Asociatia Nationala de Podiatrie, destinata tratamentului bolilor piciorului, lansata la Cluj-Napoca

17.04.2015



Asociatia Nationala de Podiatrie, care isi propune dezvoltarea specialitatii de podiatrie in randul asistentilor medicali si crearea meseriei de podiatru urmarind mai ales reducerea numarului de amputatii de picior la persoanele care sufera de diabet, a fost lansata, vineri, la Cluj-Napoca.Asociatia Nationala de Podiatrie, care isi propune dezvoltarea specialitatii de podiatrie in randul asistentilor medicali si crearea meseriei de podiatru urmarind mai ales reducerea numarului de amputatii de picior la persoanele care sufera de diabet, a fost lansata, vineri, la Cluj-Napoca.

Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca demersurile privind infiintarea asociatiei au avut la baza semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cluj-Napoca a marcat o premiera in sistemul de sanatate romanesc, si anume lansarea Asociatiei de Podiatrie, care urmareste sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in tara noastra. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat, in conditiile in care, in Romania, se efectueaza zilnic, in medie, 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet. Podiatria se ocupa cu tratamentul bolilor piciorului", a spus Gavan.

Potrivit acesteia, Asociatia de Podiatrie isi propune sa sporeasca gradul de constientizare a problematicii afectiunilor picioarelor, in general si, in special, la persoanele cu diabet zaharat, si sa le ofere asistentilor medicali specializarea in acest domeniu.

"Podiatrul trebuie sa completeze echipa dedicata ingrijirii persoanei cu diabet zaharat. Este foarte important ca Romania sa se alinieze modelelor internationale in ceea ce priveste nivelul de ingrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confrunta cu afectiuni ale picioarelor. Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, prin includerea podiatrilor in echipa pluridisciplinara care ingrijeste piciorul diabetic, dar si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%. La nivel global, podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari din intreaga lume, in prezent existand peste 100.000 de specialisti in podiatrie", a explicat presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Norina Gavan a subliniat ca, in competenta specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie, adica testarea sensibilitatilor, si arteriopatie, indicele gamba-brat.

"Podiatrul va oferi educatia specifica ingrijirii piciorului in general si, in special, a piciorului diabetic si va evalua totodata incaltamintea persoanei cu afectiuni ale picioarelor. Acesta va propune metode de prevenire a piciorului diabetic si va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum taierea unghiilor, inlaturarea calusurilor sau a tegumentului mort ori tratament specific pielii uscate. Mai mult, acesta va fi implicat si in operatiuni de debridare a ulceratiilor, adica de inlaturare a tesutului mort. De asemenea, specialistul podiatru va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale", a mai spus Gavan.

Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, Ioan Andrei Veresiu, a declarat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca este nevoie de aceasta noua categorie de profesionisti.

"Primul pas al Asociatiei de Podiatrie consta in pregatirea unor formatori specializati in ingrijirea piciorului diabetic, iar etapa urmatoare o reprezinta pregatirea asistentilor medicali in specialitatea de podiatrie", a spus Veresiu.

La lansarea Asociatiei de Podiatrie au participat peste 150 de medici romani si specialisti internationali in domeniul podiatriei.

 

Mai multe