Interviuri post-eveniment Congresul Mondial de Podiatrie 2019

03.03.2020





Al 23-lea Congres Mondial de Podiatrie

Asociația de Podiatrie din România face parte din comunitatea FIP-IFP

Miami 2019

În perioada 13-16 noiembrie 2019, a avut loc la Miami, SUA, cea de-a 23-a ediție a Congresului Mondial de Podiatrie, eveniment dedicat podiatrilor din întreaga lume, care se organizează o dată la 2 ani de către Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP). Primul Congres de Podiatrie a avut loc în anul 1966 şi, de atunci, congresul reprezintă cel mai mare eveniment al podiatrilor la nivel internațional, unde se întâlnesc sute de reprezentanți din peste 40 de țări. În cadrul Adunării Generale care a precedat Congresul Mondial de Podiatrie 2019, președintele FIP-IFP, Christian Jérôme (Franța), a făcut bilanțul Federației pe 2019 și Prof. Dr. Carles Verges (Spania), președintele Consiliului European al Podiatrilor (ECP), a prezentat obiectivele realizate și planurile de viitor, iar delegația FIP-IFP a discutat despre provocările legate de viitorul Federației. Ca și comitet al FIP-IFP, activitățile ECP se concentrează pe promovarea podiatriei în cadrul Uniunii Europene, elaborarea cadrului standard de formare în podiatrie şi pe colaborarea cu asociații profesionale (de exemplu, European Network of Podiatry in Higher Education). Pentru Consiliul European al Podiatrilor (ECP), anul 2019 a fost marcat de o activitate intensă cu privire la proiectul Knowledge Alliance (KA), promovarea și susținerea podiatriei în alte țări, cât și o abordare nouă în ceea ce privește structura și activitățile acestui comitet. Consensul în urma Adunării Generale este că podiatria are nevoie de o identitate comună prin evidențierea sferei de practică a podiatrilor din întreaga lume și inspirația pe care le-o oferă practicile de succes din lume. Se dorește armonizarea podiatriei, astfel încât toți podiatrii să urmeze aceleași standarde și practici. Un alt punct pe agenda acestei adunări a reprezentat votarea calității de membru a Asociației de Podiatrie din România în cadrul Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP). În urma votului, Asociația de Podiatrie din România a fost primită în marea familie FIP-IFP și a avut un reprezentant invitat în cadrul Congresului, în persoana doamnei Norina Alinta Gâvan, fondator şi președinte onorific.

 

Interviu cu Dr. Norina Alinta Gâvan

Fondator şi președinte onorific al Asociației de Podiatrie din România

Doamna Gâvan, ştim că Asociația de Podiatrie face parte din comunitatea FIP-IFP. Ce reprezintă acest succes pentru Asociație?

Este un mare succes pentru Asociația de Podiatrie să fie membră a Federației Internaționale a Podiatrilor și dorim să mulțumim tuturor celor care ne susțin în activitatea pe care o desfăşurăm în ceea ce priveşte promovarea și dezvoltarea podiatriei în România. Este un teritoriu relativ nou pentru noi, însă avem încrederea că vom fi un membru activ și vom putea activa și mai bine pentru promovarea și dezvoltarea podiatriei în România, cât și pentru a reprezenta acest domeniu la nivel internațional. Încă din aprilie 2015, de când s-a înființat Asociația de Podiatrie, prima de altfel din țara noastră, şi chiar din Europa Centrală și de Est, am organizat trei ediții ale Congresului Național de Podiatrie și a Școlii de Vară, fiecare cu o participare internațională remarcabilă, mai multe cursuri de pregătire pentru medici şi asistente medicale, şi s-a întocmit dosarul necesar inițierii unui masterat în podiatrie la Universitate de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. Poate cel mai important succes al nostru a fost obținerea, la sfârșitul anului 2018, a avizului Ministerului Muncii și al Justiției Sociale pentru introducerea în „Clasificarea Ocupațiilor din România (COR)” a ocupației de „podiatru” și, nu în cele din urmă, primirea Asociației noastre în FIP-IFP, cu ocazia celui de al 23-lea Congres Mondial de Podiatrie.

De ce podiatria reprezintă unica soluție pentru o îngrijire optimă a piciorului?

Podiatria este singura “încălțăminte” pe care o primim pentru toată viața. Asemenea încălțămintei de zi cu zi, podiatria protejează piciorul și glezna și se îngrijește de sănătatea lor. Congresul Mondial de Podiatrie a oferit posibilitatea de a învăța de la lideri de opinie din domeniu și de a prezenta profesia de podiatru în lume. Federația Internațională a Podiatrilor este o comunitate cu autoritate consacrată și servește ca o voce a podiatriei la nivel internațional. Activitatea depusă atât în cadrul Congresului, cât și la nivel național de asociațiile membre, va contribui la progresul profesiei podiatrice în beneficiul persoanelor cu diverse patologii la nivelul piciorului și a gleznei. Mai mult, profesia de podiatru poate aduce plus valoare în domeniul sănătății și să atragă atenția atât asupra efectelor negative ale absenței lor, cât și asupra efectelor pozitive ale prezenței acestora în echipele multidisciplinare de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat.

