Congresul Mondial de Podiatrie 2019 – întâlnirea comunităților de podiatri din lume

28.11.2019





Congresul Mondial de Podiatrie este conferința dedicată podiatrilor din întreaga lume, care este organizată o dată la 2 ani de Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP). Înființată în 1947, Federația Internațională a Podiatrilor este o asociație internațională non-profit care are ca și misiune dezvoltarea medicinei podiatrice în întreaga lume, precum și reprezentarea la nivel global a profesiei de podiatru, ca și profesionist în domeniul sănătății.

Primul Congres de Podiatrie a avut loc în anul 1966 și, de atunci, congresul reprezintă cel mai mare evenimente al podiatrilor la nivel internațional, în care se întâlnesc sute de reprezentanți din peste 40 de țări.

Această manifestarea științifică, aflată la cea de-a 23-a ediție, și-a desfășurat lucrările în perioada 13-16 noiembrie 2019, la Miami, SUA, și a conținut prezentări orale și postere, ateliere interactive și o sală de expozanți cu peste 100 de companii care furnizează produse și servicii în domeniul podiatriei din întreaga lume.

Asociația de Podiatrie a avut un reprezentant invitat în cadrul Congresului, în persoana doamnei Norina Alinta Gâvan, fondator și președinte onorific.

Adunarea Generală a Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP) a precedat Congresul Mondial de Podiatrie 2019

În cadrul Adunării Generale, președintele FIP-IFP, Christian Jérôme (Franța), a făcut bilanțul Federației pe 2019, Carles Verges (Spania), președintele Consiliului European al Podiatrilor (ECP), a prezentat obiectivele realizate și planurile de viitor, iar apoi delegația FIP-IFP a discutat despre provocările legate de viitorul Federației.

Ca și comitet al FIP-IFP, activitățile ECP se concentrează pe promovarea podiatriei în cadrul Uniunii Europene, elaborarea cadrului standard de formare în podiatrie și pe colaborarea cu asociații profesionale (spre exemplu, European Network of Podiatry in Higher Education).

Pentru Consiliul European al Podiatrilor (ECP), anul 2019 a fost marcat de o activitate intensă cu privire la proiectul Knowledge Alliance (KA), promovarea și susținerea podiatriei în alte țări, cât și o nouă abordare în ceea ce privește structura și activitățile acestui comitet. 

Consensul în urma Adunării Generale este că podiatria are nevoie de o identitate comună prin evidențierea sferei de practică a podiatrilor din întreaga lume și inspirația pe care le-o oferă practicile de succes din lume. Altfel spus, se dorește armonizarea podiatriei, astfel încât toți podiatrii să urmeze aceleași standarde și practici.

Mai mult, un alt punct pe agenda acestei adunări a reprezentat votarea calității de membru a Asociației de Podiatrie din România în cadrul Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP). În urma votului, Asociația de Podiatrie a fost acceptată în marea familie FIP-IFP. Este un succes important pentru noi și dorim să mulțumim tuturor celor care ne susțin activitatea și ajută la promovarea și dezvoltarea podiatriei în România.

Podiatria - singura “încălțăminte” pe care o primim pentru toată viața

Situația actuală a sănătății piciorului la nivel mondial este puțin cunoscută, iar povara problemelor de sănătate asociate piciorului este semnificativă. Aceste probleme pot pune viața pacientului în pericol sau le creează un disconfort atât de puternic încât le afectează calitatea vieții.

Podiatria reprezintă unica soluție pentru o îngrijire optimă a piciorului. În alte cuvinte, podiatria este singura “încălțăminte” pe care o primim pentru toată viața. Asemenea încălțămintei de zi cu zi, podiatria protejează piciorul și glezna și se îngrijește de sănătatea lor.

Congresul Mondial de Podiatrie a oferit posibilitatea de a învăța de la lideri de opinie din domeniu și de a prezenta profesia de podiatru în lume. Federația Internațională a Podiatrilor este o comunitate cu autoritate consacrată și servește ca o voce a podiatriei la nivel internațional. Activitatea depusă atât în cadrul Congresului, cât și la nivel național de asociațiile membre, va contribui la progresul profesiei podiatrice în beneficiul persoanelor cu diverse patologii la nivelul piciorului și a gleznei.

