Clujul, primul din orasele din Romania care are grija de picioarele oamenilor

17.12.2015



Stiati ca în lume exista medici care se ocupa doar de picioarele oamenilor? De câte ori v-ati întrebat daca picioarele dvs sunt în regula, daca pasiti corect sau daca aveti o ciuperca a unghiilor fara sa stiti acest lucru? Peste patru-cinci ani vor profesa si în România medici podiatri. Deocamdata, s-a înfiintat Asociatia de Podiatrie si s-a deschis, la Cluj, primul centru medical din România dedicat îngrijirii piciorului. Despre importanta podiatriei, vorbeste, în interviul urmator, dr. Norina Gâvan, presedintele Asociatiei de Podiatrie din România.

Când a aparut podiatria, aceasta specialitate a picioarelor?

Aceasta meserie a aparut pentru prima data în lume undeva pe vremea lui Abraham Lincoln, acum aproximativ 100 de ani. El este cel care avea podiatru, se stie ca a avut o perioada, multe probleme de circulatie, în special la nivelul picioarelor. Atunci s-a format si prima scoala de podiatrie, este cea mai veche din lume. Exemplul SUA a fost adaptat local de Marea Britanie acum 70 de ani, urmata apoi de Australia, Noua Zeelanda, Canada. Cel mai recent, podiatria se practica în Germania, din 2000-2003, în Spania exista o scoala de podiatrie de 10 ani, este una din cele mai tinere scoli de podiatrie.

Care este scopul Asociatiei de Podiatrie?

Urmareste în primul rând sa constientizeze populatia despre importanta picioarelor. Un alt obiectiv al nostru este de a forma, pentru început, o competenta de podiatrie, la nivelul asistentelor medicale generaliste, iar apoi cu ajutorul Ordinului Asistentelor Medicale si Moaselor din România sa facem o specializare de podiatrie în rândul asistentelor medicale. Nu în ultimul rând, dorinta noastra este sa avem o facultate de podiatrie, de trei ani care sa ofere tinerilor care vor urma aceasta facultate diploma de podiatru.

Ce s-a facut pâna acum?

Am reusit sa facem primul grup de formatori în podiatrie, specializati pe picior diabetic. Acestia, la rândul lor vor trebui ca începând cu anul 2016, în momentul în care curricula este agreata, sa avem primii asistenti medicali cu competenta în podiatrie. Urmarim ca specializarea sa fie de cel putin un an de zile si dorim ca în anul 2016 sa putem începe cursurile cu asistentele medicale care doresc sa se specializeze în podiatrie.

Ce beneficii va aduce pacientilor înfiintarea podiatriei?

Podiatria va duce la îmbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu diabet si ceea ce vom simti în timp va fi reducerea amputatiilor. În România, în acest moment, avem aproape 2 milioane de persoane cu diabet. Sindrom de picior diabetic au undeva la cel putin 25% din pacienti. Aceasta înseamna ca au avut cel putin o ulceratie în timpul vietii de diabet.

În România, aproximativ 4-5% din persoanele cu diabet au cel putin o amputatie. Sansa de supravietuire a unei persoane cu diabet în urma unei amputatii se reduce cu aproximativ 30-40%. Studiile arata ca dupa prima amputatie, undeva la doi-trei ani are loc si o a doua si dupa aceea rata mortalitatii creste cu 40-50%.

În tarile unde podiatria exista, rata amputatiilor este mai mica?

Rata amputatiilor în tarile respective nu se poate spune ca este mai mica. Se poate spune în schimb ca calitatea vietii persoanei cu diabet este mai mare. Daca o persoana cu diabet merge regulat la podiatru, ulceratiile se vindeca, nu se ajunge la amputatii.

Noi speram ca undeva în doi-trei ani sa avem asistenti medicali specializati în podiatrie si peste patru-cinci ani sa avem prima generatie de podiatri.

Când trebuie sa mergem la podiatru?

Nu trebuie sa fii bolnav ca sa mergi la podiatru. Undeva la 60% din populatia din Anglia are micoze la nivelul unghiilor, 40% din copii au platfus. Un copil când se ridica în picioare si începe sa mearga trebuie dus la podiatru pentru a fi examinat. Nu este de competenta ortopedului care este prea educat, prea învatat ca sa stea sa examineze picioarele.

Hipercheratozele, calusurile, bonturi, probleme de biomecanica, orice problema la nivelul picioarelor sunt tratate de podiatrii. În Anglia, în acest moment sunt 13.000 de podiatrii si tot nu au destui. Este ceva mai mult decât o asistenta, mai putin decât un medic.

 

Mai multe