Ziua Internațională a Podiatriei 2020 – un eveniment unic pentru comunitatea medicală

08.10.2020





Sărbătorită în fiecare an pe 8 octombrie, Ziua Internațională a Podiatriei (IPD) dorește să devină cel mai important eveniment axat pe sănătatea piciorului la nivel global. Este un eveniment unic pentru întreaga comunitate podiatrică și reprezintă portavocea acestui domeniu medical de înaltă specializare.

Cu această ocazie, se dorește sensibilizarea publicului, a celorlalte profesii din domeniul sănătății și a oficialilor guvernamentali din domeniul sănătății asupra podiatriei, cu privire la impactul și pericolele afecțiunilor piciorului și a gleznei.

Despre IPD și Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP)

Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) a fost înființată în 1947 și reunește asociații profesionale de podiatrie din întreaga lume, cu scopul de a dezvolta podiatria și de a-i da o voce puternică și unitară la nivel internațional.

Ziua Internațională a Podiatriei a fost creată în 2018 la inițiativa Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP). Pe de o parte, are rolul de a promova podiatria ca și unica soluție pentru menținerea sănătății piciorului și/sau prevenția diverselor patologii. Pe de altă parte, are ca scop sprijinirea membrilor FIP-IFP în consolidarea imaginii publice și a acțiunilor politice în jurul acestui domeniu medical.

Această zi specială oferă comunității podiatrice din întreaga lume oportunitatea de a recunoaște și sărbători munca depusă de podiatri în îngrijirea piciorului și a gleznei. Implicarea de care dau dovadă acești profesioniști în domeniul sănătății îi poartă până la ore târzii în noapte, însă oferă satisfacția de a “pune oamenii pe picioare” la propriu, precum și orizonturi profesionale largi pentru cine decide să o practice.

Succesul acestei inițiative la nivel global a fost recunoscut în 2018 în cadrul European Associations Award. Aflată la prima ediție în acel moment, inițiativa a obținut totuși locul 3 pentru Best Communication Campaign.

Obiectivul IPD 2020

Obiectivul trasat de către Federația Internațională a Podiatrilor pentru ediția din acest an este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței sănătății piciorului în rândul publicului larg și al profesioniștilor din domeniul sănătății și, nu în ultimul rând, al oficialilor guvernamentali din acest sector, prin postarea de conținut original și util în mediul online. 

Prin această poziționare, Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) scoate în evidență rolul Zilei Internaționale a Podiatriei ca o platformă menită să aducă o schimbare în abordarea politicului asupra acestui domeniu medical și pentru a arăta publicului larg că au aproape de ei un profesionist care îi poate ajuta “să umble mai bine prin lume”.

Temele abordate

Pe lângă rolul esențial pe care podiatria îl are în managementul persoanei cu diabet zaharat, aceasta are o contribuţie majoră și în alte domenii, cum ar fi podiatria pediatrică şi sportivă, biomecanică podiatrică, podiatrie dermatologică sau podiatrie juridică (criminalistică).  

De la sportivi de performanță până la persoane cu diabet zaharat, cu toții au nevoie de ajutorul podiatrului pentru a-și păstra sau a-și recăpăta integritatea picioarelor. Podiatrul este singura soluție pentru o îngrijire medicală corectă și optimă a picioarelor.

În acest context, temele abordate în cadrul ediției din acest an sunt pediatria, sportul, geriatria, diabetul zaharat și sarcina. Actualitatea acestor teme se reflectă în nevoia acestor categorii de persoane de a-și îngriji picioarele aflate de multe ori la risc datorită unor boli cronice, vârstei, sportului practicat ș.a.m.d.

Ambasadorii acestei ediții

O inițiativă de talia Zilei Internaționale a Podiatriei nu s-ar putea desfășura cu succes fără contribuția ambasadorilor și a susținătorilor săi de pretutindeni.

Printre ambasadorii acestei ediții amintim pe Prof. Dr. David Armstrong, chirurg podiatru din Statele Unite ale Americii, Prof. Dr. Alfred Gatt, podiatru în cadrul Universității din Malta, José Luis Lazaro Martinez, Președintele organizației D-Foot International, Dr. Matt Garoufalis, podiatru și fost Președinte al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP), Dr. Norina Gâvan, fondator al Asociației de Podiatrie din România, David Dunning, podiatru și fost Președinte al College of Podiatry din Londra.

Implicarea Asociației de Podiatrie în IPD 2020

Anul trecut, Asociația de Podiatrie a contribuit la promovarea mesajelor din cadrul campaniei IPD. Am realizat o campanie de succes în mediul online, pe platformele de socializare unde suntem activi, prin infografice pe diverse teme și testimoniale video despre importanța podiatriei.

În acest an, derulăm o campanie similară cu ajutorul unei serii de infografice despre afecțiunile piciorului, articole pe teme de podiatrie explicate de experți, clipuri video scurte despre cele 10 porunci ale piciorului diabetic, cât și mesaje video de la lideri de opinie la nivel național și internațional.

Vă invităm să ne urmăriți activitatea pe www.podiatrie.ro, Facebook, LinkedIn sau pe YouTube. Toate aceste campanii online se desfășoară sub umbrela direcțiilor stabilite de FIP-IFP, având ca scop postarea de conținut comun, original și util, care să fie ușor de urmărit și distribuit.

De ce podiatrie în România?

România are mare nevoie de o strategie clară privind îngrijirea profesionistă a diverselor patologii de la nivelul picioarelor, în special privind îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet zaharat, cu scopul de a preveni și a reduce numărul de amputații.

Podiatrii sunt instruiți pentru a preveni, diagnostica, trata și reabilita bolile și complicațiile care afectează piciorul și glezna. Practicarea profesiei de podiatru necesită un nivel superior de educație medicală, astfel că nu poate fi practicată de persoane fără specializare medicală.

Pentru a dezvolta această profesie în România, pentru a deschide noi orizonturi pentru absolvenții de studii de licență, pentru asistenții medicali, fiziokinetoterapeuți și medici, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost demarată procedura necesară inițierii unui masterat în podiatrie.

Poate cel mai important succes al nostru a fost la sfârșitul anului 2018, când am obținut avizul Ministerului Muncii și al Justiției Sociale pentru introducerea în „Clasificarea Ocupațiilor din România (COR)” a ocupației de „podiatru” și, nu în cele din urmă, primirea Asociației de Podiatrie ca membru al FIP-IFP.