Examinarea piciorului diabetic în 3 minute și 60 de secunde



Interviu cu Dr. Daniel-Tudor Cosma

Medic specialist diabetolog

Spitalul Orășenesc Horezu

Domnule Doctor, ce este piciorul diabetic?

Piciorul diabetic reprezintă un concept care înglobează toate modificările patologice de la nivelul membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat.

Cine ar trebui sa facă screening-ul piciorului diabetic?

Există numeroase dezbateri privind personalul medical cel mai în măsură să realizeze acest screening. Studiile efectuate până în prezent au arătat faptul că, acest screening poate fi făcut în mod eficient atât de către medici (podiatrii acolo unde ei există), cât și de către personalul medical cu pregătire medie (asistente medicale, fiziokinetoterapeuți). Implicarea personalului medical cu pregătire medie este esențială, în special în zonele cu deficit de personal. În cercetările publicate până în prezent s-a dovedit faptul că aceștia pot să realizeze un screening adecvat, fără a fi necesară o perioadă lungă de training.

Care sunt barierele sistemului medical și ale pacientului?

Principalele bariere identificate în realizarea screening-ului piciorului diabetic ce țin de sistemul medical sunt reprezentate de utilizarea unor metode de screening complexe, costisitoare și consumatoare de timp, precum și focusarea personalului medical pe alte componente ale îngrijirii (controlul glicemic, prevenția și screening-ul retinopatiei și/sau nefropatiei diabetice). Lipsa educației terapeutice (în special în cadrul persoanelor nou diagnosticate cu diabet zaharat), lipsa sau accesul limitat al persoanelor din mediul rural și/sau al imigranților la specialiștii implicați în îngrijirea piciorului diabetic, precum și implicarea familiei în cazul unor situații speciale (de exemplu: tulburări de vedere) constituie barierele legate de pacienți. O altă barieră critică este lipsa podiatrilor, ca specialist în domeniul sănătăţii focusat exclusiv pe îngrijirea picioarelor la populaţia generală şi în special, la persoanele cu Diabet. În România, această profesie a fost recunoscută, dar încă nu există forma de educaţie academică pentru podiatrie.

Credeți că 3 minute și 60 de secunde sunt suficiente pentru examinarea piciorului diabetic?

După cum s-a demonstrat în studiile publicate până în prezent, screening-ul piciorului diabetic în 3 minute și respectiv 60 de secunde pot reprezenta o soluție eficientă de stratificare a riscului, mai ales în zonele deficitare în personal medical specializat. Tocmai simplitatea, lipsa necesității dispozitivelor medicale costisitoare, durata scurtă și realizarea acestui screening de către personalul medical cu pregătire medie constituie punctele forte ale acestor metode de screening.

Care este experiența din România?

Prin intermediul studiului efectuat pe un lot de 50 de pacienți spitalizați în care am testat cele 2 metode rapide de screening ale piciorului diabetic, am obținut o durată medie a evaluării de 3 minute și 31 de secunde (în cazul screening-ului piciorului diabetic în 3 minute) și de 2 minute și 4 secunde (în cazul screening-ului de 60 de secunde). De asemenea, am constatat că prin utilizarea screening-ului de 60 de secunde o proporție mult mai mare de pacienți sunt îndrumați mai rapid spre evaluarea specializată de către medic a acestor pacienți.    

La Școala de Vară în Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic ați prezentat un caz clinic. Despre ce a fost vorba?

Prin intermediul cazului clinic prezentat am încercat să ilustrez agravarea semnificativă a simptomatologiei dureroase și dezechilibrul glicemic consecutiv infecției cu virusul SARS-CoV-2. Pentru managementul adecvat al acestui pacient a fost nevoie de creșterea considerabilă a dozelor de medicamente utilizate în terapia durerii neuropate, precum și reintroducerea în schema terapeutică a încă unui agent antihiperglicemiant.

 

Interviu publicat in revista Medical Business 2022