Un loc sigur: cum să ne reîncărcăm bateriile când lumea din afară devine prea apăsătoare

23.06.2020





Au trecut câteva săptămâni de la ultima postare și sper să ne regăsim cu bine.

Pentru a reîncepe în forță, vă propun un exercițiu cât mai practic și o călătorie în imaginar dirijată de colegul și bunul meu prieten, psih. Andrei Patrichi.

Mai jos găsiți câteva instrucțiuni și explicații despre ce urmează să facem împreună.

De la imaginație la imagerie

Imaginaţia este un instrument foarte puternic, pe care omul îl foloseşte în diverse domenii. V-aţi gândit vreodată, însă, la faptul că imaginile pe care le poate crea creierul nostru pot fi folosite pentru a ne produce o mulțime de senzații, unele dintre ele foarte complexe, precum senzația de siguranță? Aşa cum indică şi Paul Gilbert, imageria este un instrument care poate aduce beneficii mari unei persoane. Imageria se foloseşte şi în anumite meditaţii de origine budistă sau pentru persoanele care au suferit traume, dar şi în cazul în care doriţi să dezvoltaţi o atitudine mai plină de compasiune faţă de sine.

Nu toţi avem o imaginație la fel de antrenată, însă oricine poate realiza un exerciţiu de imagerie. Dacă vă gândiţi acum la imaginea unui măr verde, cu siguranţă veţi „vedea” ceva din acel măr în minte, chiar dacă imaginea nu e foarte exactă sau foarte clară. Vă puteţi imagina forma lui, nuanţa de verde pe care o are, dacă are frunze sau nu etc. Aveţi deja toate „ustensilele” necesare pentru a face un exerciţiu de imagerie!

Cum utilizăm imageria: să ne imaginăm și să exersăm

Exercițiile de imagerie, cu cât sunt mai complexe, cu atât folosesc mai multe combinații între simțuri. Cu cât reușim să integrăm simțurile tot mai mult în imaginea mentală pe care o creăm, cu atât reușim să ne imersăm mai mult în lumea pe care noi singuri o construim în mintea noastră.

Îți propunem un exercițiu complex, dar de o dificultate redusă. O să învățăm împreună să creăm un loc sigur, folosindu-ne imaginația și câteva reguli simple de ghidaj. Locul sigur (sau safe place) este un spațiu imaginar în care ne permitem să ne simțim confortabili, în siguranță și calmi. Un loc în care ne dorim să fim.

Te invităm acum să parcurgem împreună un exercițiu de imagerie dirijată prin care să ne construim, în imaginar, un loc în care să ne simțim în siguranță și în care să putem să fim vulnerabili. Un astfel de exercițiu ne poate fi de folos în special acum, când lumea din jurul nostru este instabilă și emoțiile negative ne-au luat cu asalt trăirile.

Eliberați mintea și pregătiți-o pentru o experiență scurtă și intensă de relaxare, siguranță și regăsire.

Articol adaptat după Gilbert, P. (2010). Compassion focused therapy: Distinctive features. Routledge.