 

Interviu cu Christian Jérôme

Președintele Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP)

Domnule Jérôme, Asociația de Podiatrie din România face acum parte din comunitatea FIP-IFP – ce părere aveți despre acest lucru?

Aderarea României la FIP-IFP este o ocazie de a crea un exemplu pentru alte țări – este un început bun și promițător. În România, am inițiat un dialog cu guvernul și cu Ministerul Sănătății şi pot spune că lucrurile au decurs bine. Dacă putem educa autorităţile care iau deciziile, aceștia vor deveni conștienți de cât de importante sunt deciziile lor şi atunci lucrurile se vor îmbunătăți rapid. Amputațiile costă, iar evitarea lor va fi o modalitate prin care se vor putea economisi fonduri în domeniul sănătății.

Care este misiunea FIP-IFP?

Misiunea FIP-IFP este aceea de a promova podiatria la nivel mondial. Noi suntem vocea podiatriei și încercăm să realizăm o promovare cât mai activă a acestei profesii bazându-ne pe o serie de elemente cheie. Primul dintre ele este Congresul Mondial de Podiatrie, al doilea este Ziua Internațională a Podiatriei - sărbătorită pe 8 octombrie. Al treilea element cheie este Dicționarul de Podiatrie – un document care să conțină o cantitate mare de informații despre podiatrie. Astfel, atunci când cineva are o întrebare sau o nelămurire despre podiatrie, acest document al federației să poată oferi un răspuns.

Un alt element este reprezentat de colaborarea cu asociațiile care se ocupă cu managementul pacienților cu probleme de sănătate ce co-interesează podiatria, cum ar fi diabetul zaharat. Nu în ultimul rând, este vorba de crearea unei fundații care să ajute acele țări care nu au putut implementa podiatria la nivel local datorită lipsei de resurse financiare.

Dacă ar fi să vorbim de fiecare în parte atunci, Ziua Internațională a Podiatriei are rolul de a atrage atenția asupra acestei profesii și a dificultăților cu care se confruntă la nivel global, de a comemora momente istorice semnificative din trecutul ei și de a promova elementele socio-culturale legate de podiatrie. Toate evenimentele și manifestările, care au loc peste tot în lume, cu ocazia acestei zile, au scopul de a genera legături, de a construi o comunitate și de a o promova față de publicul larg.

Dicţionarul de Podiatrie este unul din documentele pe care federația le-a elaborat pentru a putea agrega într-un singur loc toate elementele esențiale despre podiatrie. Scopul său este să răspundă la întrebări într-un mod rapid și eficient, oferindu-le celor care au nevoie acces la informații esențiale despre această profesie.

Un alt element cheie este vocea globală a podiatriei, pentru că vrem să o promovăm și să elaborăm un front de reprezentare pentru aceasta. Acest lucru îl putem face doar prin colaborarea cu asociațiile de podiatrie, care ne sunt partenere și ne ajută să oferim podiatrilor resursele de care au nevoie.

Ultimul element cheie este fundația FIP pentru sănătatea picioarelor. Ea are scopul de a promova la nivel global creșterea nivelului de îngrijire și de sănătate al picioarelor pacienților. Această fundație are și rolul de a crea un cuplaj între cei care au nevoie de resurse pentru a pregăti noi podiatri și de a dezvolta profesia și cei care pot să ofere aceste resurse. Fundația FIP va duce la creșterea conștientizării nevoii pentru îngrijirea podiatrică, dar își propune, de asemenea, să susțină cauze umanitare în beneficiul pacienților cu probleme la nivelul picioarele. Viitorul FIP și al podiatriei este plin de provocări, însă împreună cu ajutorul dvs., a mass-mediei, sunt sigur că perioada care va urma va fi una dintre cele mai bune pentru profesia noastră.

De ce avem nevoie de podiatru?

Picioarele sunt foarte importante – fiecare dintre noi face între 3.000 și 10.000 de pași zilnici. Picioarele, ca toate părțile corpului uman trebuie îngrijite, iar podiatrul este specialistul care se ocupă de îngrijirea picioarelor.

Cum putem educa pacienții să-şi îngrijească picioarele?

Trebuie ca pacienții să devină conștienți că picioarele lor vor fi cu ei toată viața. La fel ca oricare alt lucru pe care vrem să îl păstrăm în condiții bune o perioadă lungă de timp, el trebuie îngrijit. Pacienții pot înțelege acest lucru doar prin educație.

Ce îmi puteți spune despre Congresul Mondial de Podiatrie din 2019?

