Programa de licență în podiatrie din Spania

Interviu cu Dr. David Rodriguez



Universitatea Europeană din Madrid
Școala de Științe Medicale

Domnule Doctor, dacă pornim de la legislația actuală, ce este un podiatru?

Podiatrul este cadrul medical responsabil pentru diagnosticarea, îngrijirea și prevenirea patologiei piciorului și gleznei.

Care sunt cursurile de bază în pregătirea universitară pentru obținerea unei diplome de podiatru?

Pregătirea universitară desfășurată de-a lungul mai multor ani va acorda diploma universitară de podiatru dând competențele și responsabilitățile necesare și suficiente pentru dezvoltarea adecvată a practicii profesionale. În plus, podiatrul va parcurge de-a lungul vieții pregătirea postuniversitară pentru a-și actualiza și optimiza toate abilitățile necesare pentru o îngrijire cât mai bună a pacienților.

Care sunt reglementările moderne pentru această specialitate?

Întrucât este o profesie medicală, reglementarea legală este esențială, deoarece are un aspect de maximă importanță și protecție în societate atunci când lucrezi cu pacienții.

Atât pregătirea și practica profesională în podiatrie, cât și a tuturor celorlalte discipline aferente sănătății, precum stomatologia, medicina, asistența medicală sau kinetoterapia, printre altele, trebuie să fie ferm reglementate în pregătirea și dezvoltarea lor profesională pentru a fi un garant social.

De ce avem nevoie de podiatru?

Avem nevoie de podiatru în același mod în care avem nevoie de cardiolog, oftalmolog, nefrolog etc. Este foarte important atât din punct de vedere social, dar și din punct de vedere sanitar și economic, să avem cadre medicale specializate, capabile să rezolve și să facă față tuturor provocărilor necesare pentru optimizarea îngrijirii, prevenirii și însănătoșirii pacienților noștri.

Care este rolul podiatrului în îngrijirea persoanelor cu probleme ale picioarelor?

Responsabilitatea podiatrului este maximă deoarece privește o abordare globală ce implică toate atribuțiile de gestionare privind patologia piciorului, de la început până la sfârșit. Podiatrul va desfășura toate activitățile de diagnostic imagistic, lucrări de tratament clinic prin ortopedie, chirurgie, kinetoterapie sau recomandări de auto-îngrijire, precum și alte activități preventive necesare. Podiatrul este responsabil pentru sănătatea piciorului, cu toate implicațiile asupra sănătății generale a pacientului și poate desfășura toate activitățile necesare pentru a atinge cea mai bună îngrijire a pacienților.

 

Interviu publicat in revista Medical Business 2022