Neuropatia diabetică, complicația tăcută a diabetului zaharat



Rolul echipei multidisciplinare în abordarea persoanei cu diabet zaharat

Interviu cu Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu

Interviu cu Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu

Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat și care poate afecta toate structurile sistemului nervos central. Prin neuropatie diabetică se înțelege afectarea nervoasă datorată tulburărilor metabolice specifice acestei boli. Cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică este cea periferică, simetrică, senzitivo-motorie.

Cum o diagnosticăm?

Diagnosticul neuropatiei diabetice este în principal un diagnostic clinic. Combinația dintre simptomatologia tipică și simetrică, pierderea sensibilităților distale sau anumite semne tipice în absența simptomelor la un pacient cu diabet zaharat reprezintă un tablou foarte sugestiv pentru neuropatia diabetică periferică și nu necesită o evaluare suplimentară sau îndrumarea pacientului către alt specialist. Diagnosticul se bazează pe o anamneză detaliată, examen clinic și testări ale sensibilităților (pentru evaluarea fibrelor nervoase mici: testarea sensibilităților termice și dureroasă; pentru evaluarea fibrelor nervoase mari: verificarea reflexelor și testarea sensibilităților vibratorie, presionale și propriocepția). În practica clinică, se folosesc și scoruri compozite pentru diagnosticul neuropatiei diabetice periferice, cum ar fi scorul TORONTO.

De ce neuropatia diabetică este numită complicația tăcută a diabetului zaharat

Jumătate dintre formele de neuropatie diabetică periferică sunt asimptomatice, adică pacienții nu prezintă simptomatologie neuropată. Afectarea fibrelor nervoase senzitive determină o pierdere progresivă, inițial a sensibilității profunde, vibratorii, apoi a sensibilității pentru durere. În fazele avansate, însă, se ajunge la o anestezie practic completă a piciorului. Aceasta îl face foarte vulnerabil la orice agresiune mecanică, chimică sau fizică externă. Iar acest lucru ne amintește cu siguranță de Paul Brand, care spunea că durerea este darul pe care nimeni nu-l dorește.

Știm neuropatia diabetică duce la amputații. Cum putem reduce numărul de amputațiiCare este povara acestor consecințe?

Pentru a reduce numărul de amputații în rândul persoanelor cu diabet zaharat este important să ne axăm pe prevenție și screening. Dintre factorii cu rol major în apariția amputațiilor de membre inferioare amintim neuropatia diabetică, boala vasculară periferică, ulcerația piciorului și infecția. Fiecare dintre acești factori poate fi prevenit și se pot lua măsuri pentru a se evita evoluția nefavorabilă. Astfel, un control optim, precoce, constant al diabetului este esențial pentru prevenirea complicațiilor cronice specifice induse de această boală, inclusiv neuropatia diabetică. Un screening precoce, consecvent pentru neuropatia diabetică și boala arterială periferică la persoanele cu diabet zaharat poate reduce semnificativ riscul pentru amputațiile de membre inferioare. Jumătate dintre pacienții cu neuropatie diabetică sunt asimptomatici, astfel încât nu ne putem baza pe prezența simptomelor specifice neuropate pentru a stabili diagnosticul de neuropatie diabetică. În cazul apariției unei ulcerații la nivelul picioarelor, trebuie intervenit rapid, pentru a se preveni sau trata corespunzător o eventuală infecție, care datorită structurii compartimentale a piciorului se poate extinde foarte rapid. Îngrijirea corectă a picioarelor reprezintă un alt aspect deosebit de important pentru reducerea riscului de amputații, iar persoanele cu diabet zaharat trebuie educate pentru a afla cum să-și îngrijească în mod corect picioarele, zilnic, la domiciliu.

Amputația de membre inferioare este una dintre cele mai debilitate consecințe ale diabetului zaharat, fiind o povară covârșitoare nu numai pentru persoana afectată, cât și pentru familia acesteia și pentru sistemul de sănătate. În următorii 2 ani, după o amputație majoră peste 50% dintre pacienți vor suferi o amputație la celălalt picior, iar rata mortalității la 5 ani,  după o amputație de membru, este de 68%.

Care sunt cele 5 recomandări din partea IWGDF (Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic)?

Grupul Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic recomandă 5 măsuri de bază ce trebuie luate în considerare pentru prevenirea ulcerațiilor:

  • Identificarea piciorului la risc
  • Inspecția regulată, adică să dăm jos pantofii pacienților noștri
  • Să educăm pacienții, familia și nu în ultimul rând personalul medical în legătură cu îngrijirea corectă a picioarelor
  • Alegerea unei încălțăminte corespunzătoare, adaptată piciorului
  • Controlul și tratamentul factorilor de risc

Care este rolul echipei multidisciplinare în abordarea persoanei cu diabet zaharat

Aceste servicii descrise mai sus ar trebui oferite de către o echipă de profesioniști din domeniul sănătății, pregătiți corespunzător pentru a aborda aceste cinci elemente, ca parte a îngrijirii integrate a persoanelor cu risc crescut de ulcerații. Abordarea multidisciplinară a persoanei cu diabet zaharat este esențială pentru prevenirea amputațiilor, deoarece doar printr-o colaborare interdisciplinară pacienții noștri pot beneficia de servicii integrate și adaptate propriilor nevoi și implicit de o calitate mai bună a vieții. Această echipă multidisciplinară, pe lângă specialiștii bine-cunoscuți de noi, medic de familie, neurolog, diabetolog, kinetoterapeut, specialist de reabilitare medicală, psiholog, infecționist, chirurg cardiovascular, ar trebui sa cuprindă, în mod obligatoriu, și un podiatru.

De ce este important podiatrul în echipa de îngrijire a piciorului diabetic

Includerea unui podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic poate să reducă semnificativ riscul de amputații. Printre competențele specialistului în podiatrie se numără evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screening-ului de neuropatie (testarea sensibilităților) și arteriopatie (indice gambă-braț), evaluarea încălțămintei, cât și oferirea de recomandări în acest sens. În același timp, podiatrul se ocupă și de realizarea educației specifice, tratarea preventivă a piciorului diabetic și oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic (tăierea unghiilor, înlăturarea clavusului sau a zonelor de hiperkeratoză intră tot în activitățile specifice podiatrului). Podiatrul este cel care realizează și operațiunile de debridare la nivelul picioarelor, tratamentul infecțiilor și al ulcerațiilor, sub îndrumarea unui medic, tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice și speciale, castinguri (cizme gipsate).

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com