Romania ar putea avea anul viitor primii asistenti medicali specializati in podiatrie

02.06.2015





Daca in urma cu cateva luni podiatria era doar o notiune in Romania, perspectivele sunt incurajatoare, iar anul viitor, in tara noastra ar putea aparea primii profesionisti in ingrijirea piciorului.

Acestia urmeaza sa fie asistentii medicali, deja integrati in sistemul de sanatate, care vor participa la un program educational pe care Asociatia de Podiatrie il va implementa si coordona. Proiectul se inscrie in initiativa Grupului International de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet(IDF), grup din care face parte Dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie, si care vizeaza extinderea podiatriei la nivel mondial.

„Anticipam cu optimism ca anul viitor Romania va avea primii asistenti cu competenta si/sau specializare in podiatrie, in special in ingrijirea piciorului diabetic. Acest lucru va insemna un pas important indeosebi pentru persoanele cu diabet zaharat, dar si pentru sistemul de sanatate din tara noastra. O ingrijire adecvata inseamna nu numai o calitate a vietii mai buna, ci si o reducere, pentru sistemul de sanatate, a costurilor generate de complicatiile diabetului zaharat, asa cum sunt neuropatia diabetica si piciorul diabetic.”, a declarat Dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Astfel, asistentii cu competenta si/sau specializare in podiatrie vor putea completa echipa medicala implicata in ingrijirea persoanelor cu picior diabetic, in special, dar si cu alte afectiuni ale membrelor inferioare.

Pana sa lanseze proiectul de specializare in podiatrie, Asociatia va demara un curs de pregatire de formatori specializati in ingrijirea piciorului diabetic, care ii vor instrui ulterior pe asistentii medicali inscrisi in program.

„Ma bucur sa vad ca dupa putin timp de la infiintarea Asociatiei de Podiatrie lucrurile se indreapta in directia asteptata si in cateva luni vom reusi sa demaram primul curs de formare pentru membrii Asociatiei care vor deveni viitorii formatori in programul de specializare pentru asistente la care lucram in cadrul Grupului de Lucru pentru Piciorul Diabetic al IDF.”, a explicat Dr. Norina Gavan.

Specialistii in podiatrie sunt determinanti in ingrijirea persoanelor cu diabet, care prezinta complicatii precum piciorul diabetic. Conform Federatiei Internationale de Diabet, o echipa pluridisciplinara completa, care include podiatri, ar putea contribui la o diminuare semnificativa a ratei amputatiilor de la nivelul membrelor inferioare.

 

Mai multe