Asistenta podiatrica gratuita pentru persoanele cu diabet din Cluj-Napoca

12.11.2015



Asociatia de Podiatrie vine în sprijinul persoanelor cu diabet care se confrunta cu probleme la nivelul membrelor inferioare!

Luni, 16 noiembrie 2015, Asociatia de Podiatrie, în parteneriat cu Centrul Clinic Judetean de Diabet Cluj-Napoca ofera consultatii gratuite persoanelor cu diabet, care vor beneficia astfel de evaluari de specialitate pentru membrele inferioare. O echipa formata dintr-un medic specialist si trei asistente medicale cu competente în podiatrie se vor afla la Centrul Clinic Judetean de Diabet Cluj-Napoca si vor examina persoanele cu diabet.

Prin aceasta initiativa Asociatia de Podiatrie se alatura actiunilor desfasurate la nivel international cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta împotriva Diabetului, marcate anual în 14 noiembrie, cea mai mare campanie mondiala dedicata informarii si educarii cu privire la preventia si tratamentul acestei afectiuni.

„Persoanele cu diabet se confrunta deseori cu complicatii care rezulta în afectiuni grave ale picioarelor. De aceea, în procesul de îngrijire trebuie acordata atentie sporita membrelor inferioare, prin examinari periodice, ca act de preventie sau, în cazul în care apar aceste complicatii, cum este piciorul diabetic, prin asistenta specializata pentru a evita posibilele amputatii. Prin actiunea pe care Asociatia de Podiatrie o deruleaza alaturi de Centrul Clinic Judetean de Diabet din Cluj-Napoca le vom oferi persoanelor cu diabet asistenta podiatrica din partea unui personal medical specializat. Este ceea ce au nevoie toti cei care se lupta cu diabetul zaharat – îngrijire medicala din partea unei echipe medicale complete! Toate demersurile pe care Asociatia de Podiatrie le desfasoara pentru dezvoltarea podiatriei în România, pentru formarea de profesionisti podiatri sunt orientate înspre persoanele cu diabet, pentru îmbunatatirea îngrijirii de care beneficiaza acestea, pentru cresterea calitatii vietii”, a declarat dr. Norina Gâvan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului zaharat, care în absenta unei îngrijiri corespunzatoare poate duce la amputatii. În România sunt efectuate în fiecare zi în medie 62 de amputatii survenite în urma complicatiilor cauzate de diabet, afectiune de care sufera aproximativ 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 si 79 de ani potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Podiatrul are un rol esential în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel ca includerea acestuia în echipa medicala de îngrijire este absolut necesara. Federatia Internatională de Diabet apreciaza că pâna la 85% din cazurile de amputatii între persoanele cu diabet ar putea fi evitate, daca acestea ar beneficia de asistenta podiatrica.

Printre atributiile podiatrului se numara aprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea încaltamintei si oferirea tratamentului de prevenire si a tratamentului specific piciorului diabetic.

Podiatria se dovedeste a fi necesara si conexa si altor specialitati medicale, de la chirurgie si medicina interna pâna la reumatologie si pediatrie. Astfel, aceasta specialitate medicala contribuie semnificativ la îmbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu boli ale picioarelor, asigurând întregul proces de management al afectiunii: prevențit, diagnostic, tratament, reabilitare.

Asociatia de Podiatrie urmareste sa dezvolte podiatria în România si sa creeze meseria de podiatru la noi în tara. În acest sens, Asociatia sustine pregatirea asistentilor medicali pentru a se specializa sau a obtine competente în podiatrie, prin implementarea de programe educationale specifice dezvoltate în cadrul Grupului International de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federatiei Internationale de Diabet, al carui membru este si dr. Norina Gâvan. Având sprijinul Ordinului Asistetților Medicali, Moaselor si Asistentilor Medicali Generalisti din România, Asociatia de Podiatrie va lansa în primavara anului 2016 primul curs de podiatrie din România, adresat asistentilor medicali, dupa ce în septembrie 2015 a finalizat primul curs de formatori în Podiatrie din tara noastra.

 

Mai multe