Cursul pentru asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți, cu tema ”Îngrijirea Piciorului Diabetic”, a fost bine primit la Galați       

27.06.2019





Îngrijirea persoanei cu diabet zaharat este o muncă de echipă, la care iau parte profesioniști cu pregătire medicală din mai multe domenii conexe diabetului și complicațiilor acestuia. În acest context, continuăm seria cursurilor dedicate asistenților medicali și fiziokinetoterapeuților, cu tema “Îngrijirea Piciorului Diabetic”. Al treilea curs a avut loc la Galați, în data de 26 iunie 2019, în prezența a 16 asistenți medicali.

Participanții au fost sensibilizați asupra importanței îngrijirii piciorului diabetic și a evaluării persoanelor cu picior diabetic încă de când intră în cabinet. Se poate evalua mersul, deoarece aceste persoane pot prezenta tulburări de mers, datorită eventualelor deformări de la nivelul picioarelor. Încălțămintea este un alt element important de evaluat. Dacă este inadecvată, atunci îl poate incomoda pe pacient și poate deveni un factor declanșator al ulcerațiilor. Ca urmare, descălțarea pacientului este obligatorie, fiind urmată de măsurarea sensibilităților (tactilă, vibratorie, termică, dureroasă etc), ca elemente cruciale pentru diagnosticul precoce și inițierea din timp a tratamentului.

Un alt factor important scos în evidență în cadrului cursului a fost necesitatea educării persoanei cu picior diabetic și mai ales, a aparținătorilor acesteia. Evoluția bolii va decurge în mod pozitiv dacă instruirea s-a făcut corespunzător sau în mod negativ dacă instruirea nu a fost adecvată. Succesul sau eșecul instruirii se va observa și în complianța persoanei cu picior diabetic la tratament.

Concluzia cursului a fost că schimbarea și conștientizarea trebuie să plece, în primul rând, de la echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic.

Toate acestea au fost posibile datorită suportului oferit de către facilitatorii atelierului. Conf. Dr. Magdalena Moroșanu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și formator în podiatrie, cât și Dr. Veronica Anghel, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și formator în podiatrie, au abordat tema îngrijirii piciorului diabetic într-o manieră profesionistă şi mai ales interactivă.

Feedback-ul pozitiv pe care l-am primit de la participanţi ne face să credem că acest program se va bucura de un succes la fel de mare şi în viitor. Modul interactiv de desfăşurare al atelierului şi examinările practice realizate au fost principalele aspecte pozitive scoase în evidenţă.

Cursul ”Îngrijirea piciorului diabetic” pentru asistenţi medicali şi fiziokinetoterapeuţi este organizat de Asociaţia de Podiatrie în parteneriat cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfectionare în Domeniul Sanitar București şi este creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Pentru mai multe informaţii legate de următoarele cursuri, vă rugăm să consultaţi pagina de înscrieri disponibilă la următorul link: https://www.podiatrie.ro/evenimente/curs-ingrijirea-piciorului-diabetic/2019/