Congresul Mondial de Podiatrie reprezintă un element cheie care defineşte podiatria. Viziunea noastră pentru acest congres include un schimb de informații, care, ulterior, vor fi diseminate de participanți. Doar așa putem să construim o comunitate puternică și de durată. Pas cu pas vom promova podiatria la nivel mondial și vom construi un viitor în care pacienții noștri vor putea beneficia de îngrijirea și susținerea de care au nevoie. Cred că este important ca oamenii care lucrează în acest domeniu, în fiecare colț al lumii, să iasă din zona lor de confort și să se întâlnească. Acest congres oferă oportunitatea perfectă pentru a schimba păreri și pentru a afla ce se întâmplă în domeniul podiatriei în alte părți ale lumii. Congresul este foarte important și pentru practicienii din domeniu, deoarece le oferă un punct de referință față de care să își poată evalua calitatea serviciilor, dar și o ocazie de a se pune la curent cu noile descoperiri din cercetare. Sunt sigur că mulți dintre participanți vor deveni sau sunt deja promotori ai podiatriei. Cred că congresul este o unealtă foarte bună pentru a putea promova podiatria și vă invităm la următorul congres, care va avea loc la Barcelona în anul 2021.

 

Interviu cu Caroline Teugels

Director Executiv al Federației Internaționale a Podiatrilor 

Doamna Teugels, la ce ne referim când vorbim despre podiatrie?

Atunci când vorbim despre podiatrie, trebuie să ne asigurăm că vorbim cu toții despre același lucru – că avem un punct comun de plecare, o definiție. Acest scop a fost deja atins în 2019 când am realizat o definiție comună a podiatriei. Tot anul trecut am definit criteriile necesare pentru ca o asociație să devină membră a federației. Atât criteriile, cât și definiția podiatriei sunt în prezent pe site-ul FIP-IFP și pot fi accesate oricând de către oricine.

Federația a crescut în ultimele decenii foarte mult – avem țări membre din Europa, dar și de peste ocean – Canada și Statele Unite. Avem membri ca Africa de Sud, Peru, Hong Kong și recent acestor țări li s-au adăugat două țări membre noi – România și Portugalia. Bineînțeles, faptul că federația are 27 de state membre nu înseamnă că podiatria există doar în 27 de țări la nivel mondial.

Până în 2019 nu exista o definiție formală, așa că federația internațională includea ca membri specialiști în îngrijirea picioarelor și podiatri de peste tot din lume. Necesitatea unei definiții clare a acestei profesii a apărut atunci când, împreună cu colegii de la D-Foot International, am încercat să implementăm un program de pregătire. Implementarea podiatriei în diferite țări a fost foarte dificilă, deoarece până recent nu exista o definiție a acesteia – oamenii erau sceptici, pentru că nu exista un concept clar definit. Datele noastre obținute la nivel global ne arată că podiatria este un domeniu foarte divers atât din punct de vedere al nivelului de educație, cât și din punct de vedere al practicii.

Diversitatea și variabilitatea în pregătire creează dificultăți în crearea unei direcții comune și în realizarea unei comunicări eficiente. Țara mea natală, Belgia, are 3 limbi oficiale. Situată între Franța, Germania și Olanda ea recunoaște toate cele 3 limbi oficiale ale acestor țări ca fiind limbi naționale. Majoritatea populației vorbește olandeză și franceză, doar o mică parte vorbește germană. Deși toate aceste țări sunt relativ apropiate, există chiar și între ele mari diferențe în definirea și implementarea podiatriei. De fapt, nici măcar nu este foarte clar cum ar trebui să se numească această profesie în fiecare dintre aceste țări. Dacă terminologia este o problemă, nici abilitățile necesare nu sunt clar definite la nivel național. De aceea, federația a făcut eforturile de a genera o serie de definiții la nivel internațional. Mai mult, este nevoie ca terminologia și elementele centrale ale acestei profesii să fie clar definite pentru a putea exista un cadru legal care să îl protejeze pe practicianul podiatru. Este necesar ca guvernele să recunoască această profesie ca una care oferă îngrijiri medicale, să existe un cadru legal și o licență de practică a podiatriei. În Europa, procesul de armonizare al acestei profesii a început în jurul anului 1970. Există încă diferențe semnificative în Europa legate de podiatrie, de ce înseamnă și ce implică la nivelul diferitelor țări.

Ce rol joacă podiatrul în cadrul echipei multidisciplinare?

Podiatrul este elementul cheie al echipei multidisciplinare și este necesar ca acesta să fie prezent în orice context medical în care pacienții au nevoie de serviciile lui. Înțelegerea noţiunilor de biomecanica piciorului ajută nu numai la evitarea apariției ulcerațiilor, datorită presiunii plantare la pacienții cu picior diabetic, cât și în contextul patologiilor ce țin de medicina sportivă. Avem podiatrie pediatrică, dar şi podiatrie geriatrică. Toate cele menționate anterior sunt doar o mică parte dintre toate serviciile și beneficiile pe care podiatrii le pot aduce pacienților lor. Ei cunosc piciorul în detaliu și sunt cei mai în măsură să trateze patologiile acestuia. De multe ori, pare că scopurile și ideile noastre sunt dificil de implementat și că drumul pentru atingerea țintelor propuse va fi unul anevoios, însă cu o viziune clară și dedicație, putem atinge aceste ținte așa cum am reușit să o facem de fiecare dată.

