Implementarea serviciilor de podiatrie scade incidența primei ulcerații a piciorului diabetic

11.07.2019





Odată cu creșterea globală a prevalenței diabetului, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, un picior este amputat din cauza diabetului1. Ulcerațiile de la nivelul membrelor inferioare reprezintă factorul principal care prevestește necesitatea unei amputații minore sau majore. Mai mult decât atât, ulcerația este un predictor al ratei de supraviețuire pentru persoanele afectate. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 80% din amputările legate de diabet pot fi prevenite. În același context, Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) și D-Foot International militează pentru introducerea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic, deoarece prezența acestuia poate conduce la reducerea cu 85% a numărului de amputații cauzate de diabetul zaharat și complicațiile sale2.

Un studiu recent din Marea Britanie vine să întărească importanța vitală a podiatriei. Includerea serviciilor de podiatrie în cadrul echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet zaharat scade incidența primei ulcerații a piciorului diabetic3.

Pe o perioadă de 18 ani, în Devonshire, Marea Britanie, persoane cu diabet zaharat care au prezentat ulcerații, cât și persoane cu risc crescut de apariție a ulcerațiilor au participat la acest studiu. Prezența unor alte complicații critice ale diabetului zaharat, cum ar fi neuropatia sau boala vasculară periferică, precum și alți factori, cum ar fi vârsta și rata de vindecare, au fost introduși în studiu.

Obiectivul principal al studiului a fost stabilirea efectului serviciilor de podiatrie în reducerea ulcerațiilor piciorului diabetic. În plan secund, s-a analizat și timpul de supraviețuire de la prima dezvoltare a ulcerației în cazul persoanelor cu neuropatie și/sau boală vasculară periferică.

Concluziile studiului aduc atât vești pozitive...

Incidența primei ulcerații a piciorului diabetic a scăzut de la 11.1 la 6.1 la 1.000 de persoane între 2003 și 20174. Reducerea incidenței de apariție a ulcerațiilor a fost corelată direct cu includerea serviciilor de podiatrie în echipa multidisciplinară.

Mai mult decât atât, serviciile de podiatrie pot contribui la identificarea timpurie a ulcerațiilor și a riscului de ulcerație5. Zilele fără ulcerații au devenit un indicator de calitate al serviciilor de îngrijire a piciorului diabetic.

Consilierea persoanelor mai tinere cu ulcerație a piciorului diabetic poate avea un efect pozitiv6 mai mare decât în cazul persoanelor vârstnice cu aceleași probleme.

Per total, îngrijirea integrată a piciorului diabetic, incluzând aici și serviciile de podiatrie, a fost asociată cu o reducere a incidenței primei ulcerații.

...cât și provocări de rezolvat în viitor!

Deși implementarea serviciilor de podiatrie reduce incidența primei ulcerații a piciorului diabetic, s-a observat că ulcerațiile recurente, în cazul persoanelor cu ulcerații în remisie, au crescut cu 60%7.

De altfel, s-a constatat că prevalența tuturor tipurilor de ulcerații, cum ar fi ulcerații în stadiu incipient, osteomielită și necroză, a crescut per total. Necroza, cea mai debilitantă pentru pacient și ultimul stadiu al ulcerației, crește riscul de mortalitate8.

Totuși, supraviețuirea după dezvoltarea primei ulcerații a piciorului diabetic a fost mai lungă, în special pentru cei sub vârsta de 65 de ani, în cazul în care ulcerul s-a vindecat și la cei fără boală vasculară periferică9.

 

Referințe bibliografice:

1, 2 International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas, 8th edition, Bruxelles, Belgium. International Diabetes Federation, 2017. https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/diabetic-foot.html [Accesat online, 09.07.2019]

3 DF Blog, https://diabeticfootonline.com/2019/07/04/podiatry-led-teams-reduce-incidence-of-first-ulceration-by-45-in-long-term-population-based-study/ [Accesat online, 09.07.2019]

4, 5, 6, 7, 9 Paisey RB, Abbott A, Paisey CF, Walker D. Diabetic foot ulcer incidence and survival with improved diabetic foot services: an 18-year study. Diabet Med. 2019 May 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31150130 [Accesat online, 09.07.2019]

8 DF Blog, https://diabeticfootonline.com/2016/12/19/1-3-and-5-year-survival-after-a-diabetic-foot-ulcer-is-80-69-and-29/ [Accesat online, 09.07.2019]