Podiatria romaneasca pe harta internationala

27.05.2015



Dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie a participat la prima intalnire, din postura de membru, a Grupului International de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF) din cadrul Federatiei Internationale de Diabet (IDF). Adunarea a avut loc in data de 18 mai 2015, cu prilejul celui de-al 7-lea Simpozion International pe tema „Piciorului Diabetic” desfasurat intre 20 - 23 mai 2015, la Haga, in Olanda.

Aceasta intrevedere a grupului a vizat stabilirea urmatoarelor etape in vederea implementarii programului educational de specializare in ingrijirea piciorului diabetic destinat asistentilor medicali, proiect prin care se urmareste extinderea podiatriei la nivel mondial.

Inainte de a lansa efectiv acest program in Romania, Asociatia de Podiatrie va initia un curs de pregatire de formatori specializati in ingrijirea piciorului diabetic, care la randul lor, vor fi cei ce ii vor instrui pe asistentii medicali inscrisi in program pentru a deveni specialisti podiatri.

„Ma bucur sa vad ca dupa putin timp de la infiintarea Asociatiei de Podiatrie lucrurile se indreapta in directia asteptata si in cateva luni vom reusi sa demaram primul curs de formare pentru membrii Asociatiei care vor deveni viitorii formatori in programul de specializare pentru asistente la care lucram in cadrul Grupului de Lucru pentru Piciorul Diabetic al IDF. Anticipam cu optimism ca anul viitor Romania va avea primii asistenti cu competenta si/sau specializare in podiatrie, in special in ingrijirea piciorului diabetic. Acest lucru va insemna un pas important indeosebi pentru persoanele cu diabet zaharat, dar si pentru sistemul de sanatate din tara noastra. O ingrijire adecvata inseamna nu numai o calitate a vietii mai buna, ci si o reducere a costurilor pentru sistemul de sanatate, generate de complicatiile diabetului zaharat, asa cum si este neuropatia diabetica si piciorul diabetic”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Programul educational adresat asistentilor medicali pregatit de catre Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet a fost creat pentru a largi baza profesionistilor in ingrijirea piciorului la nivel mondial. In Romania, cursurile de specializare in podiatrie vor fi concentrate intr-o prima faza pe zona de picior diabetic, in vederea reducerii impactului pe care aceasta complicatie a diabetului zaharat o are asupra persoanelor cu diabet si a cresterii calitatii vietii acestora.

Asociatia de Podiatrie isi propune sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in Romania. Prin infiintarea Asociatiei de Podiatrie, Romania se alatura initiativei internationale care urmareste dezvoltarea acestei specialitati si pregatirea de profesionisti in prevenirea si tratarea afectiunilor picioarelor.