 

Interviu cu Prof. Dr. Matthew Garoufalis, SUA

Asociaţia Americană de Podiatrie

Domnule Profesor, care este opinia dvs. despre Congresul Mondial de Podiatrie?

Congresul Mondial de Podiatrie a reunit speakeri din toate colțurile lumii pentru a discuta despre podiatrie, la nivel global, și pentru a duce mai departe viziunea globală a acestei profesii. Sunt foarte fericit să văd că vă aflați aici alături de noi pentru a participa la această conferință a cărei agendă cuprinde prezentări, workshop-uri, evenimente sociale. Programul științific este, de asemenea, foarte interesant – avem cele mai noi informații despre tehnici, studii și resurse terapeutice care le-a oferit  participanților șansa de a intra în contact cu noi informații, cu noi tehnici, cu alți specialiști din alte zone, dar şi posibilitatea de a vedea cum crește și cum se dezvoltă podiatria.

România a devenit membră a Federației Internaționale a Podiatrilor. Ce părere aveți despre acest lucru?

Podiatria este o profesie rar întâlnită în Europa de Est, iar România este prima țară din Europa de Est, care recunoaște această profesie în mod oficial. Este un lucru care mă bucură foarte mult. Știu că a fost un drum lung și anevoios pentru a atinge această etapă. Am participat la congresele din România, de câteva ori, și am ajutat la realizarea acestui pas important pentru România. Este un câștig și pentru podiatrie la nivel internațional, întrucât România va putea demonstra în timp importanța acestei profesii la nivel local.

Care este rolul podiatrului în echipa multidisciplinară?

Rolul podiatrului este unul esențial – el se concentrează pe un tip de patologie, patologia piciorului, un domeniu în care niciun alt specialist nu este mai pregătit. Există foarte multe studii și analize statistice, care ne arată că atunci când implicăm podiatrul în echipa multidisciplinară apare o îmbunătățire importantă a rezultatelor terapeutice. Podiatrul este cel care reduce numărul de amputații și prin acest lucru salvează vieți. Pe lângă aceste aspecte legate de pacienți, podiatrul are un rol esențial în reducerea costurilor – un element deosebit de important pentru toate guvernele țărilor cu programe de sănătate ce vizează pacienții cu picior diabetic. Podiatrul are un rol cheie asupra calității vieții pacienților, ajutându-i pe aceștia să rămână mobili, activi şi integrați în societate.

Cum putem preveni apariția piciorului diabetic? Este acest scop realizabil?

Prevenția are un rol foarte important. În trecut, era considerată mai puțin relevantă și astfel nu erau alocate suficiente fonduri pentru prevenție, însă acum această paradigmă se schimbă. Prevenția merge împreună cu educația – trebuie să educăm pacienții pentru a ne asigura că aceștia respectă măsurile de prevenție și le urmează pe termen lung.

Care este procesul de recunoaștere al profesiei de podiatru?

În primul rând, procesul trebuie să înceapă cu o constantă promovare a acestei profesii – față de publicul larg, față de alți profesioniști din domeniul sănătății, dar, mai ales, față de elementele administrative și politice, care pot fi convinse de beneficiile recunoașterii acestei profesii. Pe măsură ce beneficiile tratamentului oferit de podiatri devin evidente și pe măsură ce diverse documente de standardizare și promovare ale podiatriei (documentul POINT) devin diseminate, susținerea pentru reglementarea și recunoașterea acestei profesii va crește. Prin aceste mecanisme s-a realizat recunoașterea podiatriei ca și profesie în numeroase țări, precum ar fi Thailanda, Polonia și România.

Care sunt recomandările IWGDF pentru tratamentul și vindecarea ulcerațiilor plantare la persoanele cu diabet?