În primul rând, este important de reținut că profesia de podiatru este o profesie independentă. Pacienţii pot ajunge la acest profesionist din domeniul sănătăţii în mod direct sau prin recomandarea altui medic.

Podiatrul are dreptul de a prescrie, de a diagnostica, de a recomanda investigaţii suplimentare la alt medic, face parte din echipa multidisciplinară, are nevoie de acces la fişe medicale, are acces sau poate participa la cercetări ştiinţifice, îşi desfăşoară activitatea pe bază de dovezi ştiinţifice şi respectă codul eticii medicale.

Mai mult, profesia de podiatru poate aduce plus valoare în domeniul sănătății și să atragă atenția asupra atât a efectelor negative ale absenței lor, cât și asupra efectelor pozitive ale prezenței acestora în echipele multidisciplinare de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat.

Podiatria – cel mai bine păzit secret al medicinei

Conform definiției Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP), podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Podiatrul este profesionistul medical, înalt specializat, instruit pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Această profesie necesită un nivel superior de educație medicală, astfel că este nevoie de studii universitare pentru a o practica.

Podiatria este mai mult decât profesia medicală care are grijă de picioare. Ea oferă o stare generală de confort, salvează picioare, fortifică sportivii, îmbunătățește starea de sănătate și lărgește orizontul indivizilor.

Pe lângă numeroasele domenii în care podiatria are o contribuţie majoră, precum podiatria pediatrică şi sportivă, biomecanică podiatrică, podiatrie dermatologică sau podiatrie juridică (criminalistică), această ştiinţă de îngrijire medicală a piciorului joacă un rol esențial și activ în managementul diabetului zaharat.

Podiatrii sunt cunoscuți ca protectori ai persoanelor cu diabet zaharat și complicații la nivelul piciorului. Din păcate, accesul la îngrijiri podiatrice este încă un privilegiu rezervat câtorva țări din lume. În acest context, este cu atât mai important rolul pe care îl joacă Congresul Mondial de Podiatrie în armonizarea și promovarea podiatriei, astfel încât aceasta să fie integrată în sistemele de sănătate din întreaga lume.

„Podiatria este cel mai bine păzit secret al medicinei și acest lucru trebuie să se schimbe. Includerea podiatrilor în sistemul de sănătate este o necesitate majoră într-un model de îngrijire centrat pe pacient, menit să îmbunătățească calitatea vietii, eficiența și costurile îngrijirii pacienților. Cu această ocazie sperăm să creștem gradul de conștientizare a profesiei și necesitatea integrării podiatrilor din întreaga lume în echipele multidisciplinare de picior diabetic, pentru a preveni amputațiile și a salva vieți”, a spus președintele FIP-IFP, domnul Christian Jérôme.

Asociația de Podiatrie face acum parte din comunitatea FIP-IFP

În aprilie 2015, s-a înființat Asociația Română de Podiatrie, prima de acest fel în țara noastră, și chiar din Europa Centrală și de Est. În perioada relativ scurtă de la înființare, s-au organizat trei ediții ale Congresului Național de Podiatrie și a Scolii de Vară, fiecare cu o remarcabilă participare internațională, mai multe cursuri de pregătire pentru medici și asistenți medicali, s-a inițiat întocmirea dosarul necesar inițierii unui masterat în podiatrie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Poate cel mai important succes al nostru a fost obținerea, la sfârșitul anului 2018, a avizului Ministerului Muncii și al Justiției Sociale pentru introducerea în „Clasificarea Ocupațiilor din România (COR)” a ocupației de „podiatru” și, nu în cele din urmă, acceptarea Asociației noastre în FIP-IFP, cu ocazia celui de al 23-lea Congres Modial de Podiatrie.

Drumul Asociației de Podiatrie continuă, așadar, din noiembrie 2019, ca membru al Federației Internaționale a Podiatrilor. Este un teritoriu relativ nou pentru noi. Avem încrederea că vom fi un membru activ și vom putea activa și mai bine pentru promovarea și dezvoltarea podiatriei în România, cât și pentru a reprezenta acest domeniu la nivel internațional.