Piciorul între inginerie, artă și medicină



Interviu cu Asist. Univ. Dr. Cristian Paul Dan și Asist. Univ. Dr. Dragoș Apostu

 

În perioada 23-24 iulie 2021, Asociația de Podiatrie a organizat, în format online, cea de-a patra ediție a Școlii de Vară în Podiatrie. Această manifestare științifică s-a adresat profesioniștilor din domeniul medical (medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți sau podiatri) care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu probleme de picior în general și, în special, a persoanelor cu diabet zaharat.

În cadrul Şcolii de Vară în Podiatrie au avut loc sesiuni de prezentări, de întrebări și răspunsuri, precum și prezentări de caz dedicate diverselor patologii de la nivelul piciorului. Temele abordate au fost despre managementul piciorului diabetic (abordarea vasculară, îngrijirea plăgilor, examinarea piciorului diabetic etc.), Hi-Tech în piciorul diabetic, noțiuni de biomecanică a piciorului, analiza mersului, analiza încălțămintei, curiozități din domeniul podiatriei, podiatria la copii și vârstnici, podiatria în criminalistică.

De ce este important piciorul?

Dragoș Apostu  - Piciorul este partea corpului care suportă cea mai mare presiune în timpul activităţii fizice. Ca să fac o analogie, piciorul reprezintă atât suspensiile, cât şi anvelopele unui automobil. Aşa că importanţa este de la sine înţeleasă.

Cristian Paul Dan - Fiecare dintre noi a avut la un moment dat în viață o problemă la nivelul picioarelor. Şi cu toții știm cât de dificile au fost zilele respective în care nu puteam sau nu aveam voie să ne folosim picioarele. Fără picioare sănătoase viețile noastre ar fi mai triste și orizonturile mai restrânse.

Cum ne protejăm piciorul de agresiunile externe?

Dragoș Apostu - Piciorul omului a parcurs o serie vastă de modificări de-a lungul timpului pentru a face faţă la un număr mare de agresiuni externe. Motiv pentru care ceea ce trebuie să facem este să nu intervenim negativ, astfel încât să scădeam capacitatea lui de a face faţă acestor agresiuni. O astfel de modalitate este reprezentată de utilizarea unei încălţăminte potrivite şi antrenarea muşchilor şi a structurilor proprii piciorului prin mersul fără încălţăminte, ori de câte ori este posibil.

Cristian Paul Dan - Picioarele sunt concepute astfel încât să interacționeze cu mediul natural fără să sufere leziuni. În situațiile în care mediul înconjurător prezintă amenințări pentru picioare, o încălțăminte potrivită ne poate salva de multe neplăceri.

Cum să ne alegem încălţămintea?

Dragoș Apostu - Încălţămintea ideală din punctul meu de vedere, include trei elemente: 1) lipsa înălţării călcâiului, talpa fiind plată (majoritatea pantofilor prezintă o înălţare a călcâiului, de multe ori fiind insesizabilă); 2)  flexibilitatea (talpa să nu fie rigidă şi de o grosime importantă); 3) lat în partea din faţă a piciorului (pentru a permite piciorului să efectueze o propulsie corespunzătoare).

Cristian Paul Dan - Pe lângă cele amintite de Dragoş mai sus, cred că încălțămintea potrivită trebuie:

  1. Să fie adaptată picioarelor noastre, nu picioarele să fie cele care se adaptează;
  2. Nu dau acel sentiment de ”libertate”  picioarelor în momentul în care ne descălțăm;
  3. Oferă protecție.

Ce înseamnă un mers corect?

Cristian Paul Dan - Pentru un mers corect din punct de vedere biomecanic, avem nevoie de picioare sănătoase și funcționale. Piciorul are 3 arcade dintre care 2 sunt fixe, iar una ajută la creșterea echilibrului prin adaptare la tipurile sol și la distribuirea forţelor pe o suprafață cât mai mare.  Prin balansarea perfectă între 3 puncte de echilibru (călcâi, antepicior lateral, antepicior medial), piciorul face posibil mersul. 