Există 13 recomandări. Acestea au rolul de a ghida eforturile terapeutice și de a întări o serie de principii cheie, esențiale, prin intermediul cărora putem obține o vindecare rapidă și eficientă. Aceste recomandări se pot rezuma prin: debridarea plăgii cu eliminarea țesutului necrotic și a calusului de la nivelul unei ulcerații plantare. Este de preferat ca această debridare să se realizeze cu un instrument ascuțit, însă doar după ce au fost luate în considerare posibile contraindicații – durerea sau ischemia severă; pansamentele folosite pentru plagă trebuie alese în funcție de capacitatea lor de a controla volumul de exudat, de confortul pe care îl oferă, cât și de costuri; nu folosiți pansamente care conțin agenți antimicrobiali de suprafață doar pentru a încerca accelerarea vindecării unei leziuni ulceroase; luați în considerare folosirea de pansamente impregnate cu octasulfat de sucroză pentru plăgi neinfectate, care apar ca urmare a ulcerațiilor plantare cu etiologie neuro-ischemică, ulcerații care sunt foarte dificil de vindecat în ciuda celor mai bune eforturi de îngrijire; luați în considerare folosirea de terapie hiperbară locală cu oxigen ca și măsură primară sau adjuvantă de îngrijire a ulcerațiilor piciorului diabetic, care au apărut prin mecanism ischemic; sugerăm evitarea oxigenoterapiei topice ca și măsură primară sau adjuvantă de îngrijire pentru ulcerațiile plantare, inclusiv cele dificil de vindecat; luați în considerare folosirea terapiei cu presiune negativă alături de alte tehnici de îngrijire de standard înalt pentru a putea reduce dimensiunile plăgii la pacienții cu diabet ce prezintă o plagă post-operatorie la nivelul piciorului; terapia cu presiune negativă nu a demonstrat superioritate în ajutarea vindecării unei ulcerații plantare non-diabetice. Sugerăm să nu fie folosită în algoritmul de îngrijire ce vizează aceste situații; produsele derivate din placentă pot fi folosite ca și tratament adjuvant și sunt recomandate atunci când  măsurile standard de îngrijire nu au reușit să reducă dimensiunile plăgii; sugerăm evitarea de: factori de creștere, geluri realizate din plachetele sangvine, produse ce folosesc piele obținută prin bioinginerie, ozonoterapia, aplicarea topică de dioxid de carbon sau de oxid nitric. Aceste măsuri alterează mecanismele biologice de vindecare la nivelul plăgii și nu sunt preferabile măsurilor standard de îngrijire; luați în considerare folosirea de amestecuri autologe de leucocite, plachete sangvine și fibrină ca măsură de tratament adjuvantă protocolului standard de tratament pentru ulcerațiile plantare diabetice non-infectate, care au dificultăți în obținerea vindecării; nu folosiți preferențial față de măsurile standard de îngrijire agenți care modifică procesul de vindecare prin alterarea parametrilor fizici ai mediului – măsuri care folosesc electricitate, magnetism, ultrasunete sau unde de șoc; nu folosiți preferențial față de măsurile standard de îngrijire intervenții care țintesc statusul nutrițional al pacientului – suplimente proteice, vitamine, oligoelemente, farmacoterapie ce promovează angiogeneza.

 

Interviu cu podiatru Dr. Lee Rogers, SUA

Domnule Doctor, cum putem folosi Ghidurile Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic în practica clinică?

Ghidurile Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic au fost concepute ca o linie directoare generală pentru comunitatea medicală. Ideile exprimate de ghid sunt generale, dar nu pot fi aplicate în totalitate în contextul particular al fiecărei țări. Ghidul are scopul de a genera o serie de recomandări bazate pe cele mai recente date științifice legate de piciorul diabetic. Cele mai importante lucruri pe care le putem face țin de diagnosticarea și managementul bolii vasculare periferice, diagnosticarea și tratarea infecției, debridarea plăgii și utilizarea de pansamente umede pentru a ajuta procesul de vindecare. Deși în prezent terminologia nu s-a schimbat semnificativ pentru aceste recomandări/ghiduri, un lucru care se schimbă este strictețea cu care practicienii trebuie să le ia în considerare. Vechea noțiune de ghid implică necesitatea unei aderențe stricte la elementele recomandate, pe când în prezent este vorba de o linie directoare trasată mult mai fin, recomandările având mai degrabă rolul de a orienta și nu neapărat de a dicta conduita terapeutică. Comunitatea de practicieni poate acum să se uite la aceste recomandări și să adapteze elementele prezentate la contextul lor particular. Să aplice ce se poate aplica și să încerce, astfel, să ofere un maxim de beneficiu cu resursele pe care le au la dispoziție. Această schimbare este, din punctul meu de vedere, una pozitivă. Spre deosebire de vechile ghiduri, care trebuiau strict respectate, noile forme oferă mai multă flexibilitate și permit practicianului să se folosească de ghid chiar și atunci când nu poate să lucreze în condiții ideale.

Ce putem face pentru a îmbunătăți situația pacienților cu diabet și cu ulcerații plantare?

În primul rând, trebuie să avem grijă să respectăm elementele esențiale pe care le-am enumerat mai devreme. Mai departe va trebui să ne asigurăm că folosim o schemă de tratament a cărei eficiență este susținută de dovezi științifice. În prezent, se folosesc multe tipuri de tratament care nu au foarte multe dovezi științifice care să le susțină. Ca doctori, avem obligația să căutăm mereu cele mai bune alternative de tratament pentru pacienții noștri. În fiecare zi, suntem bombardați cu numeroase tipuri noi de tratament – țesuturi obținute prin bioinginerie, tratamente pe bază de ultrasunete sau care folosesc sarcini electrice, tratamente care se bazează pe oxigenarea locală a plăgii. Toate aceste variante sunt foarte promițătoare, însă trebuie să folosim prezența sau absența dovezilor științifice pentru a putea diferenția care dintre ele ajută și care dintre ele sunt mai puțin relevante pentru pacienții noștri.

