Podiatria în UK

Interviu cu podiatrul Iulia Rusu, UK



În calitate de podiatru, cum se desfășoară examinarea clinică a piciorului diabetic?

Primul pas în examinarea clinică a piciorului diabetic este anamneza, care reprezintă unul dintre cei mai importanți factori în stabilirea diagnosticului. Aceasta include: patologii medicale prezente și din trecut, medicație, alergii, intervenți chirugicale, factorii stilului de viață (fumător / consumator de alcool / sedentarism, IMC - indice de masă corporală), simptome de neuropatie sau arteriopatie și istoric de ulcerații ulteriore.

Al doilea pas este examinarea dermatologică - verificarea pielii dacă există calozități, macerație interdigitală, infecții fungice, unghii îngroșate sau încarnate. O altă examinare importantă este cea vasculară, cu palparea pulsurilor pedale - Dorsal pedal și Tibial posterior, dacă avem și un instrument de tipul “hand help doppler” este indicat să îl folosim, deoarece acesta ne poate indica posibilitatea de boală arterială periferică. În cazul confirmării acesteia este indicat să efectuăm 2 teste și anume ABPI (Ankle-Brachial Pressure Index) și Toe Pressures. În ceea ce privește examinarea neurologică - se folosește 10g monofilament în cel puțin 3 puncte ale piciorului - haluce, primul metatarsian și a 5-a falangă plantară – bineînțeles, se pot testa și alte părți ale piciorului cum ar fi partea dorsală, zona calcaneală. Se mai poate folosi testul cu diapazon 128hz aplicat în vârful halucelui sau pe maleole și se pot testa și reflexele gleznei. În cazul examinării musculoscheletale, se verifică dacă există deformări ale piciorului, cum ar fi: degetele în ciocan, monturi, picior Charcot, metatarsiene în plantarflexie etc.

Cum se clasifică piciorul diabetic?

În cazul clasificărilor piciorului diabetic avem 3 situații: risc scăzut unde nu este prezentă neuropatia, pulsurile sunt palpabile și nu sunt prezente schimbări dermatologice (unghii încarnate / unghii îngroșate sau fungice, macerație interdigitală), risc moderat – avem cel puțin un factor de risc prezent care să includă (semne de neuropatie, semne de boală arterială periferică, schimbări dermatologice) și risc crescut cu prezența ulcerațiilor, leziunilor, infecției, ischemiei sau a gangrenei cu sau fără simptome de durere.

Există mai multe tipuri de clasificări ale piciorului diabetic cum ar fi: WIfI, Wagner, University of Texas classification, Pedis, SINAB - aceste clasificări ale piciorului diabetic ajută la descrierea ulcerațiilor, prin urmare a riscului de amputații.

Care sunt cele mai comune cauze de ulcerații ale piciorului diabetic?

Cele mai comune cauze de ulceratii ale piciorului diabetic sunt: neuropatia diabetică, boala arterială periferică, încălțămintea inadecvată, umblatul desulț în zone fierbiți / zone neuniforme, mersul la pedichiură cosmetică, utilizarea produselor cu acizi sau ingrediente necorespunzătoare.

Ce trebuie să știm despre ulcerațiile piciorului diabetic?

Diferența dintre aceste ulcerații este că, în cazul piciorului neuropat - neuropatia periferică este dominantă, asta însemnă că există leziuni ale nervilor. În cazul piciorului ischemic - boala arterială periferică este dominantă, ceea ce reprezintă că în arterele piciorului există un blocaj sau o îngustare a arterelor. În ceea ce privește piciorul neuroischemic, acesta reprezintă combinația între cele două prezentate mai sus - în piciorul neuroischemic - neuropatia și boala arterială periferică este prezentă. Dacă există ulcerații pentru această patologie a piciorului - putem spune că este unul dintre cele mai greu de tratat fără intervenție vasculară, mai mult de atât, riscul de amputație este mult mai crescut decât în cazul piciorului neuropat.

Care este rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic?

Rolul podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic este vital, deoarece podiatrul poate examina, diagnostica și trata complicațiile piciorului diabetic, mai mult, rolul principal al podiatrului este să PREVINĂ și să educe pacienții cu diabet privind riscul și consecințele diabetului. Podiatrul are rolul de a lucra împreună cu medicul de familie, asistenta medicală, chirurgul vascular, diabetologul, chirugul ortoped, fizioterapeutul, microbiologul, ortopedul și lista poate continua. În concluzie, rolul podiatrului este de a acționa rapid și de a redirecționa pacientul atunci când este cazul.

Care este opinia despre primul curs Internațional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic?

Acest curs este o idee minunată, deoarece mai mulți specialiști internaționali focusați pe patologia piciorului diabetic și nu numai, au decis să colaboreze pentru a împărtăși cunoștințele fiecăruia în acest domeniu. Sper ca participanții să fi luat notițe și să aplice ce au învățat în cadrul cursului cu privire la managmentul piciorului diabetic, și nu numai. Îmi doresc să ne revedem anul viitor într-un număr mai mare și, poate, nu doar online. Mai mult, acest curs oferă posibilitatea de networking, unde tinerii specialiști au ocazia să cunoască alți specialiști și să lege conexiuni, relații internaționale și nu numai.

 

Podiatru Iulia Rusu, UK

BSc (Hons), MSc, HCPC, MRCPod
Podiatrist / Trainee in Podiatric Surgery

 

Interviu publicat in revista Medical Business 2022