Pacient de Romania: o noua specializare, podiatria, ar reduce numarul amputatiilor

30.09.2015



La fiecare 20 de minute se face câte o amputatie la picioare! Semnalul de alarma vine de la medicii care au înfiintat în Cluj singura asociatie de podiatrie din tara. Este vorba despre o nouă specializare, care i-ar putea ajuta foarte mult pe bolnavii cu probleme grave ale membrelor inferioare. Primii specialisti în podiatrie ar putea fi instruiti pâna la anul, daca vor exista fonduri.

Eugen Crisan si-a pierdut toate degetele de la picioare pâna la 58 de ani. Are diabet zaharat si a făcut complicatii. Ultima amputatie a suferit-o chiar zilele trecute.

La Centrul de Diabet din Cluj vin zilnic cel putin 10 pacienti aflati la un pas de amputatie. Boala le poate ataca vasele de sânge si sistemul nervos periferic. Unii nici nu îsi dau seama când micile leziuni se transforma în cangrena.

Multi bolnavi ajung la spital cu picioarele distruse, desi au fost periodic la controale medicale.

Cei mai multi îsi îngrijesc singuri picioarele bolnave. Daca fac o complicatie, în 5 ani îsi pot pierde chiar viata. Sunt prea putini medici si o avalansa de pacienti. Si nici nu avem cadre pregatite în podiatrie, o specialitate care la noi nu apare în lista de ocupatii.

Norina Găvan a înfiintat prima asociatie de podiatrie la Cluj si spera ca la anul vom avea si primii specialisti în îngrijirea picioarelor.

Potrivit unui studiu, aproape 2 milioane de români au diabet, iar doua treimi risca sa-si piarda picioarele.

6% din PIB pentru Sanatate ar putea îmbunatati si aceasta statistica.

 

Mai multe