Ce putem face pentru a educa pacienții?

Din păcate, educația este unul dintre cele mai importante scopuri, însă și printre cele mai dificil de realizat. Unul din motive este legat de vârsta pacienților – la vârste înaintate aceștia au un oarecare grad de confuzie și de pierdere a memoriei. De multe ori, ei uită majoritatea lucrurilor pe care medicul le-a recomandat, iar din cele pe care le țin minte majoritatea sunt greșit înțelese sau doar parțial corecte.

 

Interviu cu Prof. Dr. Howard Dananberg, SUA

Domnule Profesor, ce îmi puteți spune despre biomecanică și medicina sportivă?

Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este înțelegerea faptului că gradul de mobilitate excesivă a unui segment observat la unii pacienți în dinamică este generat de o limitare a mobilității a altui segment. Dacă putem interveni asupra acestui factor cauzal, putem să obținem o îmbunătățire semnificativă a stării de dinamică a pacientului. Medicina sportivă este similară din punct de vedere al elementelor esențiale cu medicina normală – dinamica mersului este aproximativ aceeași, însă totul se desfășoară mai rapid.

Care este rolul ortezelor?

Ortezele au rolul de a corecta pe termen lung probleme cronice. Mulți pacienți care au o problemă legată de modul în care se mișcă un anumit segment vor avea inițial o îmbunătățire odată cu efectuarea de fizioterapie, însă după oprirea acesteia lucrurile nu mai merg. Ortezele previn acest lucru, deoarece ele corectează în permanență eventualele atitudini de mobilitate vicioasă.

Cum putem ajuta pacienții să aibă picioare sănătoase?

Putem ajuta pacienții să aibă picioare frumoase folosind orteze de calitate bună, construite în conformitate cu dimensiunile pacientului.

 

Interviu cu Prof. Dr. David Armstrong, SUA

Profesor de chirurgie podiatrică la Universitatea din Arizona şi co-fondator al DFCon

Domnule Profesor, ce îmi puteți spune despre remisia piciorului diabetic?

În acest moment, la nivel global, odată la 1.2 secunde un pacient diabetic va dezvolta o ulcerație plantară. Vestea bună este că majoritatea acestor ulcerații pot fi vindecate atunci când le abordăm în echipă – o echipă multidisciplinară care va avea în componența ei un podiatru, un chirurg vascular și un diabetolog. Odată vindecate, trebuie să ne punem problema dacă vindecarea obținută va fi de durată. Unul din studiile pe care le-am analizat, publicat în New England Journal of Medicine, a arătat că rata de recurență a ulcerațiilor la un an a fost de 40%. După 3 ani, recurența crește la 66%, iar la 5 ani ea atinge o valoare de 75%.

Sunt pacienții cu adevărat vindecați atunci când prima ulcerație plantară dispare?

Răspunsul este nu – similar cu cancerul aici este vorba de o remisie. Scopul nostru este să popularizăm acest fenomen, să facem oamenii să conștientizeze că trebuie să rămână activi și să profite de perioada de timp când nu se confruntă cu o ulcerație. Ca podiatri avem posibilitatea să prelungim aceste perioade de timp și să le oferim pacienților posibilitatea de a se bucura de un număr mai mare de zile fără ulcerații.

Ce putem face pentru a preveni remisia?

Există foarte multe abordări. În primul rând, este vorba de îngrijire podiatrică de calitate – acesta este cel mai important factor. Putem să ne bazăm și pe tehnologii noi, precum orteze inteligente sau ciorapi cu senzori, care depistează precoce modificări la nivelul picioarelor. Aceste tehnologii vor ajuta la creșterea perioadei de remisie pentru acești pacienți.

Cum vedeți viitorul podiatriei?

Cred că această specialitate are un viitor luminos. România este țara care a reglementat această profesie cel mai recent. Cred că munca echipei de acolo este una cu un impact foarte mare și cred că efortul lor susținut va duce la promovarea și dezvoltarea podiatriei în această țară.

 

Interviu cu podiatru Pauline Wilson, Irlanda

Doamna Wilson, care sunt obiectivele principale ale proiectului POINT?

Există trei obiective principale ale proiectului POINT. În primul rând, este vorba de un standard față de care echipele multidisciplinare deja constituite să se poată autoevalua. În al doilea rând, este o formulă – atunci când nu există o echipă multidisciplinară pentru managementul pacientului cu picior diabetic, documentul POINT va reprezenta un punct de start pentru a putea crea o astfel de echipă. Al treilea obiectiv este legat de a fi o resursă de ajutor pentru acei indivizi care vor să facă lobby pentru podiatrie atât la nivel local, cât și internațional. Acest lucru implică evidențierea importanței podiatriei față de oamenii care iau decizii administrative.

