Prezența neuropatiei periferice este frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului

17.05.2021





Neuropatia periferică este caracterizată de pierderea sensibilităților de la nivelul picioarelor (termică, vibratorie, tactilă, dureroasă). Deși este asociată în mod frecvent cu diabetul zaharat, fiind o complicație critică a acestuia, neuropatia periferică poate afecta și persoane cu glicemia în limite normale.

Contextul în care s-a făcut această constatare

Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 5 ani și care a cuprins 7.116 de persoane cu diabet zaharat de peste 40 de ani, cercetătorii au descoperit că prezența neuropatiei periferice este frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului1.

Prevalența neuropatiei periferice a fost de aproximativ 27% în rândul persoanelor cu diabet zaharat și de 11.6% în rândul populației generale2. Pe baza unei monitorizări de 13 ani în medie, după încheierea studiului, dintre cei 7.116 participanți au decedat 2.128, iar 488 dintre aceștia au avut o cauză cardiovasculară3. Rata de mortalitate în rândul celor 2.128, incluzând toate cauzele, a fost de 57.6%.

Este important de reținut că prezența bolilor cardiovasculare a fost raportată de participanți fără să le fi fost pusă această întrebare. Mai mult, prezența neuropatiei periferice s-a demonstrat printr-un test cu monofilamentul.

Ce ne arată rezultatele studiului?

În primul rând, în cazul persoanelor cu diabet zaharat și neuropatie periferică, riscul de ulcerații, amputații și căderi este mai mare față de cei din populația generală. Aceste afecțiuni sunt critice și reprezintă un factor de risc pentru creșterea riscului de deces în rândul acestor persoane. Studiul a arătat că riscul de deces este de 2 ori mai mare la cei cu diabet zaharat care au și neuropatie periferică, și ulcerație decât cei din populația generală4.

Pe de altă parte, implicațiile neuropatiei periferice în rândul celor fără diabet zaharat nu sunt bine definite încă. Totuși, studiul arată că prezența neuropatiei periferice provoacă deficiențe funcționale, dizabilități și chiar amputări la nivelul picioarelor atât la cei cu diabet zaharat, cât și la cei din populația generală.

Din punct de vedere al asocierii neuropatiei periferice cu riscul de deces, studiul ne arată că neuropatia periferică a fost semnificativ asociată cu mortalitatea de toate cauzele5, inclusiv de cauză cardiovasculară, la participanții cu diabet zaharat. În schimb, la cei fără diabet zaharat s-a observat doar o asociere între neuropatia periferică și riscul de deces de toate cauzele, fără a se evidenția o legătură între neuropatia periferică și riscul de deces de cauză cardiovasculară6.

De ce sunt aceste rezultate relevante?

Pe de o parte, este important de reținut că neuropatia periferică a fost frecvent asociată cu riscul de deces, chiar și în absența diabetului zaharat. Acest lucru este relevant în contextul în care fiecare persoană trebuie să fie atentă la orice modificări de structură sau sensibilități la nivelul picioarelor. În plus, constatările sugerează că pierderea sensibilităților la nivelul picioarelor poate fi un factor de risc ascuns sau neglijat pentru riscul general de deces.

În cazul persoanelor cu diabet zaharat, prezența neuropatiei periferice este un factor de risc pentru apariția piciorului diabetic. Odată cu pierderea sensibilităților, persoana în cauză nu mai simte când se rănește. Îi poate intra o pioneză în picior și nu o va simți. Orice leziune cât de mică poate deveni o ulcerație suprainfectată, iar asta poate conduce la amputații.

Persoanele cu diabet zaharat care observă pierderea sensibilităților la nivelul picioarelor trebuie să meargă de urgență la medicul de familie sau la diabetolog.

 

Referințe bibliografice:

1, 2, 3, 4, 5, 6 Hicks C. W., Wang D., Matsushita K., Windham B. G., Selvin E. Peripheral Neuropathy and All-Cause and Cardiovascular Mortality in U.S. Adults: A Prospective Cohort Study. Ann Intern Med. 2021 Feb;174(2):167-174. DOI: 10.7326/M20-1340

[https://diabeticfootonline.com/2021/03/08/peripheral-neuropathy-and-all-cause-and-cardiovascular-mortality-in-u-s-adults-annalsofim-caitlinwhicks-peripheralneuropathy/, ultima accesare 14.05.2021]