment, România poate să aducă în țară podiatri din toată Europa. Pentru a-și crea capacitatea de a forma proprii podiatri, astfel încât să răspundă nevoii pentru această profesie, România va trebui să creeze un program de studiu la nivel național. Dacă vrem să vorbim despre podiatrie, trebuie să punem lucrurile în acest context. Înainte de pandemia COVID-19, lumea se confrunta cu o altă pandemie, o pandemie care va exista multă vreme după ce vom reuși să controlăm COVID-19. Este vorba de pandemia de diabet. Excluzând COVID-19, patologiile cronice, printre care se numără diabetul și bolile cardiovasculare, au devenit principalele cauze de mortalitate și morbiditate la nivel mondial. Și din păcate asta nu este tot. Din momentul în care un pacient suferă o amputație majoră, riscul de deces este de 70% pentru următorii 5 ani, un prognostic mult mai sumbru decât majoritatea cancerelor.

Ce s-a întâmplat pe durata pandemiei COVID-19?

Pe durata pandemiei COVID-19, podiatrii au fost nevoiți să răspundă nevoilor pacienților și s-au aflat în linia întâi. Acest lucru a fost necesar, întrucât un pacient cu diabet are o șansă mult mai mare de a deceda ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2. Rolul podiatrului în timpul pandemiei s-a concentrat pe îngrijirea celor cu risc crescut de ulcerație plantară și amputație într-un context cu risc cât mai mic din punct de vedere al posibilei expuneri la COVID-19. Scopul a fost de a ține pacienții departe de spital și de a evita expunerile inutile la un potențial risc. Recent am publicat un editorial în Jurnalul Asociației Medicale de Podiatrie din America cu titlul "Diabetes-related amputations; A pandemic within a pandemic," (Amputațiile legate de diabet – o pandemie în pandemie) unde am trecut în revistă și analizat datele publicate în studii din Italia, Olanda și SUA. Se pare că riscul de amputație a crescut dramatic pe perioada pandemiei, devenind de 10 ori mai mare în unele locuri.

Ce a determinat această creștere?

Această creștere este cauzată de perturbarea abordării multidisciplinare, în echipă, a pacienților cu ulcerații plantare, cu necroze, cu infecții, dar și datorită reticenței pacienților de a se adresa sistemului de sănătate pe perioada pandemiei. Însă, podiatrii sunt bine poziționați în sistem și pot controla această pandemie secundară, de amputații cauzate de diabet, mai ales în această perioadă dificilă.