De ce este important să avem podiatri în echipa multidisciplinară?

Podiatrul are un rol cheie pentru că el lucrează cu pacientul înainte ca acesta să dezvolte o ulcerație plantară, în timp ce acesta se confruntă cu o ulcerație și, mai ales, după ce pacientul a reușit vindecarea unei ulcerații plantare. Podiatrul este în permanență alături de pacient oferindu-i acestuia un pachet complet de îngrijiri. Mai mult decât atât, ei construiesc o relație specială cu pacientul, înțelegând nevoile acestuia și dificultățile particulare ale fiecăruia.

Ce implică colaborarea dintre FIP și D-Foot International?

D-Foot International se ocupă de partea de implementare locală a ghidurilor FIP-IWGDF. Aceste ghiduri vorbesc foarte des despre podiatri și despre cum aceștia sunt elementul central al echipei multidisciplinare. Când lucrăm cu podiatri, este important să le oferim sprijinul D-Foot International pentru a ne asigura că elementele de pregătire ce urmează a fi implementate sunt complementare cu aptitudinile necesare în podiatrie. Colaborarea dintre FIP și D-Foot este una fructuoasă, stabilindu-se un schimb de idei bilateral foarte bun și o relație de lucru benefică pentru ambele părți.

 

Interviu cu Prof. Dr. Robert Ashford, UK

Domnule Profesor, cum poate ajuta podiatria pacienții?

Podiatria poate ajuta și susține pacienții, nu doar prin intervenții terapeutice directe, dar mai ales prin elemente subtile, care îmbunătățesc atât sănătatea fizică, cât și cea mentală a pacientului. Podiatrul poate face multe lucruri pentru a ajuta un pacient. O parte semnificativă dintre acestea nu au legătură cu un tratament fizic, ci se referă la educarea pacientului, la reducerea stigmatelor, la creșterea stimei de sine. Pacienții trebuie ajutați să depășească dificultățile psihologice și să se reintegreze în societate. Trebuie creată o infrastructură, care să îi susțină pe acești pacienți. Este nevoie de intervenția oamenilor din guvern și din administrație, dar și cu organizații caritabile, care pot și doresc să susțină o astfel de cauză. Podiatrul poate ajuta un spectru larg de pacienți și poate crește calitatea vieții acestora.

 

Interviu cu Prof. Dr. Cynthia Formosa, Malta

Doamna Profesor, care este părerea dvs. despre participarea la Congresul Mondial de Podiatrie?

A fost o plăcere să particip la Congresul Mondial de Podiatrie organizat de FIP-IFP. În cadrul manifestării, am prezentat două lucrări. Prima prezentare s-a referit la modul în care trebuie să evaluăm și să criticăm constructiv o lucrare științifică. Cercetarea este foarte importantă în orice domeniu, lucru adevărat și în podiatrie. Fără cercetare de calitate nu putem genera mijloacele prin care să oferim soluții terapeutice cât mai bune și eficiente pacienților noștri. A doua prezentare a fost centrată pe evaluarea statusului vascular al pacientului cu picior diabetic, un domeniu în care am ales să mă specializez. Am obținut date noi în Malta în legătură cu screening-ul, diagnosticarea, tratarea pacienților și, nu în ultimul rând, este importantă cercetarea de calitate centrată pe statusul vascular al pacientului diabetic.

Cum vedeți viitorul podiatriei?

Cred că podiatria crește, mă refer la cercetare, şi dacă lucrurile merg în continuare în această direcție vom putea oferi îngrijiri de ultimă generație bazate pe tehnologii noi, cât și pe resurse terapeutice noi. Astfel, vom putea oferi pacienților o șansă cât mai bună pentru a evita amputațiile și o calitate bună a vieții.

 

Interviu cu Prof. Dr. Alfred Gatt, Malta

Domnule Profesor, care sunt beneficiile și avantajele faptului că podiatrul poate prescrie tratament în mod independent?

Rapiditatea este unul dintre cele mai mari avantaje. Atunci când avem un pacient, se pierde mult mai puțin timp, pentru că putem oferi imediat soluția terapeutică de care pacientul are nevoie. Dacă nu am avea posibilitatea de a prescrie independent tratament, atunci pacientul ar trebui să meargă înapoi la medicul de familie pentru a putea primi tratamentul necesar. În acest timp, situația sa se poate înrăutăți. Mai mult, pacientul este forțat să aștepte de două ori la rând – odată pentru a primi un diagnostic pentru problema sa și a doua oară pentru a primi tratamentul de care are nevoie. Mulți pacienți sunt vârstnici, sau au dificultăți în deplasare, astfel că nu își permit cu ușurință să facă atâtea drumuri și să aștepte perioade lungi de timp. Mai mult, este posibil ca medicul prescriptor să nu ofere tratamentul pe care podiatrul îl recomandă. Ei pot schimba tratamentul și, astfel, pot influența negativ managementul pacientului.