Ce se întâmplă în cazul persoanelor supraponderale?

Cristian Paul Dan - Fiecare kg forță care acționează la nivelul ţesuturilor moi de la nivelul piciorului produce o leziune traumatică direct proporțională cu intensitatea forței și intervalul de timp în care aceasta acționează.

Dragoș Apostu -  Toate presiunile de la nivelul piciorului se intensifică semnificativ, motiv pentru care orice slăbiciune a piciorului va fi taxată de către greutatea suplimentară.

Ce ar trebui să ştim despre haluce valg?

Cristian Paul Dan - În ceea ce priveşte această patologie avem 3 posibilități: să prevenim, să suportăm sau să tratăm. Eu personal prefer prevenția prin alegerea încălțămintei potrivite, antrenarea musculaturii intrinseci a picioarelor și păstrarea mobilității la nivelul articulațiilor picioarelor.

Dragoș Apostu - Halucele valg reprezintă o modificare patologică a halucelui (degetul mare al piciorului), fiind cunoscut în limbaj popular drept "mont". Cauzele sunt multiple, cele mai frecvente fiind reprezentate de predispoziţia genetică, tipul de încălţăminte utilizată şi poliartrita reumatoidă.  Halucele valg poate duce la durere şi o limitare a activităţii fizice, evoluţia fiind de cele mai multe ori progresivă. Există în prezent două tipuri de tratamente pentru această patologie: tratamentul conservativ şi cel chirurgical. Tratamentul conservativ include modificarea încălţămintei şi utilizarea diferitelor orteze, însă au un efect nul asupra vindecării patologiei şi un efect limitat asupra opririi în evoluţie. Tratamentul chirurgical este în prezent singura opţiune care poate trata această patologie. Dezavantajul tehnicilor utilizate în majoritatea cazurilor implică durerea crescută şi limitarea mersului după operaţie, cicatricea postoperatorie de aproximativ 8 cm, precum şi rata crescută de reapariţie a patologiei. Aceste dezavantaje scad interesul pacienţilor pentru tratamentul chirurgical. Din fericire însă, tehnicile moderne pe care am avut ocazia să le învăţ şi să le realizez în clinici din străinătate scad semnificativ aceste dezavantaje.

Cum ne ajută ortezele?

Dragoș Apostu - Sunt în prezent o mulţime de tipuri de orteze, însă acestea trebuie utilizate doar în cazul unei patologii simptomatice. Din punctul meu de vedere, utilizarea ortezelor pentru o durată mai lungă este indicată doar în cazul ineficienţei altor tratamente conservative, precum kinetoterapia.

Cristian Paul Dan - Ortezele ajută picioarele să se adapteze la încălțămintea nepotrivită. Utilitatea ortezelor este folositoare în tratarea unor afecțiuni acute.  

Ce tehnici noi minim invazive avem la îndemână?

Dragoș Apostu - Chirurgia piciorului dispune de tehnici percutane, fiind definite de una sau mai multe incizii de dimensiuni foarte mici. Aceste tehnici, deşi atractive pentru pacienţi, trebuie utilizate judicios pentru că rata complicaţiilor este mult crescută faţă de alte tehnici care utilizează incizii tegumentare mai ample. Totuşi, în cazuri selectate atent, acestea pot să aducă numeroase beneficii precum durerea scăzuta postoperator şi o durata mai rapidă de recuperare.

Care este rolul echipei multidisciplinare de îngrijire a piciorului?

Dragoș Apostu - Este greu să concepem tratamentul unui pacient fără să colaboram cu alţi colegi din alte specialităţi. Personal, cel mai mult colaborez cu colegii de la kinetoterapie care ne ajută atât să scădem numărul pacienţilor care necesită intervenţie chirurgicală, cât şi să recuperăm pacienţii postoperator într-un timp mult redus.

Cristian Paul Dan -  Nu pot decât să fiu de acord cu Dragoș și să le reamintesc colegilor noștri că nu este o rușine să avem limite dar facem o mare greșeală atunci când nu cerem ajutor acolo unde se ating limitele competențelor noastre.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com