De ce este importantă certificarea în podiatrie?

Certificarea este foarte importantă pentru că, atâta timp cât avem niveluri diferite de practică în podiatrie în diferite țări, lucrurile devin dificile atunci când trebuie să colaborăm sau să standardizăm. Făcând parte din UE, ar trebui să putem merge dintr-o țară în alta și să practicăm această profesie fără dificultăți. În Malta, podiatrul are foarte multă libertate – poate debrida, poate administra anestezie locală – însă în alte țări aceste lucruri nu sunt încă posibile. Dacă vom avea un nivel uniformizat de certificar,e cred că profesia va putea crește și se va putea dezvolta armonios. În mod evident, fiecare dintre noi este competent în mare parte datorită modului în care a fost pregătit. Educația și formarea podiatrilor variază foarte mult chiar și în Europa. Avem întreaga paletă de niveluri de pregătire de la cele de bază la cele mai specializate tehnici, cum ar fi chirurgia podiatrică. Ca și profesie, trebuie să stabilim ghiduri clare care să definească la ce nivel educațional trebuie să începem formarea celor care doresc să facă parte din această profesie. Trebuie să realizăm acest lucru dacă vrem ca podiatria să obțină recunoașterea de care are nevoie pe plan profesional și academic. Statutul profesiei este foarte important – în România spre exemplu podiatria a fost recunoscută ca treaptă de masterat, însă acest lucru nu este valabil peste tot în lume. Ar fi ideal dacă nivelul de educație în podiatrie ar fi standardizat peste tot în Europa.

Cum vedeți viitorul podiatriei?

Cred că vor veni vremuri foarte interesante. Mai sunt multe „bătălii de dus”, multe provocări de depășit, dar cred că prin educație – atât a viitorilor membri, a colaboratorilor din domeniul sănătății, dar și a pacienților, putem să reușim. Podiatrul este un specialist pregătit și dedicat, care lucrează în beneficiul pacienților.

 

Interviu cu Prof. Dr. Carlos Verges, Spania

Președintele Consiliului European al Podiatrilor (ECP)

Domnule Profesor, se poate realiza cu succes prevenția? Cum putem face acest lucru?

Se poate, cu certitudine. Luând în considerare o evaluare clinică sau poate chiar ceva puțin mai complex, cum ar fi evaluarea zonelor de presiune anormală de la nivel plantar, putem evidenția acei pacienți la risc pentru a dezvolta o ulcerație plantară. Putem, de asemenea, să evaluăm starea patului vascular și alți parametri, însă rămâne important aspectul de colaborare – nu trebuie să uităm să colaborăm cu alți specialiști atunci când este în beneficiul pacientului.

Avem motive să fim optimiști?

Absolut – cred că eforturile depuse de FIP-IFP (Federația Internațională a Podiatrilor), alături de Consiliul European al Podiatriei, au dat roade prin colaborarea unui număr foarte mare de specialiști, care conlucrează și colaborează în vederea obținerii celui mai înalt standard de tratament pentru pacienți. Nu este un proces pe termen scurt, însă cred că pe termen lung câștigurile vor fi foarte mari.

Ce se întâmplă cu podiatria la nivel European?

La nivel European, se derulează un proiect foarte important centrat pe armonizarea și standardizarea profesiei de podiatru. După cum știți, această profesie variază ca pregătire de la o țară la alta și sperăm că prin acest program să reușim să uniformizăm, la nivel European, atât pregătirea, cât și standardele de practică. Sper ca acest lucru să includă cât mai multe țări, inclusiv România.

Ce părere aveți despre faptul că România a recunoscut recent această profesie în mod oficial?
Nu cred că era vorba de o opțiune, ci de o necesitate – o necesitate a pacienților din România de a avea acces la specialiști în acest domeniu, care să le ofere îngrijirea de care aceștia au nevoie. Mai mult, este un lucru congruent cu faptul că România face parte din UE și astfel este considerat normal ca această țară să urmeze o direcție similară altor țări ale UE.

Cum vedeți viitorul podiatriei?

Cel mai probabil, podiatria va avea o bază definită de aptitudini și competențe generale, dar cred că pe viitor lucrurile vor deveni orientate către specializare și în acest domeniu. Vedem deja subdomenii diferite ale podiatriei centrate pe diferite elemente de patologie – patologie vasculară, patologie pediatrică sau patologie sportivă. Cred că unele dintre aceste domenii pot să evolueze și să se dezvolte mai mult decât altele. La fel ca în toate domeniile care oferă îngrijire medicală, aspectele tehnice și tehnologia vor juca un rol din ce în ce mai important pe viitor. Podiatria este și va fi necesară întrucât ea se concentrează nu numai pe tratament, ci și pe prevenție. Prin realizarea prevenției putem ajuta guvernele și statele să economisească bani și resurse esențiale pentru programele de sănătate publică.